Екоминистърът: Къпах се от Дуранкулак до Синеморец и пих чешмяна вода. Морето ни е чисто

Екоминистърът: Къпах се от Дуранкулак до Синеморец и пих чешмяна вода. Морето ни е чисто

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Фекалии в морето: До 41 пъти над нормата е замърсяването на плажове по Южното Черноморие

Случайните тестове на плажовете, които показват бактериално замърсяване, не са меродавни, а Черноморието ни е чисто и не е опасно, написа министърът на околната среда и водите Юлиан Попов във Фейсбук.

В поста си той разкритикува социалните медии, за които паниката била по-интересна, отколкото заключенията на редовните проверки, които се правят от Регионалните здравни инспекции. Министърът обяснява, че те проверяват постоянно водите на Черноморието и ги тестват в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология.

Дори и той лично се е убедил, че няма замърсяване, след като е обиколил това лято от Дуранкулак до Синеморец, къпал се е в морето и е пил чешмяна вода.

Ето целия пост на Юлиан Попов:

"Хората се поуспокоиха, че Нова Каховка, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води.

Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни (линк в коментари). Но медиите (особено социалните) сякаш не се интересуват особено от редовните проверки на Регионалните здравни инспекции, които проверяват постоянно водите на Черноморието и ги тестват в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология.

Изглежда паниката е доста по-интересна. Мое твърдение за нарастващ обем отпадъци по плажовете (основано на изследване, което ще представим след няколко седмици) набързо се превърна в заключение, че “Черно море става все по-мръсно”. (Във вторник във Варна пък ще представим сериозно изследване по този въпрос.)

Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда.

Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е че Черноморието е чисто и не е опасно. Но това е съвсем лично мнение и не искам да увещавам никой да се къпе край Бургас или да не ходи в Гърция. Нали всеки сам си решава."

 

 

 

 

Коментари

  • Може ли да видим?

    19 Авг 2023 18:36ч.

    Може ли да го видим документирано на видео няколко пъти, но да има днешния вестник в ръка всичките пъти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    19 Авг 2023 19:05ч.

    Сега остава да мине от Ком до Емине за да сме сигурни и за Балкана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    19 Авг 2023 19:17ч.

    Тези лъжи ако не са престъпни, какво са??? Прокуратурата да не е в отпуск???? Мисля че е крайно време да реагира, най вече да спаси имиджа на българския туризъм!!!! Между впрочем, в изнесените данни за замърсените води по българските плажове , никой не споменава Украйна и Нова Каховка!!! Този ЗАЩО ЛИ НЕПРЕСТАННО ЗА ТОВА ГОВОРИ, без дори да има връзка????? ЗАЩО????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    19 Авг 2023 19:23ч.

    Я, па тоя. Бил се къпал. Когато направя забележка на пазара за некачествена продукция, продавачката ми отговаря: "Защо не ви харесва, ние редовно си ядем от това". Това, че министре си се изкъпал не значи, че всеки е длъжен да ти вярва за чистотата на водата. Може да си свикнал с такава вода. Знае ли човек. Подавам една опорка на неговите пиари. През месец август започва цъфтежа на разните водорасли, появяват се много медузи и вследствие на бурните ветрове и големите вълни водата добива кафяв цвят. Затова и водолазите предпочитат да ходят на море предните месеци макар , че водата тогава е по-студена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    19 Авг 2023 19:31ч.

    Много цинично ми се струва, че ”всеки сам си решавал, дали да отиде на българското или гръцкото море”. Според мен има ПРИНУДА, какво да е решението!!! Този е от глвните действащи лица, които ни упражняват тази ПРИНУДА!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другите ползват лаборатории

    19 Авг 2023 19:35ч.

    А този го кара по усет. Къпе се и пие. Откъде ги вадят тия зелени еуглени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    19 Авг 2023 20:55ч.

    "Но медиите (особено социалните) сякаш не се интересуват особено от редовните проверки на Регионалните здравни инспекции, които проверяват постоянно водите на Черноморието и ги тестват в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология." -- има го по-горе. ти чете ли антрефилето, или считаш, че нема нужда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Яга

    19 Авг 2023 19:44ч.

    ВЕрваме му! Що за идиот може да дава пример, че се е къпал, когато имал време, в морето? Топнал се, излязал, бързо взел душ и дим да го няма. От години водата по Черноморието бъка от актерии, защото пречиствателните станции, там, където ги има, нямат капацитет за толкова хора, те работят добре през зимата. Строени са с европейски пари, а както е известно европейските пари имат склонност да потъват в нечии джобове за сметка на качеството. Почивката на нашето море си е руска рулетка от всякъде, но пък има хора, обичащи риска. Късмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Авг 2023 19:45ч.

    Подкрепям министър Юлиан Попов. Той се е къпал в южните черноморско води, там гдето в гаснещата вечер дъхът на тропика се чувства. Аз пък аках във Василико. Ритуално, от рибарската лодка "Дамски гамбит". Това е местен народен обичай, останал още от времето на цар Симеон. Традицията повелява при първото августовско пълнолуние местните житетели и курортистите на Василико да се събират на морския бряг. Малки и големи, мъже и жени, кучета,котки, коне и овце - всички голи, палят огньове, прескачат ги, танцуват и се веселят. Щом месечината наедрее, а лъчите й се посипят в морската шир и направят лунен път, всички се потапян във водата и ритуално акат в нея. Първенците - нотабили, депутати, милиционерски началници и т.н. се качват на лодки, моторници, скуретери и джетове, заедно с музиканти и певачки и акат по-навъртре. Колкото по-богат и знатен е човекът, толкова по-навърте в морето гледа да стигне и там да дефекира. Обичаят се нарича "Нощ на лятното говно". Етнографите твърдят, че той е реплика на древна византийска традиция, известна като "Лунната Escherichia coli".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още може чернолулев,

    20 Авг 2023 12:13ч.

    още можеш да го засучеш така че да спукам от кикот!Пусни красноречието и логореята на воля,чакаме те!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    19 Авг 2023 20:09ч.

    ...този училищен мениджър, когото периодично измъкват от Лондон, за да го цвъкнат начело на екологията, е невероятен неадекват... но пък какво британско доволство лъха от снимката..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златните случайници

    19 Авг 2023 20:28ч.

    "Случайните тестове на плажовете, които показват бактериално замърсяване, не са меродавни, а Черноморието ни е чисто и не е опасно, написа министърът на околната среда и водите Юлиан Попов във Фейсбук." Е колко да са случайни, като са правени в рамките на поръчан и платен от Николай Денков проект с парите на данъкоплатците: "https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/startira_proekt_t_summit_na_sofijskiya_universitet" Там се вижда специалната роля на "Активни потребители" представени от д-р Серегей Иванов, както и цял екип от лапачи на стойност над 1 млн. лева. А, забелязва и се и професор Денковица.... За какво случайно така се раздават стотици милиони от парите на данъкоплатците? За да бъдат гонени от Южното и насочвани към Северното черноморие, или изобщо Черноморието ни изведнъж става опасно напоследък.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Авг 2023 21:06ч.

    Този бил пил "чешмяна вода"?! За него това е нещо изключително, защото той пие само минерални води. А колко хиляди българи през това време нямат от години вода в домовете си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е анджак де -

    19 Авг 2023 21:17ч.

    пил "чешмяна вода"! От там и всичко останало. Ако се е топнал и в морето, ефекта се мултиплицира. Ще му мине до към коледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некоалицията замърсява дълбоко и трайно

    19 Авг 2023 21:25ч.

    След като този се е къпал, морето вече не е чисто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • badfinger

    19 Авг 2023 21:27ч.

    Думите му по темата нямат никаква стойност . Май му е умряла циганката .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути"

    19 Авг 2023 22:47ч.

    Къпал се бил... за няколко минути. А що не поплува поне час - час и половина, а? А децата си, ако ги имаш, вкара ли ги в морето да си поиграят за доста повече от няколко минути, както всички деца си играят. ПиснА ми от пребоядисани ойроатлански правоверници, деца на предишната номенклатура, набутани сега за "елит" от Посолството. Хеле пък от пишманфилолози като тоя и НаТка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    19 Авг 2023 23:25ч.

    А да ти е честита дизентерията! Тъпак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    19 Авг 2023 23:27ч.

    Имам основателни съмнения доколко е чисто морето, но на тоя му е до колене. Морето, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свой

    20 Авг 2023 0:54ч.

    Е и тоя е абсолютно прост. Че морето е пълно с фекалии е ясно на всеки . Просто няма инфраструктура, която да поема отпадните води. Вместо да се погрижи чрез плана за възстановяване да изгради нормални пречиствателни, той се меси в спора Гърция или България. Ами Турция може би . Или Хърватия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    20 Авг 2023 1:23ч.

    На Черно море има голяма вероятност да платиш скъп хотел и само да стоиш на плажа без да влизаш в морето.Все вълни,червено или жълто знаме.Човек трябва да прецени сам за себе си дали може да си позволи този риск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не били лайна, а говна. Не били фекалии, а изоражнения.

    20 Авг 2023 3:13ч.

    Хората са взели проби, изследвали са ги и публикуват резултатите. Този се е изкъпал и заявява, че е чисто. Извод: Който има пари летува в Гърция или Турция. Който няма се гмурка във фекалиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как

    20 Авг 2023 4:42ч.

    намери време да се къпе по цялото ни черноморие?Този на работа не ходи ли?С какво пари обиколи от Дуранкулак до Синеморец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой би ли ме светнал откаде

    20 Авг 2023 12:17ч.

    изникна тоя формен идиот,с какво е заслужил да стане чак министър и не ли е копие на на бозолявения ни т.н. хем министър хем председател-Богдан Филов-Денков имам предвид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бих

    20 Авг 2023 14:02ч.

    В моя живот се появи - не повече от 2-3 пъти - на упражнения в моята група (1983, Българска филология), държа се като спуснат от Самия Бог от машината. Повече не съм го виждал. Но явно е завършил (в уикито пише само СУ, срам ли го е от българска филология, що ли), защото от 1985 до 1990 (забележи годините!) е работил в сп. "Факел", което превеждаше и издаваше съветска литература, а кой, как и с връзки откъде биваше там назначаван, сам се сети (списанието беше много добро всъщност). Оттам нататък нямам лични впечатления. Но явно, ако се съди по уикито, изведнъж, както цялата номенклатурна челяд, се е преквалифицирал в енергетик от ЕС мащаб. От Англия, след като е участвал като кандидат в местни избори там, изведнъж цъфнА в служебно правителство (на Плевнелиев) като екоминистър. С колко и какви гражданства е бил (вж. по-горе), не знам. И не съм чула някой да го е питал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В последното изречение да се чете "чул"

    20 Авг 2023 14:07ч.

    ИИто на смартфона се е еманципирало явно трансджендърски, в последния момент п редактира, както си ще, каквото си ще, не насмогвам да го прередактирам ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжец

    20 Авг 2023 14:35ч.

    лъжец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи