ЕК препоръча на Украйна и Молдова да бъде даде статут на кандидати за членство в ЕС

ЕК препоръча на Украйна и Молдова да бъде даде статут на кандидати за членство в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията днес дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС. Комисията препоръчва Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут. Становището ще бъде разгледано от Европейския съвет следващата седмица, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Присъждането на статут на кандидат открива възможността за начало на предприсъединителни преговори. Преди тях ЕС и държавата кандидат трябва да се споразумеят върху преговорната рамка и европейските страни единодушно да определят датата за начало на преговорите. 

Фон дер Лайен заяви на пресконференция, че част от суверенитета на всяка от кандидатстващите страни е да преценят с каква скорост да продължат към ЕС. Началото на преговорите е отделен въпрос, който днес не е на дневен ред, уточни еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Председателят на ЕК отбеляза, че преди Русия да започне войната, Украйна е прилагала 70 на сто от европейското законодателство и е изпълнявала 80 на сто от препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Фон дер Лайен добави, че е необходимо Украйна да предприеме още стъпки за върховенството на правото и да прилага закона срещу олигарсите. Знаем, че украинците са готови да дадат живота си за европейската перспектива, посочи тя.

По нейните думи Молдова почти изцяло се вписва в препоръките към Украйна. Фон дер Лайен отбеляза, че за пръв път от обявяването на независимостта си (от СССР през 1991 г.) Молдова е поела по европейския път. Тя отбеляза, че молдовските власти трябва да осигурят икономически реформи и промени в обществената администрация.

За Грузия председателят на ЕК посочи, че страната изпълнява икономическите, но засега не и политическите изисквания за получаване на статут. 

Украйна подаде молба за статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 28 февруари - пет дни след руското нападение, се посочва в съобщение на ЕК. Допълва се, че на 3 март същата стъпка едновременно предприеха Грузия и Молдова. Съветът на ЕС възложи на ЕК да изготви становищата на 7 март.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Не им се получава на глобалистите, ще си ядат сами скакалците

    17 Юни 2022 15:31ч.

    Нещо се разбързаха. Значи всичко върви добре за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такава държава

    17 Юни 2022 15:47ч.

    Умрял да получи писмо може, но да пишеш на умрял е в повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Юни 2022 16:48ч.

    Урсула изпуснала влака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    17 Юни 2022 17:24ч.

    не е толкова лош ЕС, щом дъщерята на Путьо ходи всяка седмица да види мъжа си в Германия...покрай санкциите изгониха всичките отрочета на крадливата кремълска шайка, които се оказаха на Запад и сега реват, ли реват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи