Екоактивисти опитаха да унищожат картината на Ван Гог "Слънчогледи" (видео)

Екоактивисти опитаха да унищожат картината на Ван Гог "Слънчогледи" (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Протестиращи екоактивисти направиха опит да унищожиха една от най-известните картини на Винсент ван Гог. В петък в Лондонската национална галерия те заляха шедьовъра "Слънчогледи" с доматена супа. Малко вероятно е картината да е трайно повредена, твърдят от "Гардиън".

Платното е защитено със стъклен протектор.

Видео в социалните мрежи показва двамата протестиращи, носещи тениски с лозунг "Спрете петрола". Те изсипват супа върху известната картина, след което залепват ръцете си за стената с помощта на моментно лепило. 

 

„Кое струва повече, изкуството или животът?“ извика Фийби Плъмър, една от активистките на 21 години от Лондон. Тя беше придружена от 20-годишната Анна Холанд от Нюкасъл. „Струва ли повече от храната? Повече от справедливостта? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората?

През последните две седмици същата група организира седящи протести по улиците около централен Лондон, вбесявайки шофьори и пътуващи.

Говорител на групата екоактивисти обяснясни каква е целта на акцията: „Кризата с цената на живота е свързана петролната криза. Горивото е недостъпно за милиони гладни семейства, останали на студено. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа."

Случайните минувачи в Националната галерия останаха със смесени чувства. Мъж, пожелал анонимност, каза, че може да разбере тяхната кауза, но се притеснява, когато е насочена към „красиво произведение на изкуството, което е най-доброто от човечеството“. Той добави: „Те може да се опитват да накарат хората да мислят за проблемите, но всичко, което накрая правят, е да накарат хората наистина да се раздразнят и ядосат."

„Типичният немислещ човек, който не мисли за големите проблеми на планетата, не е човекът, който се разхожда из Националната галерия.“

Отчуждаването на хората от значими каузи е проблем, каза Алекс Де Конинг, говорител на Just Stop Oil, който говори с Guardian извън галерията: „Това не е X Factor“, добави той. „Ние не се опитваме да намерим приятели тук, ние се опитваме да направим промяна и за съжаление това е начинът, по който се случва промяната.“

Групата привлече внимание и критики за това, че се е насочила към произведения на изкуството в музеите. През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за всеизвестната картина "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на "Сенокос" на Джон Констабъл в Националната галерия. 

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог. 

Стойността на "Слънчогледи" се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde.

 

Източници: "24 часа", theguardian.com

 

 

 

Коментари

  • ето такива дебили отглеждат днешните

    14 Окт 2022 16:20ч.

    медии и образователни системи. И нашите деца са се понесли в тази посока, и ако не се заемем с образованието им, и те може да станат толкова woke.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    14 Окт 2022 17:26ч.

    Тия са възпитаници на Сандов и Глишев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    14 Окт 2022 20:30ч.

    И на оня педигрипал блогъра Генов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    14 Окт 2022 23:26ч.

    Нашите деца боядисват паметници и призовават към насилие.Тях ,кой ги е възпитавал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • petkova

    14 Окт 2022 16:24ч.

    Вярно, че на Запад са откачени. Имах приятел, художник. Нарисува ми слъчогледи. Ще дойдат ли да ми ги унижожат? Пълни олигофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трън на трон

    14 Окт 2022 16:31ч.

    Това е грозното лице на cancel culture, което по смисъл най-точно се превежда "затрий изкуството." Защо не повреждат отвратителните цапаници, които ционистите толкова се опитват да ни пробутват за изкуство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ционитстите мразят образното изуство

    14 Окт 2022 16:46ч.

    Затова навсякъде унищожават паметници и истинско изкуство. Отвращението от ционисти и англичани е до краен предел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байгън

    14 Окт 2022 16:39ч.

    Това с бозавата коса не беше ли в с София, кога укрите мятаха знамена пред президенството, и държаше някаква рисунка? Бяха три твари и това май беше в средата. Май е същата твар от София

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, да, дайвайте, ДОЛУ АНГЛИЯ!!!

    14 Окт 2022 16:44ч.

    Ама толкова пошли хора като англичаните не са известни на човечеството. Пълна помия е всичко свързано с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и най-глямата гавра, която се случва в момента е към нашите деди/прадеди от Троянския Полк (ген. Вл. Вазов),

    15 Окт 2022 11:11ч.

    които в битката при Дойран им нанесоха най-голямото поражение в брит. история, а СЕГА, само за 3-4 седмици след BrExit, над 247 000 български гурбетчии подадоха молба за визи. За да продължат да си... работят (заедно с румънците) във всяка фабрика и по полетата им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който сее ветрове, жъне бури.

    14 Окт 2022 16:52ч.

    Добра кауза, неподходящия стредства. Но толкова им е багажа на "горния етаж".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Окт 2022 16:58ч.

    Западняците са откачалки открай време, и в голямата си част много неуки и тъпи, между другото. Познавам им манталитета отпреди 30-ина години, когато бях екскурзовод. Каквито и минуси да имаме балканците, онези не се търпят! Поздрави и Бог да пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно! Най-големият им проблем е, че не понасят ... конкуренция.

    15 Окт 2022 10:52ч.

    И това са точно (уж)радетелите за т.н. "пазарна икономика". И двете световни войни са били запалени от наглосаксите за да разрушат германската икономика (която е била в прекалено голям възход) и да смажат Германия. Справка - личният архив на У. Чърчил, засекретен за още 70 години).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно затова взривиха СП2

    15 Окт 2022 11:01ч.

    и съвсем случайно се заговори за новия норвежки "поток" към Полша, а в момента кипи неспирен труд и по подводния "поток" (ротшилд) от сирийските Голански Възвишения през о-в Крит, (хъб)Гърция до ЕС... Ще гледаме да видимЕ съдбата на ТП...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    14 Окт 2022 17:09ч.

    Интересно наистина защо не рушат модерното жидоналожено изкуство от последния век. Разглезени варвари. Трябва да бъдат третирани като терористи. Наскоро нападнаха и картина на Ботичели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макаренко

    14 Окт 2022 17:21ч.

    Не са яли шамари, когато е трябвало

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    14 Окт 2022 17:33ч.

    Първообразите Pussy riot полежаха за хулиганство по две години в Русия, вдъхновени от болни глави като Алексей Плуцер-Сарно, който си отиде да лудува в Израел. За хулиганска антихристиянска дейност мъченицата Толонникова беше приета официално от подпалвача на настоящата война Антъни Блинкен и потупана по рамото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    14 Окт 2022 18:15ч.

    Съвременната "революционна" младеж възприема и мисли в картинки. Определено не могат да различат и разберат - кой, какви точно картинки и най-вече защо ги инсталира в мозъците им! За постигане на тези цели е необходимо понятийно и абстрактно мислене, съпроводено с дълга, мъчителна, самотна битка със сложни текстове и всичко това разположено във времето, набирайки реален жизнен опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    14 Окт 2022 22:39ч.

    Съгласна съм с коментара Ви. Мисля, че някои от младежите нямат базови познания- не могат да определят причина и следствие. Мисленето все пак е сложна дейност, която не са усвоили много хора-за съжаление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • екоактивист

    14 Окт 2022 18:30ч.

    е мръсна дума. Символ на ей това там горе! Проста сметка. Да я платят. Или да я излежат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лиза си траска

    14 Окт 2022 18:36ч.

    Супа от оранжеви домати и разложени британски мозъци. Както се вижда от друго видео това е специална постановка с вежливото съучастие на музия, който е изложил този фалшификат на Слънчогледите. Зад оградните въженца през това време са се наредили фоторепортери и също толкова вежливо снимат. Охраната нехае и чака репортерите да се настимат наволя. Сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всичко е ясно

    14 Окт 2022 18:41ч.

    Промяна, както разбрахме и ние, се прави по този начин! Господи??!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    14 Окт 2022 18:49ч.

    Тези какво точно искат-да рушат създадени от други хора произведения на изкуството и така да прокламират екоидеите си-не се различават от талибаните. Тези "Слънчогледи" на Ван Гог са най-известни, но всъщност той е нарисувал много слънчогледи...Протест -да, но не с такива методи! Напомнят на онези, които започнаха с палене на книги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hcycucuguf

    14 Окт 2022 18:56ч.

    Както винаги най-гласовити са идиотите! За съжаление тези идиоти все повече определят нашия живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • който има уши да чуе

    14 Окт 2022 19:03ч.

    Нека не забравяме какъв ден е днешния-Света Петка в България и Покров Богородичен в Русия. Та на този ден е извършено символично покушение срещу Слънчогледите на Ванг(ог). Покушението е в центъра на Лондон. Лондонските атентатори си оставят отпечатъка върху стената. Така както си го оставиха и на моста Ватерло!Търсете българската връзка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕДИН ХУБАВ БОЙ ЗА ТЕЗИ ПОЩРЪКЛЕЛИ "ЕКОАКТИВИСТИ"!

    14 Окт 2022 21:16ч.

    Не са имали късмета да се родят в дома на едно достойно българско семейство, в което бащата е символ на сила, справедливост и власт, а майката на любов, топлина и чистота. Описвам моето семейство. Никога на нас, децата в това семейство, не би ни минало през ума да правим подобни дивотии. Отглеждаме децата си сега със същата любов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    14 Окт 2022 23:08ч.

    Малки сладки джендърчета с права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двете малки кучки са гениални! Направили са щура реклама за супа! Първи кадър: две кикиморки - развлечени, разчолени, с коси като розово фламинго. Шляят се из Лондоската национална галерия. Втори кадър - спират пред "Слънчогледите" на Ван Гог.

    15 Окт 2022 0:45ч.

    Вадят кутии с доматена супа Maggi. Близък план как ги отварят. Още по-едър и забавен кадър как изливат супата врху картината. Червени пръски върху оранжеви слънчогледи. Глас зад кадър: Доматена супа Maggi - забравете слънчогледите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реклама за грахова супа Knorr. Първи кадър - отново виждаме джофрите от горната реклама. Този път се шматкат из парижката галерия Орсе. Спират пред "Закуска на тревата" на Мане. Втори кадър - вадят от раничките си кутийки супа.

    15 Окт 2022 0:55ч.

    Близък план за да се види надписа - Knorr "Грахова супа". Делово отварят. Със замах плискат супата върху трапезата на закусващите. Глас зад кадър: "Грахова супа Knorr - голотата не пречи на апетита!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яко е да си Еко!

    15 Окт 2022 10:35ч.

    Ето основание, по залите да се излагат добри копия. Днес платната се клонират доста прилично. Иде време завоеванията на цивилизацията се съхраняват в блиндирани трезори, а на недораслите да се поднасят игри, където мощно да изливат бесовските си напъни. Докле слънцето изгрее отново. Явно, мрак се сипе над Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    15 Окт 2022 11:02ч.

    Нека преценяват кое е по-скъпо, като става дума за техни собствени пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заглавието трябва да е:

    15 Окт 2022 11:02ч.

    Две екодебилки, с мозък разположен в задните им части направиха опит…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А и още-

    15 Окт 2022 11:08ч.

    Тези двете приличат на джендъри , не на жени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    15 Окт 2022 11:14ч.

    Както са се залепили за стената е трябвало да намерят няколко надарени африканци да им обяснят,че не са прави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид Айк

    15 Окт 2022 14:31ч.

    Лошото е, че това е само началото! Най-големите идиотщини предстоят. И всичко в името на "климатичните промени"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еколого-идиотията

    15 Окт 2022 22:13ч.

    Води началото си от Третия Райх. Самият Хитлер е бил "еколог" и вегетарианец. Част от върхушката на нацистите също... Години наред мислехме че "Грийнпийс" са идеалисти. Оказаха се на хранилка на корпорациите. Изобщо, не мислете че тия са просто идиоти и невменяеми. Не ! Винаги става дума за кинти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи