"Економист": В развиващия се свят подкрепата за Русия нараства

"Економист": В развиващия се свят подкрепата за Русия нараства

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Анализ на екипа за глобални прогнози на Economist Intelligence показва, че все повече държави застават на страната на Русия.

EIU актуализира картата, която публикувахме за първи път миналата година, за да оценим нивото на подкрепа за Русия след нахлуването в Украйна. Картата показва кои държави подкрепят Русия, кои са на страната на западните държави и кои са по средата. Много държави, които са се смятали за неутрални или необвързани, са променили позицията си от началото на инвазията.

 


"Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., ние наблюдаваме развитието на глобалната подкрепа или враждебност към Русия, особено от страна на неприсъединилите се, неутрални държави. Използвайки дългосрочна оптика, ние оценихме прилагането на санкциите, моделите на гласуване в ООН, вътрешнополитическите тенденции, официалните изявления, както и икономическите, политическите, военните и историческите връзки."

Коди Фелдман, старши анализатор, глобално прогнозиране в EIU

През изминалата година картината не се е променила много за страните със западни нагласи; броят на страните, осъждащи Русия, се е увеличил от 120 на 121 (добавката е Бангладеш). Този воден от САЩ и ЕС блок, който представлява около 36% от световното население, демонстрира силно ниво на сътрудничество по отношение на санкциите, както и солидна военна и икономическа подкрепа за Украйна.

Броят на неутралните държави нарасна от 26 на 35 (сега те представляват почти 31% от световното население). Някои държави, които преди това са били западноориентирани, включително Колумбия, Турция и Катар, преминаха в тази категория на неутрални, тъй като техните правителства се стремят да извлекат икономически ползи от взаимодействието с двете страни (Русия и Запада бел. ред.).

Въпреки това Русия и Китай увеличават усилията си за набиране на страни, които не са присъединени и са неутрални.

"Русия (и Китай) ухажва необвързаните, неутрални държави в стремежа си да посее съмнение относно въздействието на санкциите върху Русия и да използва недоволството срещу бившите колониални сили. Смятаме, че и двете страни ще увеличат тези усилия през следващите години, поставяйки все по-големи предизвикателства пред западните демокрации и дипломация, които все още не са осъзнали пълния мащаб на това предизвикателство."

Агате Демара, директор глобални прогнози в EIU

Най-голямата промяна в позицията се наблюдава сред страните, които клонят към Русия: техният брой се е увеличил от 25 на 36. Китай остава най-значимата държава в тази категория, но други развиващи се страни (по-специално Южна Африка, Мали и Буркина Фасо) също са преминали в тази група, на която се падат 33% от световното население. Тези тенденции подчертават нарастващото влияние на Русия в Африка.

Източник: eiu.com

 

 

 

Коментари

  • Естествено, че ще расте подкрепата за Русия

    09 Март 2023 14:48ч.

    Светът е на крачка от излизане от сляпото черво на Историята, където го завря случайния възход на западната периферия на Евразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • навеки с Русия!

    09 Март 2023 15:47ч.

    Не само държави, и народите даже на ония държави, които са против, са с Русия в сърцата си. Пропастта между назначенците в колониалните правителства и народите нараства. Специално в България русофобите са огромно малцинство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    09 Март 2023 16:08ч.

    Да живее братска Русия! Победа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде да им

    09 Март 2023 16:44ч.

    Спре Матушката ви евтиния нефт да видим кой ще подкрепя др. Ви Путин , не Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази статистика е на базата на

    09 Март 2023 17:33ч.

    официалните позиции на правителствата в посочените държави. Ако дсе има предвид огромното противостояние между редица корумпирани и манипулирани от англосаксите управляващи "елити" напр. в източноевропейски държави (и не само там), и народите на тези държави, можем да предположим каква би била общата картина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    09 Март 2023 21:31ч.

    Дай боже и България да отиде на правилното място

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи