ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, като така ще отмени едностранните забрани и ограничения, наложени от страните, потърпевши от украинския безмитен внос на зърно и други стоки.

Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до правителствата на петте държави от Централна и Източна Европа с предложения за разрешаване на проблема с прекомерния внос на зърно от Украйна, съобщи Полското радио, цитирано от БТА. Информацията бе потвърдена и от говорителката на ЕК Дана Спинант.

Писмото е било изпратено до петте страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, чиито лидери призоваха в края на март за незабавни действия.

ЕК ще се възползва от извънредни правомощия, за да наложи забрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на ниво ЕС ще замени едностранните забрани за внос, приети от Полша, Унгария и Словакия и обявени от България и Румъния. ЕК информира също, че е започнала разследване относно други "чувствителни", както ги определя стоки, които се внасят от Украйна в ЕС.

Говорителката на ЕК е потвърдила и повишаването на отпуснатите във втория пакет средства за фермерите от петте страни, които са понесли загуби - от 75 милиона евро до 100 милиона евро. Първият пакет беше от 56,3 млн. евро за България, Унгария и Полша, от които нашата страна получава 16 млн.

Фон дер Лайен припомня в писмото, че за решаване на проблема е необходим общ европейски подход. Шефката на ЕК дава три предложения в тази насока - финансовата помощ, превантивни мерки според търговските правила за някои категории, зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, разследване за други чувствителни продукти, информира по-рано БНР.

До края на деня трябва да стане ясен и резултатът от срещата на изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който ще разисква проблема с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни.

Производители от петте държави заплашиха с протести даже в Брюксел, ако вносът от Украйна не бъде спрян. От ЕК по-рано заявиха, че въпросните търговски решения са общоевропейска политика и разкритикуваха държавите, които въведоха забрана на вноса. Първи бяха правителствата на Полша, Унгария и Словакия, последвани днес и от нашата страна.

Решението бе взето от служебния кабинет на днешното му заседание, с което то наложи временна забрана за украински внос на над 20 вида храни, сред които пшеница, яйца, слънчоглед, мед. Ограничението влиза в сила от 24 април до 30 юни 2023 г.

Часове по-късно и от Букурещ дойде новината, че Румъния ще запечата и наблюдава товарния транзит на украинско зърно през страната, съобщи румънското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Румънският министър на земеделието Петре Дая е поискал от украинския си колега Микола Солски бързо да намери решения за ограничаване на износа на зърно в Румъния. Той е заявил още, че от днес румънските митници ще инспектират всички земеделски и хранителни продукти от Украйна.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Сериозно

    19 Апр 2023 18:46ч.

    Прочетете коментарът Врата в полето под статия "България забранява", тази е горчивата истина. (продадени сме на "световния корпоративен интернационал" вклч. и на Монсанто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Апр 2023 12:03ч.

    Дано не спрат вноса на Украинки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Писна ми от забрани и санкции..

    19 Апр 2023 18:46ч.

    А, ако Нидерландия, Дания и Белгия се нуждаят от украинските рапица и кукуруз.....?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Seymour Hersh ([email protected])

    19 Апр 2023 18:48ч.

    THE SINS OF GUANTANAMO ARE STILL WITH US America's federal courts are not playing fair with the innocents who remain wrongly imprisoned at the US detention camp in Cuba Seymour Hersh Apr 19

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почти повярвах?

    19 Апр 2023 18:51ч.

    И на госпожа Нинова също повярвах, че не продаваме оръжие за Украйна, ама някак българските боеприпаси с телепортация се оказваха там. Сега също по щандовете ще има украински продукти, само етикетът ще е сменен. Чакам с удоlолствие бръмбарите, които официално не са в консервантите, подправките и др. хранителни продукти в България. Уморих се от лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KlOshAr

    19 Апр 2023 18:51ч.

    Кой назначи Урсула по прякор Тъпата .Отговор за 100 лева САЩ. Прочута с некомпетентност,забележете Военен министър на Германия!!!След 7 бременности,20 години в къщи, една домакиня срещу заплащане изпълнява волята на САЩ.Срам и позор!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евфемистично заглавие в печата (във връзка с темата)

    19 Апр 2023 18:54ч.

    Politico: Американски "умни бомби" рязко стават глупави от комуникацията с руската РЕБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    19 Апр 2023 23:09ч.

    ??? ха-ха-ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    19 Апр 2023 19:29ч.

    ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но не точно сега, а когато Украйна изнесе каквото е останало от миналогодишната реколта. Не на нас тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко фон дер Банкя

    19 Апр 2023 19:32ч.

    Номинирам бат Бойко за председател на ЕС. Хем ще ни се махне, хем далаверата в ЕС ще върви по-гладко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС ще забрани, за да отмени

    19 Апр 2023 20:30ч.

    забраните.... Разбрахме "логиката". Вече всяко телодвижение и речеизлияние на госпожа Урсула е гаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    19 Апр 2023 21:02ч.

    Не вярвам и една дума на това нещо от снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    19 Апр 2023 21:25ч.

    Това нещо от снимката китайците го натириха като бита кучка от Китай и му показаха къде му е мястото във европейското блато наречено ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    19 Апр 2023 21:52ч.

    тази е....ужасна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • също така сваляне санкциите спрямо Русия

    19 Апр 2023 23:38ч.

    По подобен начин определени европейски държави могат едностранно да отменят участието си в общите европейски санкции спрямо РФ, така че събитието е важно. Страните, които първи напуснат санкционния режим, ще спечелят най-много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия Фон Лай Нян

    20 Апр 2023 0:25ч.

    Пак ви минах с 300. Сега стана ли ясно, че аз решавам? Преебавам ви икономиките (чрез подкупване на зависимите ви избранници), после раздавам помощи пак на тези политици, за да хлебят и да бетонират властта си и така до безкрай. Когато нямате никаква икономика ще има и Истанбулски конвенции и скакалци ще мухате ...иначе няма помощи. Свикнете с думата и забравете думата икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтопаветник

    20 Апр 2023 0:31ч.

    Поне ни уредете през съпруга си с малко инжекции, за да правим тромбози и да ни е готино!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайнер

    20 Апр 2023 1:29ч.

    Компенсации за погълнатата радиация,която все още има стоки от същата пшеница,които ядът и деца! ЕС МНОГО БЪРЗО ОМЕКНА,ЧЕ МАЙ НЯКОЙ ДА НЕ ИМ ИЗКАРА ГЕНОЦИДА НИ НА ЯВЕ ОТ НЕЗАВИСИМА ЛАБОРАТОРИЯ! ОТ 20Г ГО ЯДЕМ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ,ТОВА Е НАЦИОНАЛНОТО НИ ЗАПЛАХА ГЪРБ И ПП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравят да споменат,

    20 Апр 2023 6:39ч.

    че крайните продукти, произведени и включващи украинско зърно, мед, слънчоглед,царевица, репица, яйца и др. не са забранени за внос в България. Проблемът е в крайните продукти, "удобно пропусната" малка подробност..., т.е. тровенето ще продължи, но под друга форма. А етикетът ще е "произведено в ЕС". Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС е ратифицирано септември 2014 г. от ЕП . Споразумението влиза в сила на 1 януари 2016 г. Зоната за свободна търговия отваря пазарите на ЕС и трети страни за украински продукти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    20 Апр 2023 8:31ч.

    Стрината нае ли си адвокат за делото за далаверата с файзера?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оказва се още, че киевският режим

    20 Апр 2023 8:38ч.

    взима подкупи от корабите, които трябва да товарят зърно, и не всички могат да платят тези подкупи. А също така, че до 3% от зърното достига до нуждаещи се страни, другото се трупа при спекуланти в "цивилизования" Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, Урсулке, Урсулке,

    20 Апр 2023 11:18ч.

    Тичай бързо за Киев да се извиниш на зеления, защото старецът от белия дам ще ти дърпа ушите. Как смееш да забраняваш износа от Украйна, която ние любим и сме готови да погребем всички украинци за територията Украйна? До утре 12.00 часа да отмениш забраната, иначе знаеш какво те очаква…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ZiZu

    20 Апр 2023 13:28ч.

    Европейската съвест забранява на Урсула да стъпва на изградената европейска цивилизация с мръсните си крака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕК сега "дава" (от данъците ни) 100М евро, ако България,

    20 Апр 2023 18:30ч.

    Румъния, Унгария, Полша и Словакия премахант забраните за внос на украинско зърно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи