ЕК предупреди "Туитър": Свободата на словото има граници

ЕК предупреди "Туитър": Свободата на словото има граници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, отговаряща за свободата на медиите и основните права, отново предупреди "Туитър" и неговия главен изпълнителен директор Илон Мъск, че платформата за социални медии трябва да се заеме сериозно с борбата срещу дезинформацията, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Комисията скоро може да санкционира "Туитър", ако компанията не успее да изпълни новите си правни задължения.

Комисията вече отправи критики към "Туитър" през февруари тази година. Като страна, подписала Кодекса на ЕС за поведение във връзка с дезинформацията, компанията представи непълен доклад за дейността си, който не дава почти никакви обяснения за това как планира да противодейства на влиянието на трети страни и да се бори с дезинформацията.

В разговор с Белга в сряда, организиран от "Европейски Нюзрум", Йоурова отново разкритикува "Туитър". "Бих искала да обясня на г-н Мъск нашата философия", каза тя. "Ние сме защитници на свободата на словото, затова разработихме Кодекса за поведение, но тази свобода има своите граници", добави тя.

Коментарът на Йоурова идва ден, след като Европейската комисия обяви, че "Туитър" е една от основните онлайн платформи, които ще имат още четири месеца, за да се съобразят с изискванията на новия европейски Законодателен акт за цифровите услуги (ЗАЦУ).

"Кодексът за поведение все още е доброволен, но след като ЗАЦУ влезе в сила, платформите ще трябва да убедят регулатора, че правят всичко необходимо, за да управляват риска от дезинформация", каза още Йоурова.

Потенциални последици

Ако "Туитър", или някоя друга платформа, която пряко подлежи на надзор от страна на Комисията, не успее да изпълни задълженията си, ЗАЦУ позволява налагането на финансови санкции, които могат да достигнат до 6% от общия оборот. Ако платформата все още отказва да изпълни задълженията си, Европейската комисия може, при изключителни обстоятелства, да поиска от съда временно да свали сайта от мрежата.

"Сравнете го с шофиране по магистралата", каза Йоурова. "Ако нарушите ограничението на скоростта, можете да получите глоба. Но шофьорската ви книжка също може да бъде отнета. Не казвам, че "Туитър" няма да се съобрази със закона, но когато ни питат какво ще направим, ако не се съобразят, отговарям: ще приложим закона."

Все още има място за диалог преди влизането в сила на задълженията на ЗАЦУ след четири месеца, каза Йоурова. Но тя подчерта личните си чувства относно "нерегламентираната, агресивна руска пропаганда" в "Туитър", като каза, че това я кара да се чувства все по-малко комфортно в платформата.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • хохол

    27 Апр 2023 16:58ч.

    Горката Верка,какво ли ще прави след две години,когато този световен ред е тотално отписан от историята?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще пише хвалебни оди за Си Дзинпин

    27 Апр 2023 17:01ч.

    и ще ги рецитира по Радио Евразия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • воняща сатанистка

    27 Апр 2023 17:08ч.

    Ц Е Н З У Р А

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европостански Педеростан задмина учителите си от Пиндостан по мракобесие

    27 Апр 2023 17:15ч.

    Няма бъдеще европейската тирания на ненормалното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патица

    27 Апр 2023 17:51ч.

    Истинска патица! Тия граници кой ги слага? Всшата трупа ли? Мълчи, че станахте за посмешище! Особено като застанете чинно и наведете глави, когато Гретето ви нарича @#$%. Или когато подскачате като пудели около началството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълна патка

    27 Апр 2023 19:59ч.

    "Тия граници кой ги слага?" ------------------------------------------------------------------------------------------------- Дали една информация в социалните мрежи е достоверна или е дезинформация тоест т.н. "фалшива новина" се решава от контрактори наети от тези социални мрежи. Диляна Гайтанджиева е провела разследване, че проверки във Мета (Фейсбук) по статии свързани с конфликта Русия-Украйна се провеждат за България от украинска фирма като те имат власт да блокират/трият статии и профили, а "факт-чекъри" в Гугъл са били наети от Пентагона фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    27 Апр 2023 17:55ч.

    Тяхното “свобода на словото” е ЦЕНЗУРА! ЕС вече е почти фашистки съюз. И какво има предвид под дезинформация, тая недоклатена кака?!? Вероятно руска дезинформация или ако кажеш, че има два пола или, че черните са негри?!? Еййй, слабоумни марионетки. Закривайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Апр 2023 17:55ч.

    Друго си е регламентираната пропаганда. Точно като кривата линия на партията, която е обявена за права. Това се казва тоталитаризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    27 Апр 2023 17:58ч.

    Когато хули Путин и Русия, тогава свободата на словото е свещена, когато обаче показва кирливите ризи на Запада, тогава си има граници. Странна логика на изпечен либералфашист, типично моше-ническа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и Туитър беше свободен, докато не дойде онзи сатрап Мъск и уволни всички демократични хора от екипа.

    27 Апр 2023 18:06ч.

    Сега свободни, демократични и многообразни останаха само фейсбук и ютуП. Само там няма никаква цензура, всеки може да пише каквото е правилно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Апр 2023 20:03ч.

    Според мен, точно обратното се получи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест няма свобода. А какво е "Дезинформация"? Да не би да е всичко, което противоречи на комунистическата религиозна пропаганда на ЕСъюза - например, че е уж имало "corona virus" (и "пандемия"), ако и никой да не го е изолирал?

    27 Апр 2023 18:11ч.

    И като, от позиция на силата на властта, плашат хората с наказания, тогава ще има ли също "санкции" спрямо тях самите, когато бъдат разобличени, че лъжат и манипуларат населението? Каква тъмнина... Но скоро ще изгрее слънцето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    27 Апр 2023 23:45ч.

    като не е имало "corona virus" (и "пандемия") Путьо защо сядаше на далечния край на 10 метрова маса със събеседник, който задължително е стоял 14 дни в карантина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да покаже на събеседника къде му е мястот

    28 Апр 2023 2:46ч.

    Мунчо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо сядаше на далечния край на 10 метрова маса

    28 Апр 2023 8:33ч.

    Кой е твърдял че Русия е извън "играта" ? В тази глобална лъжа почти нямаше НЕучавстващи. Впрочем имаше няколко, но те взеха че поумряха /Танзания, Хаити.../

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма противоречие. Путин, като добър партньор и ученик на Клаус Шваб комуниста червейо-насекомо-фил чипо-фил, също като западните си партньори не допуска свобода, и насилваше по различни начини хората да им инжектират mRNA-отрова.

    28 Апр 2023 12:44ч.

    Отделно от това Путин открито проповядва комунизъм и възстановяване на болшевишкия Съветен Съюз, унищожил царска Русия, като болшевишките главорези включително са убили руския цар, жена му и всичките му деца. Посочването на насилието, извършвано от западната империя върху населението, не означава одобряване на насилието, извършвано от съветската империя върху населението, както манипулативно внушава първият отговор по-горе. И дори е възможно това да не са две отделни противопоставящи се империи, както тази много съмнителна прокси-война, която може да подпали катастрофална световна война, все повече показва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин открито проповядва комунизъм

    28 Апр 2023 13:48ч.

    Цитирай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    27 Апр 2023 18:20ч.

    Когато казваш истината,която е различна от либералната пропаганда нарушаваш техният дневен ред.Когато някое НПО лъже и промива мозъци,това е нормално защото съвпада с либералната идея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    27 Апр 2023 18:26ч.

    "Ние сме защитници на свободата на словото, затова разработихме Кодекса за поведение, но тази свобода има своите граници". Ето това се нарича саморазкриване.)) Каква е тази свобода, която искаш да поставиш в рамки и то в твоите рамки? Тези комисари наистина не съзнават в какво блато са затънали и каква воня се носи около тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    27 Апр 2023 18:40ч.

    Някой да и обясни на тази кифла, че по тази логика, "свобода на словото" е имало и в България, преди 89 година - ако не критикуваш партията-майка, държавата и социализЪма, говори си колкото искаш. По същата логика, можем да допуснем, че има свобода на словото и в Северна Корея, стига да не преминаваш известни граници. Не знам подобна демагогия хваща ли дикиш в Европата, но в бившия соц. лагер няма как да ни я пробутат. Анадънму? Колкото до дезинформацията - всички казионни телевизии бълват такава ежедневно у нас и какво от това? Слава Богу има интернет и независими медии - който иска може да се информира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Апр 2023 21:29ч.

    Много точен коментар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава Богу има интернет и независими медии

    28 Апр 2023 2:48ч.

    Докога мислите, че ще ги допускат Сатанистите? Засега оставят по някой сайт, за да регистрират такива като нас. Да знаят от кого да почнат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сарасота

    27 Апр 2023 19:05ч.

    Много е глупава тази госпожа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тази свобода има своите граници

    27 Апр 2023 19:31ч.

    Свободата на словото няма граници! Когато сложиш ограничения не ползвай думата “СВОБОДА”. Защо спряха руските канали в България! Нека да следим и други канали на информация, ние ще решим кои лъжат! Грозно е! Време е да напуснем ЕС и НАТО! Останахме без оръжие и самолети! Останахме и без пари да даряваме за дрога Окраината! Стига вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от ФАКТ ЧАКРИТЕ

    27 Апр 2023 19:37ч.

    по НОВА каза, че "критичното мислене" отговаря на кремълска пропаганда. Може и така да е, но в западната пропаганда това му викат "свобода на словото". В единият случай се прилага логика, а в другият само се плямпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопен

    27 Апр 2023 19:42ч.

    Тази дам се изявява като идеологическа “ секира”, т. е. всяко мнение или теза, което е различно от официалното мнение на комисарите е лошо и опасно. Тези чиновници се мислят за морални стожери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    27 Апр 2023 19:54ч.

    Свободата на словото е да повтаряш дума по дума това, което евро-атлантическата пропаганда е написала. Крачка в ляво или крачка в дясно са извън границите на свободата, което се наказва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Апр 2023 20:06ч.

    Тази бърка свободата на словото с цензората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Апр 2023 20:13ч.

    “свободата на словото” на Запад е приказка за глупаци…американската "демокрация": "Незаконно е за всяко лице да притежава или показва каквото и да е червено знаме, емблема, устройство или знак от всякакъв вид, изразяващ подкрепа за идеали или форми на управление, враждебни или недружелюбни към формата или духа на конституцията, законите и идеалите на Съединените щати“. а иначе в САЩ американската нацистка партия (American Nazi Party) си действа съвсем „законно“...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХА ХА ХА! КОГАТО СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ПОЗВОЛЯВАШЕ ГАВРА СЪС СВЕЩЕНИ ЗА НЯКОИ РЕЛИГИИ ТЕМИ, ТОГАВА НЯМАШЕ КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ:-)

    27 Апр 2023 20:20ч.

    Какво е провинението на Туитър? Че не цензурира и не приема поръчки за закриване на абонаменти. Вера, Вера, всички там сте жалки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комсек

    27 Апр 2023 20:34ч.

    всяка крива линия, успоредна на партийната, е права

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде са стандартите за спазване

    27 Апр 2023 21:05ч.

    И къде отчетите за спазените стандарти от фейс.б. и другите медии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гъска

    27 Апр 2023 21:16ч.

    дори не вижда глупостта в думите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Апр 2023 21:33ч.

    Тези лъжедемократи си мислят, че като преименуват "Министерството на Истината" в "Министерство за борба с дезинформацията", хората ще им се вържат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илон Мъск

    27 Апр 2023 21:35ч.

    Стреснахте ме, бе госпожо! Козирувам и заставам мирно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Улянов - Ленин

    27 Апр 2023 22:28ч.

    Браво Европейски Съюз, пак кацнахте на моя лозунг: "Свободата е осъзната необходимост" - ( да не се приказва нищо друго, 0освен Правилното ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    27 Апр 2023 22:30ч.

    Вера Йоурова – дружката на Ленчето Йончева от „семейството“ на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Щях да пиша в статията за „патриотичната журналистика“ на Йончева, но се разсеях, а ето че Верка тук внася необходимата яснота за какво иде реч. А Йончева подпомага борбата на Верка за „свобода на словото“ като виртуозно пробутва негативна конотация на понятието „патриотизъм“, който завладява Европа, вещае разпад на уютно обзаведения им кокошарник и явно вече доста ги изнервя! Опасни ко/кош/ки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами, кокошки.

    28 Апр 2023 2:51ч.

    Мисирки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    28 Апр 2023 7:48ч.

    Т.е. Министерството на истината ни гарантира истината, всичко останало е излишно и грешно!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реинкарнация

    28 Апр 2023 8:28ч.

    Ама това е другарката Йоурова, бе, хора около и над 50–годишни. Не я ли помните като завеждащ политическата просвета: "Другари, западната пропаганда...........". Но сега нещо в реинкарнацията се е объркало и са сменени вражеските субекти/подлозите/ вършителите на действията: "Ние, защитниците на свободата на словото, не позволяваме тя да се разпростира извън границите, които сме определили, защото кремълската дезинформация и антиестаблишмънт пропагандата не спят, те искат да се настанят във вашия разум и да ви присвоят(всъщност обаче ние първи искаме да се настаним там, за да заобичате робството си и нас като господари)."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Digital Services Act

    28 Апр 2023 10:21ч.

    Това е доста мракобесен закон, пред който Гьобелс би се изчервил и който регламентира няколко неща - цензурата в интернет - не само в социалните медии, а и в сайтовете. Журналистите би трябвало да са запознати, това касае най-вече тях. Освен това регламентира и "анонимността", т.е. липсата на такава при писането на каквото и да е в интернет, дори коментар като този. Всички се сещате за какво може (и ще!) се използва тази информация, особено запознатите със следващите законодателни инициативи на ЕС. Колкото до тоя рептил Юрова, тя заяви същото и в началото на годината на форума на СИФ в Давос - "Нелегалната реч на омразата трябва да се криминализира". Видео: https://twitter.com/FreeBeacon/status/1615376951107289088?ref_src=twsrc%5Etfw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • акво може (и ще!) се използва тази информация,

    28 Апр 2023 13:51ч.

    тя вече се използва, има осъдени ефективно и то точно в Чехия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    28 Апр 2023 11:09ч.

    Свободните кокошки са свободни само в курника! Иначе са изпуснати кокошки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи