ЕК ще ни глобява с 20 000 евро на мигрант, ако откажем да го приемем

ЕК ще ни глобява с 20 000 евро на мигрант, ако откажем да го приемем

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com.

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище. 

"Наистина не вярвах, че ще седя тук и ще казвам това ... но ние приехме общи подходи по регламента за управление на убежището и миграцията и регламента за процедурата за предоставяне на убежище", каза Малмер Стенергард. 

Споразумението е "историческо решение по две много трудни и чувствителни досиета", заяви комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон, като добави, че процесът е бил "маратон". 

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме. 

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС. 

Политиката по миграцията досега бе "разглеждана като токсична тема", заяви комисарят пред репортери на пресконференция в четвъртък вечерта.  

"Постигнахме огромен напредък във възстановяването на доверието", каза тя и добави, че "днешният ден доказва, че между държавите членки има доверие и солидарност". 

Споразумението между министрите не означава, че двете досиета са приключени. Депутатите в Европейския парламент все още настояват за задължително разселване. Йохансон заяви, че е "убедена", че може да се постигне компромис с евродепутатите, като отбеляза, че "не за първи път ЕП и Съветът не постигат съгласие". 

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора. 

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той. 

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година. 

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство". 

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ. 

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок. 

Министрите се споразумяха още да предоставят на националните правителства правото да решават, вместо да договарят, общи правила на ЕС относно определението за "сигурна" държава, в която могат да бъдат връщани неуспели кандидати за убежище и икономически мигранти. От тях ще се изисква да покажат "връзка" с държавата, в която се връщат, но дипломатите посочиха, че това може да позволи на Италия, чийто министър-председател Джорджия Мелони постави контрола върху миграцията на първо място в дневния си ред, да прехвърля мигранти в Тунис и други северноафрикански държави. 

"Днес е ден, в който нещо започва. Ние не пристигаме, но тръгваме към решение", заяви вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси. 

Германия обаче беше сред групата държави от ЕС, които се надяваха блокът да прояви по-голяма амбиция, и външният министър на Берлин Аналина Баербок не скри разочарованието си. 

Сделката "създава перспектива за прекратяване на неописуемото страдание по външните граници на ЕС", заяви Баербок в изявление. 

"Честността изисква да се отбележи, че ако ние като федерално правителство бяхме успели да приемем реформата сами, тя щеше да изглежда по различен начин", добави тя. 

"Горчивата част от компромиса са граничните процедури на външните граници за хора от държави с нисък процент на признаване. Без тези гранични процедури обаче никой друг освен Германия нямаше да участва в механизма за разпределение", каза Баербок. 

Германският външен министър добави, че гласуването против компромиса би означавало, че "общата европейска политика за предоставяне на убежище, основана на солидарността, щеше да бъде мъртва за години. И вместо това всички онези, които така или иначе искат отново да издигнат национални стени в Европа, щяха да имат свободен пропуск". 

Плановете за преразглеждане на правилата на ЕС за предоставяне на убежище се провалиха през 2015 г., след като повече от един милион души - предимно бягащи от гражданската война в Сирия - достигнаха блока през Средиземно море.

Източник: euractiv.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Witcher

    10 Юни 2023 18:04ч.

    Българският парламент е прокълнат. Нищо добро не е направил през последните повече от 100 години. Време е българите да се замислят за абсолютна монархия , като Бруней, Катар или Оман , например. И трите изброени монархии са си добре и не им пука за никого и си живеят живота и не слугуват на никого. И са богати. Много богати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно затова Римската република е станала империя

    10 Юни 2023 18:11ч.

    за да бъдат заместени множеството сенатори, всеки от които мисли за своите лични интереси (Pro domo sua) и тези на хората от неговия кръг (т. нар. клиенти), с един управник (император) чиято собственост е цялата държава и мисли и се грижи за нея като единно цяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    10 Юни 2023 18:29ч.

    Злокобната монархия на кобурготите ни уреди с три национални катастрофи и отвсякъде да граничим с български земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платон

    10 Юни 2023 19:13ч.

    "Демокрацията винаги води към тирания!" Платон, "Държавата", Книга VІІІ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При монархията

    10 Юни 2023 19:16ч.

    държавата е собственост на монарха, на децата и внуците му. При демокрацията държавата се дава под наем за 4 години. Кой ще се грижи по-добре за нещо: собственикът му или временният наемател?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Witcher е права!

    10 Юни 2023 19:30ч.

    в. Седмичен Труд, бр.3, 19 януари, 2005, стр.35. .. Аз никога не съм скривал презрението, което ми вдъхва народът. Ние произхождаме от чуждадинастия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса. Презирай народа. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното ... Фердинанд, Дядото наСимеон II, "Съвети към сина".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При монархията

    10 Юни 2023 19:32ч.

    в."24 часа", 26.10.2001... Журналист: Кога ще представите пред Парламента правителствената програма? Премиер: Тя нали е обявена. Журналист: Но пред Парламента. Днес опозицията... Премиер: ...идеална работа, която се е извършила, не е моя лична да го представя аз, но ще видим. Журналист: Това е традиция от 12 години премиерите да представят правителствената програма за управление. Премиер: Да, да. Знаете, че спазваме с традицията, но също има и неща, които се правят, които може би са малко различни. Така че...ще видим... в."24 часа", 14.2.2002 Журналист: Г-н Премиер, смятате ли, че са необходими промени в кабинета? Премиер: Ще преценим. Журналист: Това означава ли, че все пак може да има такива? Премиер: Нека да гледаме нещата по един реалистичен, градивен начин. Стават хубави работи, има неща. Журналист: Кажете едно хубаво нещо. Премиер: Мисля, че може би вие, които сте в медиите може да прецените къде има хубави неща. Повервайте ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кобургът Фердинанд не беше първия княз на България

    10 Юни 2023 20:16ч.

    преди него бе Александър Батемберг, датски принц. Той участва в Съединението и войната със Сърбия след него. За съжаление бе свален с преврат и принуден да подпише абдикация от трона. Това събитие остава в сянка, но то предопредели цялата ни трагична съдба след това. Дания е също малка страна до голяма страна като Германия от която е губила територии и тяхната психология е сходна с нашата, например те с референдум се отказаха от приемане на еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    11 Юни 2023 3:35ч.

    " Александър Батемберг, датски принц. " Пичове съвсем изтрещяхте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слоганът един

    10 Юни 2023 18:11ч.

    BULEXIT !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ШВЕЦИЯ вече издига глас за SWEXIT!

    10 Юни 2023 21:09ч.

    А Норвегия ИЗОБЩО не е член на ЕС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юни 2023 18:14ч.

    Ми няма проблем, ще им даваме по 10000 да се връщат обратно ? намерили с какво да ни плашат... ще ви ги доставят директно у вас в Брщксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишете сякаш името ви е Виктор Орбан,

    10 Юни 2023 21:11ч.

    а не pукола Z ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вратата е отворена

    10 Юни 2023 18:16ч.

    Всъщност горното не е толкова страшно за нас, защото хората минават под оградата и заминават на запад. Важно е какво ще последва като допълнение на това споразумение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буги Барабата

    10 Юни 2023 18:35ч.

    Ами ще ни ги връщат и ще ни глобяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    10 Юни 2023 21:10ч.

    нищо няма да следва. при новите управници територията ще се наведе на всички "мигранти", особено по "стамбулска" линия, за да бъде уважена. няма да има върнати. тия управници за едното "уважение" живеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изобщо не трябваше да влизаме в ЕС

    10 Юни 2023 18:19ч.

    Трябва да излезем час по-скоро. Тези "хора" не ни мислят доброто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е късно да излезем

    10 Юни 2023 19:04ч.

    Ако искаме България да я има, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    10 Юни 2023 18:50ч.

    Ами то по-евтино ще ни излезе, ако си плащаме глобите, отколкото да ги гледаме и изхранваме за наша сметка, башка зулумите които ще направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Юни 2023 18:59ч.

    умник си,ами (днес си е Уййййкиндъ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    10 Юни 2023 18:56ч.

    Само ??!!! Че то джобна пара. Макар, като се замисля това ще намали месечната издръжка на някои пришълци от североизток, дето завъдиха и няколко собствени организации на местна почва. Асен от Хасково ще има грижи ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да глобим ЕК със среден пръст

    10 Юни 2023 19:01ч.

    и да си ходим по живо по здраво. ПО-ДОБРЕ БЕДНА БЪЛГАРИЯ, НО ДА Я ИМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BULEXIT = бедна България

    10 Юни 2023 19:13ч.

    и тежка икономическа криза, НО ВРЕМЕННО, но без BULEXIT просто сме обречени на бавна и мъчителна смърт. BULEXIT е спасението, но в съчетание с излизане от НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • контрамярка

    10 Юни 2023 19:38ч.

    А ние трябва да съдим ЕК с 40,000 евро за мигрант, че нараняват по този начин чувствата им, като ги кара да остават тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    11 Юни 2023 0:47ч.

    Спрете Земята - искам да сляза ....А кога скачахте по площадите ? ,,,,,.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Размахаха тоягата

    10 Юни 2023 19:56ч.

    Скоро морков няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    10 Юни 2023 20:04ч.

    Другари,ний не можем да останем безразлични към застъпническия подход на Берголио от Лесбос,играещ ролята на съвременен Моисей. В отношението си по миграционния проблем, св.отец не рядко споменава:”Причастието на верската общност с хляб и вино трябва да прилича на другарска среща в ресторант”-израз на филантропичен пауперизъм ? "Nous ne deviendrons pas le centre d’accueil des migrants de l'UE !" - Мелони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Накрая разбрахме,

    10 Юни 2023 20:05ч.

    макар и късно, колко е вреден за нас ЕС.Дано се измъкнем по-скоро по живо, по здраво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    10 Юни 2023 20:24ч.

    ...пуснете ме мен да ги броя, евроидиоти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    10 Юни 2023 20:30ч.

    Вече ми се струва, че членството ни в социалистическия блок, под егидата на СССР, беше по-поносимо, от настоящето ни и свинщината, която ни готвят в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големо прозрение

    10 Юни 2023 20:32ч.

    Че то близко до разума и далеч от гладна демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BULEXIT е спасението, но в съчетание с излизане от НАТО.

    10 Юни 2023 21:03ч.

    последвано от незабавно влизане в рф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    11 Юни 2023 3:42ч.

    как без 16 република. Два неуспешни опита засега, ненормалнико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    10 Юни 2023 21:09ч.

    Италия и Гърция са в Еврозоната, т.е. парите им ги държи ЕЦБ, и са толкова набълбукани с дългове, че ще приемат мигранти и хоро ще играят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един Господ знае дали новото редовно правителство

    10 Юни 2023 21:18ч.

    ще допусне провеждане на Референдума за смяната на Българския Лев с Евро... Не случайно толкова много се постараха от Амбасадата този път...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаме повече работа в този съюз

    10 Юни 2023 21:20ч.

    Тъп материал. Пълно е със сиви зони и хлъзгави елементи, които позволяват превратно тълкуване. Източникът е юроактив. Някой умишлено замъглява картината, като едновременно поощрява миграцията. Нелегално Преминаване на държавната граница на суверенна държава е КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Не е нормално да се поощряват криминалните деяния! Как така заобикалят истинската същност на нещата и им намират и накичват някакви невинни заглавия?! Как така е нормално децата ни да търсят възможност да избягат оттук, цащото значителни територии на ЕС пректически е пръвърнато в клоака, а ще поощряват навлизане на криминални елементи с коренно различна култура, вярвания и въобще човешки багаж. Как така министри ще се разбират по този въпрос. Тук трябва "разбиране" на по-високо ниво, примерно в Съвета на ниво държавни глави и/или шефове на правителства! Разбрахме, че бенефициент ще е специален фонд на Ес, управляван от комисията. По никакъв начин не се разбира как реално ще бъде подпомагана страна, която е пострадала. Задължават страните да страдат, ма на практика никой не ги пита, ТЕ ИСКАТ ЛИ! Дори и да ни плащат - НЕ ЖЕЛАЯ ТАКИвА ЧОВЕЦИ ТУК! Богатите ни хокат, че не сме си охранявали границата, но те винаги могат да си изберат някого (който чисто човешки става), защото по подразбиране всички искат при тях, а за човешкия биологичен материал, който лесно констатируемо за нищо не става, ще са готови да си плащат, стига да не им говорят за него и да остане някъде там! В сивата санитарна зона на отпадъците. Нямаме повече работа в този съюз!.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕК ще ни глобява с 20 000 евро на мигрант,

    10 Юни 2023 21:22ч.

    ако откажем да му сменим пола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    11 Юни 2023 0:49ч.

    .....или поне резбата :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС в рецесия, фалити на банки догодина, издигане в култ правата на трансджендърите, насищане с млади мъже от НЕЕВРОПЕИДНАТА раса, алооо какво правите братя Брюксели?!

    10 Юни 2023 22:23ч.

    Това минава всякакви граници на търпимост, то бива и бива самоунищожение, ама чак пък такива заблудени неадекватни самоубийствени решения е направо невероятно за възприемане. Защо пълните Европа с човеци от НЕевропеидната бяла раса, бе братя Брюксели, не ви ли е поне малко тъжно и мъчно за нашата си собствена бяла раса .- европеидната на континента Европа. ........... Значи, ако Всевишният е искал да омеша населението на Земята, нямаше да прати негрите в Африка, индианците в Северна Америка, индусите в Индия, а монголоидната раса в Китай и Япония, а мулатите из Латинска Америка. ........ Вразумете се бе братя и сестри в Брюксел. Защо ви е всичкият този хаос и унижение за местното население. Какви са тези емигранти, защо не си живеят в собствените си държави, кой ги гони? Ай сиктир и на подлудяването и на евро милиардите ви,то бива и бива. НИКАКЪВ ШЕНГЕН не ни трябва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    10 Юни 2023 23:39ч.

    Нито цент няма да плаща нашата многострадална България за всеки ислямски навлек , когото е отказала да приеме и обгрижва. Не мога да повярвам, че това се случва и се опитват да наказват държави затова че си пазят суверенитета и народа. Искам референдум за излизане от тази фашизоидна организация час по-скоро.Нищо не може да ни уплаши вече. Ние сме на дъното, където ни докараха същите тези мерзавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    11 Юни 2023 0:04ч.

    Моля ? Не знам унгарски, ама май ще се наложи да емигрирам там...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цончо

    11 Юни 2023 1:05ч.

    Снимката от протеста на Възраждане ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС бе създаден

    11 Юни 2023 2:08ч.

    за да замести етническите народи на Европа. Планът Калерги не е конспиративан теория, или Camp of the Saints- провидение осъществяващо се пред очите ни. Де факто за 1 хил. мигранти това прави 20 млн. евра! Но най голяма погнуса изпитвам от поведението на евродепутатите на България - не гъкнали и звук против! - не мъже, не хора даже а гнусни гли.ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Witcher

    11 Юни 2023 4:18ч.

    Целта е да се подмени населението на Европа със африканско, азиатско и подобно . С една дума - да се циганизира старата европейска култура. Буквално. По този начин се всява хаос и анархия във подредената стара буржоазна Европа. За сега със България все още не успяват да я ликвидират , но продължават със опитите. И може би ще успеят , ако българите не си съберат имунната система в юмрук. Смесването на расите наистина води до добри генетични резултати понякога , но не винаги. Важен е цивилизационният код на расата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А министрите

    11 Юни 2023 10:55ч.

    Разбраха ли се кой и по какви критерии ще определя коя държава колко и какви мигранти ще трябва да приема?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забележете реалността

    11 Юни 2023 12:43ч.

    Тези мъже бягат от страните в които американците са вършели, ограбвали и оргабват петрола им, под предтекст че се грижат за демокрацията. Защо те не го приемат на тяхна територия. И защо тези млади мъже не се борят за демокрация в собствените си страни? Това са очевидни подтикнати хора с пари, да се правят на бедстващи за да създават хаос в живота на държавата ни. Има нещо много гнило в цялата концепция, за тежи бежанци. Не може хиляди и милиони хора да са бежанци, при това здрави, добре облечени и във възраст която би следвало да си бъдат в страната и там да правят революции или демонстрации. Всички е добре организирано от американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми

    11 Юни 2023 12:44ч.

    Тези които са смукали, имайки чужди колонии и тези ,които поканиха навлеците, могат ако искат да си приемат колкото желаят бройки.И да си ги гледат и да им сърбат попарата до насита.Ние няма да приемаме иждивенци и настояваме за Референдум за излизане от този съюз, овладян от сатанистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    11 Юни 2023 13:39ч.

    Да,непрекъснато ни задължават отвън!Но по-лошо е,когато и отвътре ни предават.Има един-Велизар Шаламанов,който замести новоизбраният министър-след като най-сетне той се кротна -избран и задоволен,та този Шаламанов-започна много често да се появява-и то повече нощно време по медии и да призовава да станем пункт за всички ранени бойци от фронта и да ги лекуваме тук.И тогава-жална ни майка.Всеки работещ и пенсионер да откриваме сметка за приходящи отвън!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • набкюдаващ

    11 Юни 2023 17:28ч.

    Единственото правилно решение е: България вън от ЕС и НАТО и то веднага. Това е краят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи