Екоактивисти атакуваха восъчната статуя на новия крал Чарлз Трети в музея "Мадам Тюсо" в Лондон (видео)

Екоактивисти атакуваха восъчната статуя на новия крал Чарлз Трети в музея "Мадам Тюсо" в Лондон (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Екоакциите, използващи храна за вандализиране на произведения на изкуството и музейни експонати, се превръщат в тенденция. Само десет дни след като две активистки, подкрепящи инициативата Just Stop Oil, заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог и ден, след като техни немски съмишленици от "Последно поколение" намазаха с картофено пюре "Купи сено" на Клод Моне, в мишена се превърна и новокоронованият крал на Великобритания. Или по-точно - восъчната фигура на крал Чарлз Трети в музея "Мадам Тюсо" в Лондон, изложена по времето, когато той бе още принц.

Екоактивистите размазаха две шоколадови торти в лицето му, съобщава британският ежедневник Daily Telegraph. Призивът им е бил британското правителство да спре използването на петрол и да се откаже от издаването на лицензи за добива му. "Науката е категорична. Искането ни е просто: спрете добива на петрол и газ. It's a piece of cake (английски идиом, означаващ "това е проста работа"), гласи изявлението на Just Stop Oil.

 

Видеозаписът от акцията е публикуван в Туитър профила на проекта. Там са посочени и имената на участниците в него, единият от които е 29-годишен художник-декоратор. Полицията заяви, че са арестувани четирима души във връзка с инцидента. От началото на октомври досега арестите на активисти на Just Stop Oil наброяват около 600, допълва "Дейли Телеграф".

На 14 октомври две момичета заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон, а на 23 октомври екоактивисти изцапаха "Купите сено“ на Клод Моне с картофено пюре в музея в Потсдам. Наскоро екоактивисти блокираха ул. "Аби Роуд" в Лондон при известната пешеходна пътека, където е направена емблематичната снимка на "Бийтълс“.

Идеята на кампанията Just Stop Oil е да принуди правителствата да се откажат от петрола и по този начин да предотвратят климатична катастрофа. Активистите обясняват атаките срещу произведения на изкуството с факта, че когато се случи бедствие и храната стане оскъдна, картините ще загубят цялата си стойност. Възприемат себе си като представители на последното поколение, което може да спре предстоящото бедствие.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Ех, Британия, Британия!

    24 Окт 2022 15:53ч.

    До къде се докара? От "Слънцето не залязва на Британската империя" до люпилня на Идиоти, ма зелени (неузрели)! И няма ли "бобита", че да ги хванат тез "инсталатори", че да им инсталират по еди йух, ама мъжката! Да знаят и помнят кога инсталаци "зелени" са "инсталирали"! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя път – браво за избора на мишена

    24 Окт 2022 15:57ч.

    което, обаче, не променя факта, че сте зелен джендърясал планктон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А същите тези активисти осъзнават ли факта, че като се спре петрола и газта в целия свят същия ще се върне в каменната ера и няма да има изобщо какво да се яде, защото няма да има производство?

    24 Окт 2022 16:17ч.

    Осъзнават ли, че храната няма да има никаква стойност, защото няма да има такава? Или за това не се мисли сега. Ще се мисли, когато спрем петрола и газта.... Тези изобщо имат ли фантазия какво ще се случи със света, като се спре петрола и газта. Все пак е разбираемо. За да имаш някаква фантазия трябва да имаш и наченки на интелект…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски

    24 Окт 2022 16:36ч.

    Евроатлавтически НАРКОМАНИ, СЛАВА КОКОИНЕЕЕ А и стига сте чели коментари, ами се хващай те на работа, че на Украйна и трябват по три милиарда долара на месец. СЛАВА КОКОИНЕЕЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оги

    24 Окт 2022 18:12ч.

    Както казваше баба ми: пуста кюския! ( тояга )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефкова

    24 Окт 2022 18:26ч.

    Тези палячовци са само инструменти. Зад кадър стоят едни дето искат да нулират повечето хора, да ги умножат по нула. Засега не им се получава, но продължават да опитват, както свинята продължава да рие със зурлата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Окт 2022 19:34ч.

    Това е вандализъм, който е прикрит зад модерната "зелена'' кауза. Който и да им плаща, явно това са предварително "изчислени" действия. Нормално е хората да са възмутени- не разбират защо се провежда протеста по този начин-вандалски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че как не са ли са се залепили за нещо

    24 Окт 2022 19:44ч.

    там поне има восъчни статуи подходящи за целта. Щяха да ги арестуват заедно с краля и кралицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези даже не осъзнават чий интрумент са.

    24 Окт 2022 20:28ч.

    Докато Слънчогледите бяха гарниран с домати, а сеното за конюшните на генерала, получи в добавка картофено пюре, т.е. и в двата случая гарнитурата е от семейство Solanaceae, очевидно е, че Чарли-3 е почерпен със същата торта, с каквато беше почерпена и Мона Лиза. Значи ли това, че конят и камилата на Пржевалски печелят играта служебно? За един Верещагин питам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Различни са камилите

    24 Окт 2022 20:39ч.

    на Чарли-3 и Пржевалски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • австроунгарец-естет-изкуствовед

    24 Окт 2022 21:19ч.

    Оформят се нещата. Обаче България увисва пак като прани гащи между Османската империя, Руската империя, Австроунгарската империя, Британската империя, Германската империя. Но най важното е , че нотариалните крепостни актове върху земята си важат , независимо от щенията на Сулю и Пулю.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи