ЕК удължи с 1 месец срока за оценка на българския план за възстановяване

ЕК удължи с 1 месец срока за оценка на българския план за възстановяване

 

Европейската комисия разреши срокът за оценката на българския план за възстановяване и развитие да бъде удължен с още един месец, съобщиха за БНР от Комисията. Искането бе внесено вчера, когато изтичаше второто по ред удължаване. След това решение се очаква оценката по плана да бъде дадена на 15 март.

Планът бе внесен на 15 октомври, като отсрочка е правена два пъти. От ЕК отказват да дадат предварителна оценка по корекциите на плана на този етап и само добавят, че са решени да действат възможно най-бързо и ще останат в диалог с българските власти.

Преди около 10 дни премиерът Кирил Петков обяви пред Народното събрание, че в Комисията е изпратен нов вариант на плана и уточни, че в него са ревизирани секторни политики в енергетиката заради зависимости, свързани с доставките на газ и напрежението между Русия и Украйна.

В началото на декември тогавашният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че Комисията има 43 забележки по документа, две от които сериозни. Той поясни, че те са свързани с енергетиката и върховенството на закона.

Стана ясно също, че държавата ще дофинансира изграждането на новите линии на метрото в "Слатина" и "Подуяне", но те няма да бъдат включени в плана. Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи