ЕК призовава да се засили транзитът на украинско зърно през България и Румъния

ЕК призовава да се засили транзитът на украинско зърно през България и Румъния

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕС ще трябва да увеличи транзитът на зърно от Украйна по суша след спирането на сделката за зърно, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС, предаде БГНЕС. Според него трябва да се засили износът на украинско зърно през черноморски пристанища на държави от ЕС, а това са Румъния и България.

"В допълнение към морския маршрут (експлоатиран в рамките на сделката за зърното и вече затворен) имаме линии на солидарност (създадени от ЕК през пролетта на 2022 г. речни и сухопътни маршрути за износ на зърно от Украйна през ЕС), които ни позволяват да изнасяме много зърно през черноморските пристанища, принадлежащи на държави от ЕС. Това зърно идва през границите на държавите - членки на ЕС с Украйна. Този поток трябва да се увеличи. Ако морският маршрут бъде затворен, трябва да увеличим количеството зърно, което да изнасяме през нашите граници. Необходими са големи усилия от страна на съседите на Украйна, те ще трябва да направят повече, като отворят границите и улеснят транспорта", каза Борел. "Вече сме направили много, но трябва да направим повече", добави той.

Европейската комисия се съгласи да наложи забрана от 2 май до 15 септември за внос на украинско зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, тъй като към този момент всички техни складови бази бяха пълни и цените на зърнените продукти на техните пазари се сринаха поради потока на зърно през солидарните линии. Сега през тези страни е разрешен само транзитът на зърно за други държави от ЕС или външни пазари. Първоначално ЕК беше категорично против въвеждането на забрана за внос на украинско зърно и се опита да реши проблема, като отпусна целева помощ на източноевропейските аграрни производители в размер на около 200 млн. евро, но това не даде резултат.

В сряда петте държави се споразумяха за обща декларация за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, като същевременно се запази транзитът. На срещата бяха поканени ръководителите на съответните ведомства на Украйна и Молдова. Според полския министър на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус ограниченията, наложени по-рано от Европейската комисия върху четири вида зърно от Украйна, са имали добър ефект, което е станало аргумент за удължаване на забраната поне до края на годината.

Жозеп Борел отбеляза,  че прекратяването на инициативата за черноморско зърно ще доведе до "значителна световна продоволствена криза". "Вече знаем със сигурност, че това ще доведе до значителна световна продоволствена криза... Унищожаването на зърното ще доведе до недостиг на храна в света", заяви той на влизане за срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. Борел добави, че развитието на ситуацията след края на сделката за зърното ще бъде една от темите на министерската среща. Сред другите ще бъдат подкрепата за Украйна, включително военна, както и отношенията с Китай и Турция. 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Гост

    20 Юли 2023 17:32ч.

    Ако Борел е знаел че ще има криза защо тогава ге изпълниха договореностите за достъпа на руска селскостопанска продукция и руски торове до пазара? А се правиха на идиоти цяла година. Сърбайте каквото сте си надробили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    20 Юли 2023 17:33ч.

    С този апел, това момче развива подводния туризъм в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    21 Юли 2023 4:09ч.

    А защо през Румъния и България? Защо не през Полша и Германия? Те пристанища там нямат ли? И повече, и по-големи, и с по-преки търговски пътища до гладуващите страни. Да, ама там за украинско зърно не щат и да чуят, там номерата ви еврогейски не минават. Минават в Румъния и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а нашето зърно

    20 Юли 2023 17:36ч.

    И като почне да минава повече евтино украинско зърно, защото не отговаря на изискванията на ЕС през нас, какво става. Познайте! Една част си остава у нас по черни канали, подбива пазара на българското зърно и българските производители фалират. Абе, изобщо, каквото и да направят тия укри, накрая все ние им плащаме сметките. Егати солидарността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Унищожаването на зърното ще доведе до недостиг на храна в света"

    20 Юли 2023 17:38ч.

    Хвърлянето на камък в локва тук на Земята, ще предизвика цунами на Луната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    20 Юли 2023 17:46ч.

    Много странно, че много от корабите влизат празни във Варна. Мисля, че товарят оръжие за Украйна. И днес товарят яко. Вчера ги съпровождаше военен хеликоптер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила Николова,

    20 Юли 2023 18:48ч.

    дали корабите влизат празни, можеш да знаеш само ако си влизала в трюмовете. Сигурен съм, че ако не си от момичетата, които обслужват загорелите моряци, не си се качвала на борда. Така че, моля те, спести ни измишльотините си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Николова

    20 Юли 2023 19:09ч.

    Празни или пълни, умря магарето. Черо море е блокирано на север от Румъния, дефакто 404 няма работещо черноморско пристанище на което да разтоварва или пълни. Сухопътният транспорт е много по-скъп и така нашето зърно става конкурентно способно в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    20 Юли 2023 19:11ч.

    Привилегията с обслужването на моряците я оставям на теб. Явно ти си наясно с трюмовете. Аз ги наблюдавам корабите вече 3 дни и мога да ви пратя видео и снимки с товара. Имам и познати военни на кораб, боклук такъв. Подавам винаги точна информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За ниво на водолинията чувал ли си, умнико?

    20 Юли 2023 19:20ч.

    Всеки с бинокъл може да разбере колко е пълен един товарен кораб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та то визуално може да се прецени, натоварен ли е корабът или не

    20 Юли 2023 19:43ч.

    Като всеки тир например или кола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятелю Буриданов,

    20 Юли 2023 20:01ч.

    "Поради що се срамиш да се наречеш с истинското си име" ? А по темата има една линия на всеки кораб, забележима за знаещите, но тази я няма в украсата на Вашето тяло, най - отгоре! ПП Дамата е "пич", по дух, не е То! А БуриданчО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светослав Николов

    20 Юли 2023 20:04ч.

    Вижда се лесно от голямо разстояние (отвън, да подчертая). Знам колко е глупаво да обяснявам това на трол, който използва понятието "трюмовете", и не е чувал за "водолиния" или "товарна марка", но недраги Троле, може от километри да се определи дали даден кораб е празен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "трюмовете"

    20 Юли 2023 20:17ч.

    Тролчето е художественотворец, то си знае за корабите едно - "трюмовете пълни с лепкав мрак", колко ли се й напъвало да декламира пред партийните велможи на тържествените събрания с концертна част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен

    20 Юли 2023 21:55ч.

    Чували ли сте за ватерлиния?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Юли 2023 17:17ч. - стихотворението е гениално, "умнико", който се напъвзш да се рекламирдш безобразната си простотия.

    20 Юли 2023 22:54ч.

    (GR) напредназадОбратно към: [Моторни песни][Никола Вапцаров][СЛОВОТО] ПИСМО Ти помниш ли морето и машините и трюмовете, пълни с лепкав мрак? И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста? Ти помниш ли поне един моряк, нехвърлил жаден взор далече, там, дето в гаснещата вечер дъхът на тропика се чувства? Ти помниш ли как в нас полека-лека изстиваха последните надежди и вярата в доброто и в човека, в романтиката, в празните копнежи? Ти помниш ли как някак много бързо ни хванаха в капана на живота? Опомнихме се. Късно. Бяхме вързани жестоко. Като някакви животни в клетка светкаха очите жадно и търсеха, и молеха пощада. А бяхме млади, бяхме толкоз млади!... И после... после някаква омраза се впиваше дълбоко във сърцата. Като гангрена, не, като проказа тя раснеше, разкапваше душата, тя сплиташе жестоките си мрежи на пустота и мрачна безнадеждност, тя пъплеше в кръвта, тя виеше с закана, а беше рано, беше много рано... А там – високо във небето, чудно трептяха пак на чайките крилата. Небето пак блестеше като слюда, простора пак бе син и необятен, на хоризонта пак полека-лека се губеха платната всяка вечер и мачтите изчезваха далеко, но ние бяхме ослепели вече. За мен това е минало – неважно. Но ний деляхме сламения одър и тебе чувствам нужда да разкажа как вярвам аз и колко днес съм бодър. Това е новото, което ме възпира да не пробия своя слепоочник. То злобата в сърцето трансформира в една борба, която днес клокочи. И то ще ни повърне Филипините и едрите звезди над Фамагуста, и радостта помръкнала в сърцето, и мъртвата ни обич към машините, и синята безбрежност на морето, където вятъра на тропика се чувства. Сега е нощ. Машината ритмично припява и навява топла вера. Да знаеш ти живота как обичам! И колко мразя празните химери... За мен е ясно, както че ще съмне – с главите си ще счупим ледовете. И слънцето на хоризонта тъмен, да, нашто ярко слънце ще просветне. И нека като пеперуда малка крилата ми опърли най-подире. Не ще проклинам, няма да се вайкам, защото все пак, знам, ще се умира. Но да умреш, когато се отърсва земята от отровната си плесен, когато милионите възкръсват, това е песен, да, това е песен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юли 2023 17:48ч.

    Първо черно на бяло, че няма да засягате българската енергетика, че ще ни оставите да си възстановим АЕЦ Козлодуй и довършим АЕЦ Белене с каквото искаме и тогава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така още малко независимост и съюз с москалите ще поискате.

    20 Юли 2023 17:53ч.

    я марш в килера на слугите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юли 2023 17:54ч.

    Искаме, щом искаме ще имаме... само гледкай ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гледкам

    20 Юли 2023 17:55ч.

    робско тържище; пет за грош

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юли 2023 17:57ч.

    Mи кухо парче си, кво друго да виждаш... само това, което представляваш, стока и грошове ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола,

    20 Юли 2023 18:52ч.

    гадно е да си маргинал и да не ти се чува думата, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя твойта ечи гороломно из България и Европа

    20 Юли 2023 20:19ч.

    и за да не ти кънти главата от ехото, си решил да мрънкаш тука като слънчасал хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вечерница в небето

    20 Юли 2023 22:17ч.

    Маргинали са тези, които не знаят де е зората огряла ги за първи път, къде гука гугутката, коя е една българка и за какво смъртта не е раздяла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юли 2023 17:51ч.

    Украинското зърно беше заразено, сега в България вече има супер размножаване на мутирал Locusta migratoria, много скоро ще ревете на умряло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    20 Юли 2023 18:10ч.

    Най-много ще умрат от глад в бедна Испания, защото доста от зърното досега отивало там. Не случайно тази лукова глава плаче толкова много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    20 Юли 2023 18:16ч.

    Най-бедната еврооейска държава сме, но все искат нещо от нас - даваме боеприпаси и какво ли не за Украйна, вече годинс и половина храним украинци, щели от ЕС да ни компенсират, ама догодина. За коридорите през България - врднага ще ги разрешат нашите продажни управляващи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел, гинеколожката все говорят за солидарност с Украйна

    20 Юли 2023 18:33ч.

    Но защо всеки път тази солидарност и тежестта трябва да се поемат от бедните източноевропейски държави, като България и Румъния. Защо НИЩО не се поема от бореловата Испания или лайновата Германия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Юли 2023 18:36ч.

    Седнал някакъв си висш чиновник в брюкселския офис и нарежда някъде там да се пропускат кораби с риск за държавите допускащи тези кораби!?? Нали няма руснаците да "одрусат" държавата му или дома му! Некакви си българи! То, зер няма разлика между руси, украинци, белоруси, българи! Все славянска измет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    20 Юли 2023 18:36ч.

    тоя тъпак защо не се ожени за нашия тагарев,страшно си приличат и говорят големи глупости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станимир

    20 Юли 2023 18:41ч.

    Жалко е ако транспортния коридор през България, не се следи от МВР. Защото като бивш шофьор на камион знам че цистерните със зърно, които разтоварят в заводите за производство на олио в Северна България, след това на връщане карат дизелово гориво за Украйна. И този слънчоглед, не бил канцерогенен ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • tatiVladi

    20 Юли 2023 18:45ч.

    Съвсем тихичко - вчера България е била подписана под Декларация за продължаване на забраната за внос на Украинско зърно. https://ca.finance.yahoo.com/news/five-european-countries-extend-ban-141321618.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • почвайте да си стягате багажа

    20 Юли 2023 19:35ч.

    "ЕК призовава да се засили транзитът на украинско зърно през България и Румъния" - превод: България и Румъния са най-слабо ваксинираните страни и затова "украинското зърно" излязло от американските биолаборатории трябва да минава през тези две държави на всяка цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша и до днес не пуска украинско зърно в страната

    20 Юли 2023 20:13ч.

    нашите гъзоблизци, ако им заповядат, на гръб ще го носят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    20 Юли 2023 20:14ч.

    Пияндурника Борел не вижда ли че най прекият път към "великата" британия и европа е през полша и балтийско море. Какво ще прави през България. Тука нещо нелегално се готви , я оръжия, я наркотици , но по ветоятно и двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откъде накъде България? По-достойно би било тоя Борльо лично

    20 Юли 2023 20:29ч.

    Да се заеме с охраната на тия композиции на украинска територия. Може да ползва и роднините си. После ще ни разкаже. Ако успеят да го съберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одата на радостта ,а ?

    20 Юли 2023 20:35ч.

    Ей го и този прост човечец. Испански социалист. Говори малоумия и не му пука. Той призовавал България. Айде сега изпълнявайте призивите на този внушил си, че дори е военен министър на ЕС. Утре ще ви призове да давате и други неща на нацистката паплач. България трябва да каже, НЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • христо богоев

    20 Юли 2023 21:26ч.

    А бе тези изроди от ЕС защо се мъчат се да ни набъкат в някакъв скандал защо бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставането на България в ес

    20 Юли 2023 21:32ч.

    е опасна авантюра. В дневния ред на българското общество е присъединяване към новите силни, равноправни и перспективни евразийски структури. По конкретния казус с т.нар.украинско зърно отново решението е евразийско - довършване на товарните ж.п. отсечки на проекта Един Пояс, Един Път. Ако у европейците е останал поне грам разум и достойнство, свалят руските санкции и развързват проекта Един Пояс, Един Път. План Си за икономическо спасяване на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молеца и Жирафа

    20 Юли 2023 22:56ч.

    Нали това старче искаше победа на окрайна на бойното поле. Сега измества фокуса към BG и ROM. Засрания Европейски съюз е марионетка на ФАЩ. Сега разбираме , защо англонаглите се отделиха от лайняния европейски съюз. Всичко е било планирано преди години. А какво ли са замислили за след години. Трябва да си опичаме акъла. За опичането помагат видеата от окрайна. Използвайте ги, за да не си носите долната част на крака в ръката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Юли 2023 2:13ч.

    Земеделската продукция от украйна според руснаците по зърнената сделка се изнесе в Европа с малки изключения. Глобалистите, дето си купиха земмеделска земя в украйна се уссетиха, че са си купили фабрика на 8ми Септември и сега идеята им е да фалират земеделските производители от Европа с дъмпинг на цените на продукцията поради пренасищане на пазара заради това дето се внесе от украйна и да им изкупят земята по-евтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    21 Юли 2023 2:31ч.

    Снимката на Ж. ГурЕл кърти мифки! Трябва само надпис отдолу "Uncle EU wants you!" или "Българино, предаде ли си яйцата!?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    21 Юли 2023 12:44ч.

    Руснаците ще унищожат пристанищата в Одеса, Николаев и Илчовски, дедо Борел ще мъкне като бурлак шлепове с фуражно жито на ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи