ЕК потвърди, че Унгария ще получи по-малко от предвидените средства за икономическо възстановяване

ЕК потвърди, че Унгария ще получи по-малко от предвидените средства за икономическо възстановяване

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия днес потвърди, че Унгария ще получи по-малко средства за икономическо възстановяване от очакваното. Предвижда се намалението да бъде по сумите, отпускани безвъзмездно, и вместо 7,2 милиарда евро, да бъдат отпуснати 5,8 милиарда евро. Намалението на сумите засяга всички страни от ЕС и е свързано с преизчисление на бюджета, уточниха по-рано говорители на комисията.

Общо 70 на сто от средствата по плана за възстановяване трябва да бъдат договорени до края на годината, а това означава дотогава да бъде сключено инвестиционно споразумение и то да бъде одобрено от Съвета на ЕС, след като получи подкрепата на ЕК, обясни днес говорител на комисията. Той добави, че продължават разговорите с унгарското правителство, но остават открити въпросите за борба с корупцията и за контрола на изразходването на средствата.

Европейски медии днес съобщиха, че се обмисля ЕК да съкрати със 70 на сто средствата за Унгария по кохезионните фондове заради липса на противодействие на корупцията и постоянни заплахи за върховенството на закона. Говорители на комисията днес не пожелаха да потвърдят тези данни и уточниха, че преговорите с Будапеща продължават.

Тази седмица се предвижда Европейският парламент да обсъди опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. В проектодоклад, който съдържа преглед на събитията, настъпили след като ЕП задейства член 7 от договора за ЕС преди четири години срещу Будапеща, евродепутатите заявяват, че европейските ценности са постоянно застрашени в Унгария. В четвъртък се предвижда докладът да бъде подложен на гласуване и се очаква да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и основните права в страната са се влошили допълнително след 2018 година. Очаква се ЕП да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато Будапеща не изпълни препоръките и съдебните решения.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • тралала

    12 Sep 2022 14:44ч.

    При условие, че това са заеми, едва ли унгарците ще седнат да плачат. а и си спестиха доста пари от евтиния газ, който получават, така че май са им изписали веждите. А ние заради същия този план ще изведем и домакинствата на свободния пазар на ел. енергия след година и нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само ако ЕС прозължи да задушава континента със съществуването си

    12 Sep 2022 15:06ч.

    И ние продължим да се задушаваме с членството си в тази създадена с нечисти помисли организация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    12 Sep 2022 14:48ч.

    ,,Нема лабо", така казваше тато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След съсипването

    12 Sep 2022 15:50ч.

    След съсипването, влизайки в ЕС, страните от ЕС имат нужда от възстановяване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Европейският парламент да обсъди опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС"

    12 Sep 2022 16:42ч.

    Абе що си не заврете безценностите на..., мръсни, некъпани, трансполови фашизоиди. По съвместителство полезни идиоти на САЩ срещу Европа и европейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко им е

    12 Sep 2022 16:52ч.

    Не 70%. Цялата сума да им спрат, докато решат от коя страна на барикадата ще застанат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи