ЕК: Речта на Путин на форума "Валдай" е оруелска

ЕК: Речта на Путин на форума "Валдай" е оруелска

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорител на Европейската комисия определи речта на руския президент Владимир Путин на вчерашния форум "Валдай" като оруелска (по романа на Джордж Оруел "1984" - бел. кор.). Според тази реч правилното е грешно, а грешното е правилно, истината е лъжа, а лъжата е истина, обобщи говорителят, цитиран от БТА.

Фактът е, че Русия предприе незаконно и неоправдано военно нападение срещу Украйна, че нейните въоръжени сили извършиха зверства и военни престъпления срещу цивилни в Украйна - жени и деца; Русия нарушава безогледно международното право и Устава на ООН, нейните действия заплашват мира и сигурността не само в Европа, защото имат последици по целия свят, добави той.

По отношения на руските обвинения, че Украйна създава "мръсна" бомба, говорителят посочи, че Русия е известна с неоснователните твърдения, които отправя, за да прикрие собствените си действия. Говорителят даде пример с това, че по-рано тази година Москва твърдеше, че Украйна развива биологично оръжие, за да оправдае незаконното си нахлуване. Както и преди, днес Русия отново не може да докаже твърденията си, каза говорителят.

Фактът е, че, ако не бяха действията на Русия, днешната война нямаше да избухне. Факт е, че Русия може да прекрати войната днес, ако изтегли военните си сили и цялото си оборудване от цялата територия на Украйна в международно признатите й граници, допълни той.

Вчерашното слово на руския лидер Владимир Путин пред дискусионния клуб "Валдай" фактически е заявка на Русия за участие във формирането на нов, честен, базиран на правото и справедливостта световен ред, заявява пред руския в. "Известия" Константин Косачов, зам.-председател на горната парламентарна камара, цитиран от БТА.

В риториката на Путин относно Запада липсва агресивен компонент, затова пък има елементи на разочарование, съжаление и осъждане, пише в същия брой политологът Тамара Гузенкова. По думите й в този контекст "специалната военна операция" на Москва в Украйна "има вид на наложена по принуда реакция на предизвикателствата, произтичащи от антируската политика на Запада".

Путин заяви, че Русия няма намерение да стане нов хегемон, не иска глобална власт - тя отстоява правото си да се развива свободно, изтъква "Росийская газета". Държавният глава отбеляза погрешната политика на Запада, насочена "наникъде", добавя московският официоз.

Днешната ситуация в Украйна, подчерта вчера Путин, също е дело не на Русия, а на Запада, пише руското издание "Труд".

"Президентът на Русия изглежда е съгласен, че неговата война ще се води с целия свят", пише "Комерсант". Според вестника впрочем Путин "е съгласен да влезе в историята като някой друг, но не и като човека, натиснал червеното копче" за ядрена атака.

Осем месеца след като нападна Украйна, Путин се опита да обясни действията си, но през цялото време заклеймяваше Запада и Украйна с традиционните клишета от своята пропаганда, пише киевското издание "Кореспондент".

"Руският диктатор призна загубите от войната, която сам започна, но по думите му и тези загуби са били направени в името на благото на Русия и на нейното бъдеще", посочва вестникът. Ползата според него е, че руската икономика и бизнесът, зависещи по-рано от западните партньори на Москва, сега ще трябва да се научат да работят самостоятелно. А западните компании, твърди той, мечтаят да се върнат в страната, която напуснаха в знак на протест срещу войната.

Реалността обаче е, че за осемте месеца след нашествието твърде големи международни компании се изтеглиха от Русия, БВП на страната се срина и скочи инфлацията. Централната банка наложи ограничения и призова за подготовка към преустройство на икономиката.

Същевременно Путин отказа публично да признае, че военната мощ на Украйна е била подценена, при все че се канеше "за три дни да превземе Киев", напомня "Кореспондент". Той отказваше да признае и "стремителното отстъпление на руската армия от Харковска област и очакваното настъпление на украинските военни срещу Херсон". Голяма част от територията на Херсонска област вече е върната под украински контрол, изтъква списанието, което цитира БТА.

Путин заяви, че не вижда никакъв политически смисъл в ядрен удар по Украйна. Руският диктатор твърди, че Русия уж "никога не е говорила за употреба на ядрени оръжия", а той винаги само е реагирал на думите на западни политици. Всъщност обаче Путин неведнъж е заплашвал преди с използване на ядрени оръжия, говорейки за войната с Украйна. Освен това той постави ядрените сили на Русия в специален режим, припомня украинското онлайн издание "Цензор".

Путин каза, че бойните загуби на украинските въоръжени сили надхвърлят на моменти седем до десет пъти тези на Русия и добави, че на украинските лидери "никак не им е жал за хората". Но по данни на украинския Генерален щаб общите загуби на руската окупационна армия от началото на войната достигат 69 220 души, пише украинският портал "Обозревател".

Владимир Путин все така отхвърля идеята за суверенитет на Украйна, поради което е невъзможно да започнат сериозни преговори за спиране на войната. Това се казва в доклад на вашингтонския Институт за изследване на войната, посочва на сайта си украинската телевизия ТСН.

"След анализ на словото на руския диктатор пред "Валдай" експерти на Института стигнаха до извода, че Путин все още цели да унищожи украинската държава и да изличи понятието украински народ. Това показват по-специално постоянните му твърдения, че Украйна и Русия са единен народ, разделен на различни държави от историческите обстоятелства", се казва в публикацията.

"Тези изявления, съчетани с много от действията на Русия, трябва да предизвикат сериозни размисли по въпроса, че войната на Русия срещу Украйна представлява геноцид, тъй като геноцидът се определя юридически като действия, извършени с намерение да бъде унищожена, изцяло или частично, дадена национална, етническа, расова или религиозна група", съобщава Институтът за изследване на войната, цитиран от ТСН.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • А Еврокомисията е сатанистка организация

    28 Окт 2022 15:25ч.

    Самото и съществуване е извършено вече престъпление срещу човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    28 Окт 2022 16:19ч.

    амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    28 Окт 2022 17:16ч.

    Ако ВВП се кандидатира за президент на САЩ ще бъде избран даже без подкрепата на демократическата или републиканската партии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PhD

    28 Окт 2022 15:32ч.

    ВВП ви го казва в прав текст : Ще се съобразявате с нас или вървете по дяволите ! Но на "западния" свят му трябва световна война за изчистване на фъшкиите , които натвориха . Ще видим кой ще надделее .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    28 Окт 2022 15:32ч.

    аз речта на путин я изчетох с искрен интерес. за разлика от всяко иказване на европейските лидери които са непосилни за изслушване, пълни с елементарни манипулации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кви лидери,

    28 Окт 2022 15:43ч.

    цитират неназован говорител. Некво европейско Ленче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каша

    29 Окт 2022 3:03ч.

    От несвързани коментари и източници е тая “статия”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    28 Окт 2022 15:43ч.

    https://gazeta-pravda.ru/issue/120-31323-27-oktyabrya-2022-goda/nashestvie120-22/ 100 от победата на Съветска Русия над чуждестранната интервенция https://s1.slide-share.ru/s_slide/f0d0774127b0d70ab2883f8ed1a01561/b6e4ccac-bbc8-43ce-8af8-2e34e0c68b2c.jpeg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    28 Окт 2022 15:43ч.

    Връщане назад няма. Т.нар. "запад" ситуира нещата така. Путин се възползва. Феноменално тъпа политика на НАТО или по-скоро преднамерена завоалирана агресия. И впрочем какво и е завоалираното. От тук нататък или отиваме по дяволите, или се прераздават картите. Трети вариант няма за съжаление на "западните" "политици".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Окт 2022 15:45ч.

    Безполовите какво "мислят" или интерпретират, няма никакво значение за многополюсния свят. А кога Путин ще ги изтресе не по Оруелски, а по Кромуелски, решението си е негово и ренегатите нямат думата да се плюнчат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2662

    28 Окт 2022 15:49ч.

    Европейската комисия e сатанинско сборище от психопати и вманиачени либералфашисти, което, ако четеше Евангелието щеше да ви убеждава, че в него пише абсолютно същото, което ви говори дявола Путин. За щастие, освен грантовите продажни медии, никой нормален човек не се интересува от това какви ги плещи ЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говорител на Еврогейската комисия

    28 Окт 2022 16:08ч.

    си знае само едно - га гааа гааа гааа гааа гааа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говорител на Еврогейската комисия

    28 Окт 2022 16:09ч.

    да не е нашето Ленче а?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "След анализ на словото на руския диктатор пред "Валдай" експерти на Института стигнаха до извода, че Путин все още цели да унищожи украинската държава и да изличи понятието украински народ.

    28 Окт 2022 16:27ч.

    "Тези изявления, съчетани с много от действията на Русия, трябва да предизвикат сериозни размисли по въпроса, че войната на Русия срещу Украйна представлява геноцид, ..." - вървете на...знаете къде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова нещо като Украйна и никога не е имало

    28 Окт 2022 16:40ч.

    Също като психопатичната БЮРМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    28 Окт 2022 23:41ч.

    Аз нещо не мога да разбера от "извода" на амер. институт - Путин иска да заличи понятието украински народ или самия укр. народ. И как точно да го заличи - да го изтреби ли? Путин никъде не казва такова нещо, нито действията му говорят за това. В тези " анализи" много сериозно се объркват и смесват нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    28 Окт 2022 23:59ч.

    Ясно е, че не могат да го опровергаят по същество, Путин определено изглежда много по-смислен и убедителен от западните анализатори, и особено от зап. лидери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един като Путин и на тия проамерикански европейски лекета им идва края

    28 Окт 2022 16:30ч.

    Чуеш ли за демокрация от техните усти, чакай проблеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    28 Окт 2022 16:46ч.

    Майната му на целокупния Запад с всичките му "органи", на католицизма и протестантството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще чакаме краят за да преброим пилетата

    28 Окт 2022 16:46ч.

    Ще се разбере кое е лъжа и кое истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    28 Окт 2022 16:48ч.

    Де гиди гювендии непоръбвани , яко ви подгряха дирниците откъде Новгородска област .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 70 000 мужика вече са избягали

    28 Окт 2022 17:57ч.

    От Херсон, а тукашните рубладжии още се надяват какво щял да направи др. им Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо си сънувал, евроатлантическо телесно отделение такова

    28 Окт 2022 18:05ч.

    Козяк, нямате ли умни тролове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Речта и Отговорите на въпроси на ВВП

    28 Окт 2022 18:10ч.

    в рамките на 3 часа и 40 минути (!!!) можете да намерите в Ю-туб. https://www.youtube.com/watch?v=pjbS3S9nnko Всеки нещо ще разбере .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Окт 2022 18:28ч.

    Речта на Путин си е напълно вярна и точна, както и на Джефри Сакс! На Путин обаче няма как да му заповядат да спре да говори и да мълчи, за разлика от Сакс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде е този късмет

    28 Окт 2022 19:07ч.

    като например "Дънди прешъс" да се изтегли от нас. Ще загубим този по-малък от един процент приход от златото, което тя източва от нас. Маркс верно е бил прав, че пролетариатът може да загуби само оковите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле мале

    28 Окт 2022 20:11ч.

    Леле мале,тия плужеци от ЕС,напроаво са подскочили като ужилени от ярост.Не знам дали сте слушали речта,ама ВВП напрово ги размаза с факти и аргументи.Беше аплодиран от всички журналисти от Индия и ЮАР и където се сетите.Само някакво южнокорейче се опита да се заяде,ма бързо бе затапено.От ЕС ще се посерат от бяс...Хааах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    28 Окт 2022 20:27ч.

    Това, че най-после някои европейци се сетиха да прочетат Оруел е добре. Но вероятно ще им трябват години за да го разберат (ако изобщо мислят). Струва ми се, че няма да имат време за разбиране - влакът няма да ги чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин заяви, че Русия няма намерение да стане нов хегемон, не иска глобална власт - тя отстоява правото си да се развива свободно

    28 Окт 2022 21:36ч.

    А аз много добре си спомням, че Путин искаше РФ да има зона на влияние, т.е. да има около нея страни, в които да става това, което РФ иска. Отказал ли се е или пак е забравил какво е искал? Или започна да разбира, че няма да стане каквото е искал и затова целите за тъпата война си ги сменя като носни кърпи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    28 Окт 2022 22:52ч.

    Хубаво е, че взимаш думата по международното положение, но преди това започни с учебника по история за 6-ти клас и после нататък. Ще ти се изясни що е то буферни зони и каква е връзката им с войната и сигурността на държавите. А също така защо САЩ имат повече от 700 военни бази по света, повечето от които около Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България ще я бъде напук на враговете ѝ

    29 Окт 2022 6:52ч.

    Чета тук постовете на голямата част от форумците и съизпитвам гордост, че съм част от многострадалния българския народ, който е запазил стародавния си здрав морал, природната си интелигетност и няма сила, която да го накара да загуби ориентация в сложната и противоречива ситуация. Нека Бот с наша помощ да пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи