ЕК заделя половини милиард евро за производство на боеприпаси

ЕК заделя половини милиард евро за производство на боеприпаси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия предложи днес от бюджета на ЕС да бъдат осигурени половин милиард евро за разгръщане на производството на боеприпаси. Предложението е свързано с решението на Съвета на ЕС от март за доставка на боеприпаси за Украйна и за запълване на европейските запаси, се отбелязва в съобщение на ЕК.

Предвижда се безвъзмездно да бъдат предоставяни средства за разширяване и осъвмереняване на производството, за разгръщане на нови производствени мощности, за запасяване със суровини, за удължаване на живота на боеприпаси с изтичаща годност, за преквалификация на работници. Комисията предлага да се съберат данни за възможните затруднения по производствените вериги.

Според предложението е необходимо държавите от ЕС да могат да дават предимство на някои военни поръчки, както и да се ускорят издаването на разрешителни и работата по съответните обществени поръчки. Комисията изразява очакване предложенията да получат одобрение преди лятото.

ЕК пояснява, че заради войната, която Русия предприе срещу Украйна, търсенето на боеприпаси на световния пазар е нараснало. Уточнява се, че това води до несъответствие между търсенето и предлагането.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    03 Май 2023 15:02ч.

    нова далавера след ваксините сега и оръжие а комисионни има ли финансов одит на ек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, и после кьовеши пак ще симулира "разследване"

    03 Май 2023 17:00ч.

    ес стана по-зле от СССР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    03 Май 2023 15:17ч.

    Мхм, страната доставяща най-много боеприпаси ще получи най-малко от тези пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    03 Май 2023 16:25ч.

    Безумната наглост продължава. С наши пари "безвъзмездно да бъдат предоставяни средства за разширяване и осъвременяване на производството, за разгръщане на нови производствени мощности... на боеприпаси". Кой го е закъсал, оръжейния комплекс или нормалните работещи хора, които ще започнат да ги пенсионират на 70г, поради липса на пари!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    03 Май 2023 16:29ч.

    Безаналоговото ПВО на Русия е допуснало два дрона да прелетят поне 1500 километра из Могучая, до стигнат до Кремъл и чак тогава са ги свалили?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Май 2023 16:34ч.

    Викаш, безаналоговите ПВО системи на САЩ се справят с всеки дрон... https://fakti.bg/amp/world/410767-raketite-peitriat-se-izdaniha

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    03 Май 2023 17:36ч.

    Василев, американка отр*пко, дроновете може да са пуснати от територията на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Май 2023 16:31ч.

    Ще поръчат голямо количество боеприпаси, като ваксините - по 11 боеприпаса на жител на ЕС, от бебетата до старците, да има с какво да спрат пандемията от злия рашизъм... Но какво ли ще стане ако войната приключи преждевременно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно навсякъде говорителите-изпълнители, наречени "политици", ги управляват от някакво друго място,

    03 Май 2023 16:32ч.

    което няма нищо общо с населението, върху главите на което са ги назначили чрез "избори", а поняка дори не им се занимава да си правят труда да симулират "избори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо мислиш мразят толкова Тръмп?

    03 Май 2023 16:57ч.

    Забави ги с цели четири години! Определено е по-малкото зло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин им изяде почти век, затова най-много мразят него. Всички планове им обърка другаря Сталин

    03 Май 2023 17:21ч.

    Затова няма по-черен от него в пропагандните медии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Състоянието на нещата

    03 Май 2023 17:35ч.

    Думата "заделя" е много интересна! Тези изключително красиви и морални хора пак са бръкнали в трезора и са извадили едно пале със златни кюлчета от собствените пари на Комисията :))))) :((((((! А пък иначе, извън отвратителната гротеска, дават ни хубав повод за размисъл. Нямам подозрение, че са намерили някъде дълбоко в "правилниците" и "регламентите", някаква подходяща подточка, като са облекли в "законови" дрешки това решение. Това е схема за точене на пари, независимо колко удобна форма са му намерили! Дори и да са ползвали някакъв наличен фонд със специално предназначение, утре отново ще поискат пари от държавите-членки и ще посочат невинното основание: попълване на специален фонд Х!! И нашите овце в НС ще си счупят ръцете да гласуват. Още по-отвратителна е хипотезата, че са посегнали към кредит (пореден) от паричния пазар, отнова за обща сметка! Не би трябвало да става без изрична санкция на страните, дори при голям обем, да е изискуемо парламентарно съгласие. Никой нищо конкретно не казва! Това ли е смисълът на демокрацията?! Освен за доставки по посока на У., текстът услужливо ни информира, че ще има и безвъзмездни подаръци в полза на европейската отбранителна индустрия. Последното поражда ред СИЛНО ЧУВСТВИТЕЛНИ ВЪПРОСИ: Какво ще бъде разпределението ПО СТРАНИ? А кой ще вземе решението за това разпределение? А после кой ще реши по какви цени ще се изкупува стоката? Още по.чувствителен е въпросът: А какво ще бъде разпределението между държавни и ЧАСТНИ производители? Мислите ли, че ще ни кажат? А ние бихме искали да знаем, доколкото особено това ръководство на комисията набутва все по-дълбоко страните в общи ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Практичеси вече до такава степен сме се обвързали в общи и взимни ангажименти, че от тези няма отърваване, без оглед какво може да се случи утре! За съжаление, всеки изминат ден прави мисълта за някаква форма на федерална Европа все по-отвратителна. Думата е ВЯРНА, защото опитът да ни натресат обща конституция и да ни направят фактически федеративна структура, ОТПАДНА, страните не се съгласиха! Което идва да допълни така или иначе сложилата се крайно неприятната картина, че извън Европа нашата страна няма никакво реалистично бъдеще! И какво излиза - независимо какво се върши и какво се случва, нямаме никакъв полезен ход - стоим вътре, скърцаме със зъби и стоим! Ама ... ?? устата ни е пълна с пясък! Никой не се интересува от това, стоиш вътре и търпиш! Така ли стоят нещата, културни европейци?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    03 Май 2023 18:37ч.

    за тази, която е виновна за смъртта и осакатяването на милиони , само арабско правораздаване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи