Експерт по киберсигурност: Ако Русия заповяда атака на киберармията си, щяхме да го усетим по-болезнено

Експерт по киберсигурност: Ако Русия заповяда атака на киберармията си, щяхме да го усетим по-болезнено

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Темата за киберсигурността на България отново стана на дневен ред. Причината – хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас. За щастие, теч на лични данни не беше отчетен. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов уточни, че вече са ясни имената на руския хакер, който стои зад атаката. Страната ни ще поиска от Русия неговата екстрадиция.

„По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено”, категоричен е специалистът по киберсигурност Спас Иванов. По думите му „ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и толкова лесно на практика би било напълно невъзможно”. „Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка”, категоричен е Иванов. Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, „меко казано несериозна”.

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение”, уточни експертът. Според него ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции, каза още Спас Иванов.

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • каква киберармия имат тия балалайки, чебурашки, ушанки и ваттници

    17 Окт 2022 9:07ч.

    компчтърите им са още с лампи тип "малък коминтерн", а много твърдите им дискове са най-твърдите в света и с ръждив ферит максимум 2 килобайта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като ще искате екстрадиция трябваше да не гоните дипломатите

    17 Окт 2022 9:17ч.

    То за тези работи се мисли предварително, а не с пилешкия мозък на кирил кукуто. Сега те щяли да искат. Ами искайте. Ще ви се отговори колкото и Газпром ви отговаря. На найци каквито си заслужавате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    17 Окт 2022 9:31ч.

    Този директор на НСлС не знае ли, че по руските закони не се допуска екстрадиция на руски граждани. Както и по законите на САЩ не се допуска екстрадиция на граждани на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    17 Окт 2022 9:51ч.

    Магнитогорск е център на находището от желязна руда "Магнитка", което е естествено намнетизирано. "Здесь птици не летят..." ! Как точно установиха "правилния " човек е пълна загатка. Килнет се самообявява за доброволческа хакерска група, неподвластна на държавата, самоорганизирана с цел помощ за фронта и победата. Тя разкри списъка на агентите на СБУ по света със всички данни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    17 Окт 2022 10:07ч.

    Е по голяма наглост от тази няма да искаш екстрадация на гражданин на чужда държава и то Русия .Как ще стане тая работа и те не знаят . По добре Гешев да лови пътя за Сибир и да отива на място да го лови този хакер ,тъкмо ще опознае мястото на бъдещото си мстопребиваване във сибирските затвори ,ако се върне жив де .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • запорожец

    17 Окт 2022 10:44ч.

    Всячески се стремят да представят Русия, като нагла, агресивна и враждебна спрямо България, за да е налице мотив, позволяващ страната ни да се включи по- активно в натовските антируски инициативи. Точно това са спуснатите задачи пред подготвящото се ново българско правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    17 Окт 2022 10:58ч.

    То па една хакерска атака... Ум да ти зайди! Нищо сериозно. Най-вероятно са хакнали компютъра на някой ученик в Магнитогоск и през него някой "наш" се е упражнявал по елементарни хакерски похвати и после службите ни вдигат шум за отвличане на вниманието и набедяване на въпросния ученик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специално за МВР киберп палячовците - ето как е извършена DDoS атаката към български сайтове. На 6-ти окт. с полет на SpaceX Crew-5 в МКС пристига руската космонавтка Анна Кикина.

    17 Окт 2022 11:09ч.

    На 15.10, събота, към 10 сутринта Кикина започва експеримент по програмата "Одата на радостта". За целта тя активира орбиталния си вибратор с изкуствен интелект. Това устройство дава началния тласък на атаката. Оказва се, че то е овирусено и веднага "събужда" хиляди вибратори, локализирани в Магнитогорск, Челябинска област. Вирусът атакума български сайтове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    17 Окт 2022 11:11ч.

    Той генерира интензивен, паразитен трафик, който блокира сайтовете. Кибер милиционерите са видели, че в заглавната част на DDos заявките има текст: "Анна Кикина, Магнитогорск, проспект К. Маркса 143". Той е умишлено поставен от автора на атаката - бивш приятел на Кикина от ученическите години, по професия железничар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи