ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи

ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕП одобри медиен закон, който затяга контрола върху медийното пространство в ЕС

Евродепутатите одобриха с огромно мнозинство противоречив закон за свободата на медиите, който дава допълнителни правомощия на Европейската комисия. Гласуването беше излъчено на уебсайта на ЕП. Документът предвижда създаването на общоевропейски контролен орган - Медиен комитет, чиято задача е да следи за прилагането на общоевропейските правила в ЕС.

Новият закон бе приет с 464 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 65 гласа „въздържал се“ и формално предвижда държавите членки да бъдат задължени да защитават независимостта на медиите, а всички форми на намеса в редакционните решения се забраняват.

Евродепутатите включиха и механизъм за предотвратяване на произволното ограничаване или изтриване на независимо медийно съдържание от големи онлайн платформи като Facebook, X (бивш Twitter) или Instagram. Платформите първо ще трябва да разграничават независимите медии от източници, които не са независими.

Френският евродепутат от опозицията Катрин Гризе смята, че новият Медиен комитет ще бъде под влиянието на ЕК и може да узурпира правомощията на националните органи за надзор на медийното пространство.

"Благодарение на този текст ще предоставим на комисията, която се контролира от Европейската комисия, контрол над всички регулатори и в крайна сметка има риск тя да се превърне в "министерство на истината"," каза тя при обсъждането на закона преди гласуването.

Според парламентаристката плурализмът и свободата на мненията са чужди на съвременната брюкселска бюрокрация, за което свидетелства и отношението към опозицията в Европейския парламент.

Новите правила също така задължават медиите да бъдат прозрачни, да разкриват собствениците си и източниците на средства, независимо дали става въпрос за реклама или държавни субсидии. Това включва и финансиране от държави извън ЕС. Обществеността ще има право да знае кой контролира медиите и какви интереси могат да влияят на отразяването на събитията. Всички медии за новини и актуални предавания, независимо от техния размер, ще трябва да публикуват информация за своите собственици в национална база данни, включително ако те са пряко или косвено собственост на държавата.

Освен това органите на държавите членки ще бъдат задължени да докладват на Европейската комисия за разходите за реклама в медиите и в интернет платформите. Що се отнася до държавните медии, законът изисква от тях да осигурят плурализъм на мненията и безпристрастно отразяване "в съответствие с обществената им мисия".

От своя страна държавите от ЕС трябва да осигурят стабилно финансиране, редакционна независимост, прозрачност и недискриминация при назначаването на ръководството им.

Общите европейски правила изрично забраняват използването на шпионско оборудване срещу медийни работници, но има уговорка: използването му е разрешено под съдебен контрол, ако се отнася до "национални интереси" или сериозни престъпления. Европейските журналисти неведнъж са се сблъсквали със следене от шпионски софтуер като Pegasus заради професионалната си дейност.

Източници: Риа Новости, europarl.europa.eu

 

 

 

Коментари

  • Михаил Михайлов Константинов

    13 Март 2024 15:09ч.

    Оруел ряпа да яде. Аман от гинеколожки (в лошия смисъл) и други боклуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Март 2024 15:18ч.

    Радващо е, когато някоя жена те вземе на ръчно управление !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даа

    13 Март 2024 15:26ч.

    Даже мога да и кажа коя точно ръчка да бара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    13 Март 2024 17:12ч.

    Социализмът беше широко скроено и свободолюбиво общество в сравнение с днешната робовладелска демокрация! Платон вярно го е казал в Книга VІІІ на диалога си "Държавата": "Демокрацията винаги води до тирания"!!! Евро педерастията няма административен капацитет за да направи такова нещо. Виж, може да усвоят едни пари. Както и ще стане. Това е вече ще е края на тази пасмина наречена ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз и нейните лидери !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решила, че Альоша й нарушава съня :

    13 Март 2024 17:16ч.

    Юруш, за кьоркьопеците, разрушавайте и плащайте авансово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Март 2024 19:26ч.

    След Платон, в една своя реч Фюрера също обяснява защо демокрацията е добра само за банките и корпорациите ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Змията хапе най-силно, когато знае, че умира!"

    13 Март 2024 15:09ч.

    Никога няма да разберат, че са "Кауза пердута". Те "загубиха" преди да започнат войната. Защото подцениха противника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    13 Март 2024 15:12ч.

    "Национални интереси", "сериозни престъпления" - ето ти широко разтворените порти на полицейската цензура! Комунизмът беше широко скроено и свободолюбиво общество в сравнение с днешната робовладелска демокрация! Платон вярно го е казал в Книга VІІІ на диалога си "Държавата": "Демокрацията винаги води до тирания!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медиите ли?

    13 Март 2024 15:19ч.

    ЕК иска да вземе на ръчно управление цялата икономика в ЕС със стремеж да се разпростре и извън границите си, със срок 2030г, посредством т.нар. ESG, или по-точно "European Sustainability Reporting Standards (ESRS) for companies subject to the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)". В момента нямам време да го резюмирам, може би по-късно вечерта, но горещо препоръчвам цялата статия, която леко повдига завесата на нещата, които се случват: https://gaiusbaltar.substack.com/p/why-is-the-european-union-destroying Ще посоча само два момента. Авторът на статията поставя два въпроса на водещия презентация относно "идеите за нови правила", ето ги: 1) Какво правим, ако, след като се запознаят с тези "стандарти", компаниите просто решат да си стегнат багажа и да напуснат ЕС? и 2) Как точно ЕК възнамерява да наложи тези стандарти извън ЕС? Няма ли просто някои компании да решат да не работят с ЕС? На което отговорите са следните: 1) Няма къде другаде да избягат, скоро това ще е глобално. и 2) Няма как да не работят с ЕС. ... Това е, без коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Babylon

    13 Март 2024 18:16ч.

    ЕС е Новият Вавилон. И както стария Вавилон беше разрушен , така и този ще отиде на боклука. Но дотогава ще причини доста беди и неприятности на нормалните хора .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    13 Март 2024 15:19ч.

    Вън от ЕС! Това е СССР номер две, ако не и по-зле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само дето

    13 Март 2024 22:39ч.

    няма нищо общо с СССР. Не пиши глупости, бре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Март 2024 15:19ч.

    Е, това им е края на брюкселските изроди! Отчаяна пасмина, с отчаяни мерки срещу свободата на словото, защото точно за това иде реч. А познайте, как сегашните властимащи ще го четат този "закон" - точно, като Дявола, Евангелието! Което пък ще доведе до истинска революционна обстановка, защото хората няма повече да търпят този терор! Със сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политика за поверителност

    13 Март 2024 15:20ч.

    В следващите 45 години ще се води борба срещу "атлантизма"; "европеизма"; "гейизма"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джърман куц

    13 Март 2024 15:39ч.

    Да, "потъването" на Атлантида, заедно със самозабравилите се атлантици не е недоказано събитие от миналото, а съвсем реално наближаващо предстояще. Историята винаги се повтаря. Винаги! Не очаквайте обаче днешните първи атлантици да ви предадат знания, как да си построите"хеопсови" пирамиди. Тях, пирамидите, отдавна ги построиха татковците на кирчовци и кокорчовци, още преди да получат атлантските си паспорти. То с това се започна началото на края, който ще наблюдаваме. Това е за всички, които не вярват, че е имало Атландида и, че Господ я пратил там, където ще я прати отново, където и да се самоопределила, даже и да кара древно трабантче, даже и да рони крокодилски сълзи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историята винаги се повтаря

    13 Март 2024 18:11ч.

    Този път, за нас източно европейците като фарс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лошотия

    13 Март 2024 15:58ч.

    Те отдавна са взели на ръчно управление нашите 3 телевизии.Ама ще им приседне ако се осмелят да заглушат гласа на народа.А той казва-вън урсулестата.Да си отвори лекарски кабинет.Нали е гинеколог по професия.Тя ще ни каже как да живеем.Диктаторка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой

    13 Март 2024 15:59ч.

    каквото сам си направим никой не може да му го стори... Сами си поставят присъдата в утрешния ден и никой няма да им е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1984

    13 Март 2024 16:12ч.

    Шубето е Голем страх. От Истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    13 Март 2024 17:15ч.

    Идват избори и те искат да си вържат гащите. Досега бяхме свидетели на цъфтящата градина на Борел, сега ще сме свидетели как дава плодове тази градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    13 Март 2024 16:19ч.

    Не можете да наложите контрол над мисленето. А след него идва действието, върху което също няма да имате контрол. Приключили сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Март 2024 16:19ч. Не можете да наложите контрол над мисленето.

    13 Март 2024 16:37ч.

    Могат, могат, а и вече са го наложили през заразеното с Булчинската система средно образование. То произвежда полу- и пълни идиоти. В 5-6 децата са вече умствено осакатени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кастрева

    13 Март 2024 16:39ч.

    Имате предвид Болонската система, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    13 Март 2024 17:18ч.

    Ние го разбрахме! Сега ми е любопитно как ще се коментира филма за Мария Монтесори, който на Запад го обявяват за хит!:))) Въобще всичко върви по план. Техния план!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между другото...

    13 Март 2024 17:37ч.

    Мислене и образование са две не съвсем свързани неща. Образованието не те учи да мислиш. Мисленето не винаги ти дава възможност да можеш да образоваш някого. Образованието има за задача да те конформира. И ако си послушен, изпълнителен, не се издаваш, че мислиш и прикриваш съвестта си... може и академик да станеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теоретично...

    13 Март 2024 19:52ч.

    Задачата на образованието е да предаде знания. Без образование точните науки са обречени, а фундаментална наука е невъзможна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислител...

    13 Март 2024 21:30ч.

    Казано по-точно, една патка мислила, мислила... и умряла. Другата се образовала, образовала, без да мисли... и я изпреварила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктора

    13 Март 2024 22:15ч.

    Може! ЛилиПутин вече го направи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Март 2024 16:24ч.

    мръсница ще трие коментари финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    13 Март 2024 16:27ч.

    А СССР бил тоталитарен!? Кой сега е тоталитарен? Българският народ верва, че живее в демокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    13 Март 2024 16:37ч.

    Разбира се, че живее в демокрация. Защото това именно е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ. Ако някой си въобразява, че демокрация е онова, което му описват рекламните идеолози - то си е за негова сметка! Платон го е казал преди 2000 години: "Демокрацията винаги води до тирания!" в диалога "Държавата", Книга VІІІ. Човекът го е разбрал още тогава, а нашите глупаци все още позволяват да ги будалкат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    13 Март 2024 17:21ч.

    На това се казва пропуск в образованието, капитане! ... Учете история, ... умници!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно!

    13 Март 2024 17:32ч.

    Да, демокрация В най-чистия си вид. Не ви харесва ли? Защо да трябва да ви харесва? Помнете, Сократ беше осъден на смърт от демокрацията, тъкмо заради неполиткоректно говорене. При тиранията щяха да му хвърлят един бой само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са в състояние да го направят и ще се провалят

    13 Март 2024 16:29ч.

    Европедерастията няма административен капацитет за да направи такова нещо. Виж, може да усвоят едни пари. Както и ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гебелс

    13 Март 2024 16:31ч.

    Време беше! Не става въпрос за криене на крещящата истина! А ЗЗН/ЗЗД кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Март 2024 16:44ч.

    Вън от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Март 2024 16:45ч.

    Това е вече края на тази пасмина наречена ЕС и нейните лидери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    13 Март 2024 16:56ч.

    ...даааа... явно мозинството от другарите европейски депутати не са чели достатъчно... нито като деца, нито като възрастни...за фон дер бабата е ясно... нечетенето не прощава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Март 2024 16:56ч.

    американският журналист Тъкър Карлсон (син на служител на ЦРУ, който е работил в американското посолство в Москва): „Като сравних посланията, които направиха президентите на Русия и на САЩ, установих, че Вл. Путин обеща и препоръча на руснаците строителство и прогрес, а обещанията на Байдън към американците бяха: аборти, кастрация на деца, джендъризъм и войни (в Европа, в Близкия Изток и в Азиатско-тихоокеанския регион)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда тук не забравяйте

    13 Март 2024 17:05ч.

    Подсъзнанието понякога си играе шегички с нас! Зачетох се, пък по едно време леко се сепнах: какво ръчно управление, бе? Това си е направо едно оруелско "Министерство на истината", облечено в лукави, обтекаеми и двусмислени фрази и му е дадена юридическа форма! Върнах се нарочно горе, в главата на статията и потърсих автора! Редакционна статия! Хм! Хора, това изчадие - Бойко, дори без да съзнаваме и признаваме, се е настанил трайно в главите и емоционалния свят на мнозина, включително с неговите специфични символи, метафори, фрази! Той беше майстор, а сигурно и още е, на такива многоръчни манипулации, като Шива! Изпълнителното бюро на европейската партия се е притеснило! Намусени са, някои дори сълзички проронват! Причината е прозрачна: Те толкова са мотивирани и така се грижат за нас, а ние НЕ ГИ ОБИЧАМЕ и това видимо става епидемично! За съжаление, макар и забележим, процесът не се развива достатъчно бързо, че да се измете тази проклета, глобалистична, инсталирана СГАН! Искат със заплаха и принуда да накарат силово медиите да засвидетелстват любов и вярност в завета им! С две думи, готвят се да размахват тоягата! Защо така директно и грубо?! А, сетих се! На този етап поне не става дума за подкупи и плащане (нещо са смънкали за обществените медии само). Някой е стоплил, че ако се действа чрез поощрителната метода, всичко ще заприлича на платена любов - вика му се проституция! Изводът - всички ние тук сме набелязани за отстрел! Ще останат само кметът, еврокомисарят и още няколко откачалки. За награда, Дачков дори няма да има право да ги банне, както ни банва нас! Задава се един прекрасен свят, едно щастливо бъдеще! Май наистина е останала само една единствена, последна надежда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може ли, малко по-подробно

    13 Март 2024 18:52ч.

    , твърде лаконичен коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    13 Март 2024 17:19ч.

    Хахаха, не става така тая работа, душко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    13 Март 2024 17:29ч.

    Европейски политкомисари разпитат на американски платформи да проверяват източници на информация. Т.е. това е нещо като да си миеш двете си ръце, но едната е с гумена ръкавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    13 Март 2024 17:58ч.

    Харта на основните права на ЕС : Член 11 Свобода на изразяване на мнение и свобода на информация 1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите. 2. Свободата и плурализмът на медиите се зачитат. НЯКАКВИ КОМЕНТАРИ ???? ЕС нарушава Хартата на основните права на ЕС ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    13 Март 2024 19:06ч.

    Як страх тресе "градинката". Първо - всички да се дигитализираме - да ни следят с един клик. Немаш смартфон - не си човек. Сега - хвала на цензурата. Само тези, които изразяват "правилното" мнение, ще получават трохички от властта. Че какво ми ревете, че в Русия и в Китай било лошо? То в комунистическа Европа ще стане направо "рай". Да живей Урсула, Слава на ЕК, Слава, Слава, Вечна Дружба.....на 9 май на манифестация със знамена и плакати.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мара Подробната

    13 Март 2024 19:32ч.

    Мърсула и компания осъществяват на дело 4-тия райх! Могат да обмислят дали предпочитат да виснат на дърво, или на ел. стълб?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брутално прегазиха Декларацията за правата на човека, основополагащите документи на ЕС и всички национални конституции

    13 Март 2024 19:34ч.

    Нямат право. Искаме да знаем кой как е гласувал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой как е гласувал?

    13 Март 2024 19:41ч.

    Бъди сигурен, нашите подлоги са гласували "ЗА".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Март 2024 19:50ч.

    Учуден съм, че няма нито един коментар за снимката(дано да не съм пропуснал), а тя прекрасно кореспондира с казаното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето ти определение

    13 Март 2024 20:31ч.

    Снимката гласи: БЕСОВЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Март 2024 20:40ч.

    Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бес

    13 Март 2024 20:27ч.

    Накрая Илон Мъск ще купи ЕС и ще се реши проблема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • M11

    13 Март 2024 20:30ч.

    Преди 24 години, когато се махнах от кочината, срещнах един албанец и го попитах, защо е избягал от Албания. Отговори ми, че не е избягал толкова от Албания (бил е привилегирован в известна степен като национален треньор по вид спорт), а от Европа. И защо, питам аз? Защото Европа е една курва, отговори той. Най-точното определение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    13 Март 2024 20:43ч.

    Добре дошли в прекрасния нов свят! Свят на деМОРкрация, НЕсвобода и свинщини!!! Яжте и се изхождайте, за друго не мислете - има кой да мисли вместо вас!!!! Казвах, казвам и пак казвам - фондер лайнян е вредна за 500 млн европейци!! ЗАБРЕМЕНЕТЕ ТАЯ ЦИГАНКА НАЙ-ПОСЛЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото повече вали, толкова повече вали

    13 Март 2024 20:48ч.

    Измива грима и отдолу лъсва грозната физиономия на О'Брайън от Министерството на Любовта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДаКастрирамеЛиБезродникаПаситто

    13 Март 2024 22:09ч.

    Това долно,алчно,духовно болно и морално нечистоплътно същество , когато и да бъде утрепано с камъни като псе,все ще да е късно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    13 Март 2024 22:59ч.

    Страх тресе по-равните от "животинската ферма". Как са гласували нашите питомци? Хубаво е да се знае по принцип кой е собственика на дадена медия. Лошото е, че се изявяват на практика като министъра на информацията от ( Урсулчето ще се сети кой райх).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ротер

    13 Март 2024 23:36ч.

    Ами докато Путин си разчиства сметките с Украйна, Щатите съсипаха Европа, колкото и да е го плюят ще завладее една негова бивша територия, докато Щатите съсипват цял континент,и не само,няма държава в света на която да не са се месили във външната и вътрешната политика,най голямата измет на човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    13 Март 2024 23:40ч.

    Мекичко ми се вижда. Редно е да ги обявят за "иностраньие агентьi" и да дават реални срокове - 3-5-7-25 лет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A погледа стряска

    14 Март 2024 1:38ч.

    с празнотата яростта на демона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    14 Март 2024 7:55ч.

    Новият закон бе приет с 464 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 65 гласа „въздържал се“ ---- Интересно как са гласували "нашите"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Март 2024 11:25ч.

    Гьобелс в рокля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • биг мастер

    14 Март 2024 12:20ч.

    смърт за ес смъерт за ес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • брррр!!!

    14 Март 2024 14:33ч.

    Поглед на луда жена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи