ЕК: Няма данни страна или компания от ЕС да е платила за газ в рубли

ЕК: Няма данни страна или компания от ЕС да е платила за газ в рубли

Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ, след като Москва постави изискване чуждестранните купувачи да следват механизма за конвертиране на плащанията от евро или долари в рубли. Това заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс. 

"Комисията няма информация някоя страна или частна компания, която е готова да направи това", каза Симсон при пристигането си за срещата на енергийните министри на страните членки в Брюксел. 

На днешната среща няма да се обсъждат нови санкции срещу Русия, посочи френският министър на екологичния преход Барбара Помпили. 

Тя подчерта, че заседанието днес е посветено изключително на темата за газовите доставки от Русия, а не на петрола, тъй като това само по себе си е достатъчно сложен въпрос, допълва ТАСС. По думите й министрите възнамеряват да изразят солидарност с Полша и България, за които "Газпром" спря доставките на синьо гориво на 27 април. 

Полският енергиен министър заяви, че Варшава предлага да бъде въведен "данък солидарност" за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол. Полша изрази също така готовност да подкрепи Германия да се откаже от руския петрол. 

Дали Европейският съюз да наложи петролно ембарго на Русия е въпрос, по който сред 27-те все още няма единно мнение. Германия преразгледа позицията си и вече е готова да спре вноса на руски петрол, обяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Унгария обаче заяви, че ще наложи вето на решение за европейско петролно ембарго. 

Възможно е Европейската комисия да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от "Ройтерс" и БТА.

България не не споменава, но в неделя в интервю премиерът Кирил Петков прогнозира, че до такова ембарго няма да се стигне тъкмо заради невъзможността на няколко от страните в ЕС, сред които посочи България и Австрия, които не могат да понесат това.

Очаква се комисията да приключи утре, вторник, работата по новия, шести поред санкционен пакет срещу Русия, който вероятно ще включва забрана за покупки на руски петрол, приходите от който са важен източник на средства за Москва.

 

Източник: БТА, БНР, dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • ами нямат

    02 Май 2022 16:34ч.

    защото всички плащат с долари или евро, а пък Русия превалутира плащанията в рубли. Защо ни правят на калинки само не мога да разбера, наистина ли са толкова ограничени европейските граждани, че ги лъжат по толкова елементарен начин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    02 Май 2022 19:40ч.

    Айол,чети Путин - зелките си плащат като преди , но за Пабедата на колхозницити требе да се покаче имперско величие - украинците требе дса им набият още каските , за да си седнат на загъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    03 Май 2022 0:12ч.

    Абе неграмотна укроблять! Що не вървиш на майната си в измислената ви наци държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    02 Май 2022 16:43ч.

    А България не изнася оръжие за Украйна.Та така с имането на информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ

    02 Май 2022 16:44ч.

    Европейската комисия има информация само за "фактите", които са измислили брюкселските дебелосерковци или са им подсказали задокеанските им господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епилиран ляв нежен демократ

    02 Май 2022 16:45ч.

    Няма да плащаш в рубли. Ще плащате в долари, но в руска банка, която ще ги конвертира в рубли. Какъв ти е проблемът? Или няма как да крадеш парите, с които си платил ВЕЧЕ получения природен газ???!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът им е, че НЯМА да се оставят някаква си Русия

    03 Май 2022 1:00ч.

    да им казва как да си пазаруват нейната стока (петрол)! Няма да се оставят да ги изнудва я, с официалния си курс на долара към рублата! Туй то!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи,

    03 Май 2022 10:13ч.

    ще студуват и гладуват.. Туй то..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    02 Май 2022 16:52ч.

    Комисията НЯМА нищо общо с плащанията. Никой не е длъжен да ви уведомява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    02 Май 2022 16:55ч.

    Кой какво и как е платил или не, ще получите информация, като му спрат газа ! Ще разберете също и по вдигането на спотовия пазар. Всеки си плаща за гяволъка, ние бяхме измежду първите. Бахти тъпите КИФЛИ, ами то и изсъхнали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правят се на неразбрали,

    02 Май 2022 17:15ч.

    защото така им изнася...Докато минава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Май 2022 17:43ч.

    Да повторим схемата. OMV плаща евра на своята сметка в Газпромбанк в Москва. Газпромбанк по нареждане на OMV продава еврата на московската борса и попълва сметката в рубли на OMV в Газпромбанк в Москва. След това по нареждане на OMV Газпромбанк плаща рубли на Газпром и OMV т.е. Австрия вече има газ. Не е висша математика все пак. OMV е дадена като пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    02 Май 2022 19:42ч.

    До този момент какво е било - преди два месеца Путин се изказа неподготвен и сега колхозницити мажат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    02 Май 2022 19:46ч.

    Калин,осветли ме каква е разликата м/у газпром, газпромекспорт,газпромбанк и т.д. проми - според мен целта е да не се знаят далаверите и дебилите пред телевизора да слушат в захлас славейчето,симоНЯНКАТА и другите нагрухтяни пропагандисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Мангал Калайджията

    03 Май 2022 0:13ч.

    Замълчи, блять!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Май 2022 5:42ч.

    До този момент ОМV плащаше евра на сметка на Газпром в европейска банка. И след това европейците ги замразиха. Т.е. откраднаха. Германия направи опит да плати за газ от замразена сметка на Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоооо... йезуитски формулировки има много

    02 Май 2022 17:52ч.

    а се знае, че йезуитщината е овладяна да съвършенство от тия безхаберни подлизурковци от ЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пореден страховит образ от Брюксел

    02 Май 2022 20:50ч.

    Не ги слушайте, гледайте ги, лицата им говорят достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи