ЕК: "Северен поток 2" не е проект от европейски интерес

ЕК: "Северен поток 2" не е проект от европейски интерес

Маргрете Вестагер СНИМКА: Ройтерс


Решението на Берлин да спре оценката на газопровода "Северен поток 2" не следва да повлияе на цените на газа в Европа, защото този газопровод не работи и не доставя гориво. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА.

 

Този газопровод не е проект от европейски интерес, каза тя. Европа може да получи газа, от който се нуждае, със съществуващите тръбопроводи, добави Вестагер.

 

Трябва да работим с германските власти, ако процесът бъде възобновен. Подкрепяме правителството в Берлин за решението да спре оценката на проекта, добави тя.

 

Бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев вчера прогнозира по повод решението на Германия, че газовите цени ще нараснат. Според него цената ще достигне 2000 евро за 1000 кубически метра газ.

 

Окончателното решение на Германия за "Северен поток-2" ще отнеме по-продължително време, заяви правителствен говорител, и добави, че предпочита да не посочва конкретен период, но очаква процедурата да не трае "само няколко седмици", предаде Ройтерс.

 

В същото време страната увеличава капацитета си от възобновяеми енергийни източници и терминали за втечнен газ, за да си гарантира газовите запаси и предприема допълнителни стъпки, за да намали зависимостта си от енергийния внос, посочи още говорителят на министерството на икономиката.

 

А според украинския президент Володимир Зеленски "Северен поток-2" не трябва да бъде само замразяван, а трябва окончателно да бъде спрян.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • коментатор

    23 Фев 2022 16:34ч.

    Украинският президент щял да решава, дали да спрат СП2. А германците като им е скъпо да му пишат писмо! Спомням си коментарите на германците при откриването на първия. Вижте и на Меркел мнението! Докато не им заповядаха господарите им

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕК: "Северен поток 2" не е проект от европейски интерес

    23 Фев 2022 16:48ч.

    Старите германски индустриални пари дали са на същото мнение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    23 Фев 2022 16:54ч.

    Поредното прострелване на собственият крак в угода на архивна военна организация... Легитимността на ЕС като субект е намаляла значително и се дължи на пълната зависимост от САЩисаните, както и заради сериозната подмяна на политическите прослойки с, за нищо негодни, Божем "политици". С което и самата Европа се сурка към пропаст. А предизвикваната изкуствено инфлация ще я доунищожи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя и Европа вече не е от особен интерес на ЕК...

    23 Фев 2022 18:27ч.

    Факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости лобисти

    23 Фев 2022 21:00ч.

    Ще затрият окончателно Европа, тяхната Европа надявам се

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Figo

    23 Фев 2022 21:08ч.

    Къде ги намират тези Маргретета и Урсули? Няма ли вече нормални жени, а и мъже, в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейският съюз не е проект от европейски интерес

    23 Фев 2022 22:04ч.

    Защото е вреден за Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи