ЕК нарече спекулация разследването на Хърш, че САЩ са взривили "Северен поток"

ЕК нарече спекулация разследването на Хърш, че САЩ са взривили "Северен поток"

Европейската комисия смята за спекулативни изводите от разследването на американския журналист Сиймур Хърш за това, че САЩ, заедно с Норвегия, са взривили "Северен поток" и "Северен поток-2", информира ТАСС.

"Не коментираме спекулации около автора на саботажа срещу газопровода "Северен поток". Единственото основание за всеки възможен отговор на този въпрос - това е официалното разследване. Такива разследвания са отговорност на страните членки на ЕС, чиито интереси са засегнати. И тези разследвания все още продължават. Засега те само са установили, че тръбопроводите са били унищожени в резултат на преднамерен акт на саботаж", заяви говорител на ЕК в отговор на руската държавна агенция ТАСС.

Разследването на Хърш беше оповестено на 8 февруари и до момента нямаше официална позиция от Брюксел по темата.

Запитването на ТАСС за резултатите от разследването е било направено във външнополитическата служба на ЕК, а след известно време отговорът е бил получен от подразделение на пресслужбата на ЕК, което е на подчинение на еврокомисаря по вътрешните работи.

На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви в своя статия, без да назовава източника си, че взривните устройства под газопровода по дъното на Балтийско море, са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учението на НАТО Baltops от американски водолази от ВМС с подкрепата на норвежки специалисти.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън също назова версията на Хърш, "съвършена лъжа и пълна фикция", в отговор на въпрос на ТАСС.

Според твърдението на Хърш, който е носител на "Пулицър" за разследване на американски престъпления във Виетнам през 1970 г., решението за провеждане на операцията е взел президентът Джо Байдън в резултат на деветмесечно обсъждане с представители на администрацията, отговорна по въпросите на националната сигурност. Хърш играе ключова роля и за оповестяването на аферата "Уотъргейт", награден е и за разследването на изтезания в затвора "Абу Гариб" в Ирак, извършвани от американски военни.

Коментари

  • Виж ти

    20 Фев 2023 13:11ч.

    А да ядем червеи и буболечки, пак ли е спекулация? А далаверата на Фон Лайнен с ваксините и то ли е спекулация? Мамк@ ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    20 Фев 2023 13:18ч.

    Разбира се, че е спекулация. Демократична Америка и либерална Европа никога не биха действали с такива варварски и брутални средства. Те отдавна са заклеймили и отхвърлили терора като средство за постигане на своите благородни цели. Позор за клеветниците и спекулантите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    20 Фев 2023 13:23ч.

    Точно така! Не само, че е спекулация, ами също така е конспиративна теория и руска дезинформация и освен това беше много хубаво, че го направихме, защото сега нашите износители на втечнен природен газ отчитат рекордни печалби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    20 Фев 2023 13:29ч.

    Да, съгласна съм, че стокооборотът и печалбата са от най-важно значение след демократичните и либерални ценности и принципи. Така че, каквото и да сме направили със северните потоци е лъжа и не отговаря на истината, с това съм съгласна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    20 Фев 2023 13:44ч.

    Правилно. Бомбардировките над Югославия не са никакъв терор. Те са нежно убеждаване на потърпевшите в "ценностите на либералната демокрация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Фев 2023 13:31ч.

    Има много "доволни" американци в Сащ, толкова демократично доволни, че обмислят да осъществят Американската мечта, някъде другате по света. И какво ще ги правим тия американски бежанци, ако се насочат към Европа, щото малко са ни другите, все прокудени от страните си, единствено от действията на демокрацията на Сащ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европейска яма на мизериите

    20 Фев 2023 13:31ч.

    Боже, този ес колко е пропаднал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    20 Фев 2023 13:40ч.

    А за Бучи защо не казахте, че е спекулация от страна на Украйна и англосаксите и не направихте раследване, а веднага отидохте и започнахте да се снимате с чувалите с трупове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина е пропаднал!

    20 Фев 2023 13:45ч.

    Но тези горе още не го знаят, те последни ще го разберат понеже сега са богопомазани и тогава тежко им, не е лесно да паднеш от висотата на илюзиите си до низкото ниво на реалностите. Но те са си лесни, награбили са се и за внуците, тежко на нас останалите отдолу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • взривили са ги марсианците

    20 Фев 2023 13:53ч.

    Да, спекулация са, как не... Спекулация са, докато си признаете... Той и Бай Пън нямаше да каца в Киев, ама кацна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    20 Фев 2023 13:56ч.

    Най-лесно е да кажеш за нещо, че е спекулация, когато не ти изнася и да си затваряш очите пред фактите! Това е първата реакция на виновните. Но пред голата реалност най-накрая истината ще стане ясна. Никога не е късно за това!Но винаги е по-добре да е по-рано, когато и щетите ще са по-малки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    20 Фев 2023 14:11ч.

    "Не коментираме спекулации около автора на саботажа" - това не са спекулации около "автора на саботажа", калинки непоръбени. журналист с възможности и авторитет посочва кой е авторът на това терористично действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъХъ

    20 Фев 2023 14:23ч.

    Значи "строгата и решителна реакция на ЕС" срещу извършителя на този подъл акт срещу европейска инфраструктура се отлага за неопределено време. Иначе, за реакция срещу друг заподозрян извършител на какво ли не нЕма нужда от разследване, а само от "хайли лайкли", напоследък даже и без "хайли". Кой го е взривил, бе, мамини сладки, Петров и Боширов ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туй не може да е верно !

    20 Фев 2023 14:28ч.

    Сатрапът Путин сам си е гръмнал газопроводите нарочно ! Та да обвини невинните САЩ и Норвегия ! Загубил е десетки милиарди само и само да си начеши крастата ! Такъв е сатрапът Путин, импулсивен и безрасъден. Не си прави сметка на парите, опасен тип !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    20 Фев 2023 14:46ч.

    Правилно! Ние никога не взривяваме руски газопроводи! Почти никога де! Много малък брой пъти... Досега само веднъж са ни хващали: https://www-telegraph-co-uk.translate.goog/news/worldnews/northamerica/usa/1455559/CIA-plot-led-to-huge-blast-in-Siberian-gas-pipeline.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много се излагат ЕС...

    20 Фев 2023 14:36ч.

    Особено немците. Да ти смачкат по такъв арогантен начин икономиката, да ти унищожат стратегически проект в който си налял милиарди, цял свят да го знае, и ти да се правиш, че нищо не е станало...Голяма излагация, наистина...На български на това му викаме : " Те го плюят, то разправя че дъжд вали".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    20 Фев 2023 14:41ч.

    ЕК се е снишила, докато премине бурята/напомнят на Т.Ж./. Опитват се да накарат хората да забравят този терор. акт със буболечки в храните, войната, събщението, че за новите лекарства ще се използват само компютърни модели, общи закупки на оръжие за У.... Само, че рано или късно, истината винаги "изплува'' и то в най- неподходящият момент за лъжците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не си спомням да съм гласувал за някаква си "европейска комисия"!

    20 Фев 2023 15:04ч.

    Че да ми определя кое е спекулация и какъв пол да си "избере" детето ми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Щолц е знаел за подготвяния атентат над потоците и това се оповести, живота на ГФР може да бъде доста посъкратен

    20 Фев 2023 15:16ч.

    А с него и животът на ЕС. Комисията ще остане да се управлява Моленбек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    20 Фев 2023 17:04ч.

    Хърш намеква, че Шолц е знаел. Също така намеква, че Байдън не може да си държи езика зад зъбите. Голяма уста има Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и немската преса е задушена в партньорска прегръдка

    20 Фев 2023 15:23ч.

    https://fb.watch/iPa-TwROdT/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от години насам

    20 Фев 2023 15:25ч.

    това е отпреди 8 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    20 Фев 2023 15:26ч.

    Струва ми се, че постепенно в Брюксел и Вашингтон, а също и в Лондон, започват да пълнят гащите с разплитането на престъпленията им. Защото има кой да ги накаже. А това, че той не бърза и засега не казва как и кога ги страхува още повече. Е, утре може и да каже нещо в тази връзка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 15:31ч.

    ЕС е крайно време да разбере, че слънцето не изгрява заради тях сутрин и единствено могат да дават наклон на пикалото си... нито могат да спрат независимите журналисти да правят разследване, нито да представят доказателства за обратното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 15:34ч.

    Чилякът е събрал доказателства и самопризнания доколкото разбирам, той не е някой вчерашен идиот, с който да си играеш на месно ниво... ама щом вече не се правят на ударени, явно им се сви червцето ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 15:35ч.

    *местно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    20 Фев 2023 15:55ч.

    Преди да бъдат взривени тръбите Джо Деменцио в едно свое изявление казва че Северен поток няма да има и че САЩ ще се погрижат за това. Е, погрижиха се. Разследването е заседнало в мъртва точка, защото ще излезе наяве неприятната истина че ЕС е бутафорна организация от която нищо не зависи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отличен 6

    20 Фев 2023 16:50ч.

    1) САЩ имат интерес от този терористичен акт. 2) Случило се е в зона под натовски контрол. 3) ЦРУ разполага с главозамайващ (обявен) бюджет; да не говорим за реалния. 4) Байдън предварително и директно беше обявил словещите си намерения. 5) Въпреки 1, 2, 3 и 4 САЩ не знаят, Германия, най-засегнатата, също 6) Шестица по идиотизъм на идиотите, които се опитват да ни правят на идиоти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е повторение на грешките от Виетнам

    20 Фев 2023 16:52ч.

    все едно разследванията на престъпленията не могат да бъдат спрени, само забавени, но смели журналисти ще се намерят и отново администрацията ще стане мръсна дума, импичмънтът нещо нужно и Байдън ще последва Никсън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спекулация, спекулация,

    20 Фев 2023 16:57ч.

    ама резултатът е налице! Няма Северен поток, няма газ за Германия! Има голяма продажба на втечнен американски газ вместо руски , огромни печалби за САШ и загуби за Германия и Европа! Кой е виновният, не ли който печели?? ...Танто за кукуригу...всеки от главата си пати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извод

    20 Фев 2023 17:10ч.

    ЕК не трябва да има последната дума за решенията на ЕС, защото не е избран с гласовете на европейците директно и следователно не сме го упълномощили! Неговите решения в случая са незаконни! Такива жизненоважни за всички решения трябва да се вземат директно от Европейския парламент с две трети мнозинство! В ЕК не сме ги избирали за царе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решенията в Европейския Парламент са лобистки

    20 Фев 2023 18:42ч.

    около ЕП и ЕК кръжат около 12.300 лобистки фирми. https://ec.europa.eu/transparencyregister/public/homePage.do?redir=false&locale=bg#bg Т.е. има повече лобисти отколкото администрация в ЕС. Решенията на ЕП се взимат след консултации със специалисти, лобисти, НПО, ... Достатъчно е лобистите да овладеят двете големи партии, за да прокарат интересите си. И там се гласува масово, според това към коя партия принадлежиш. А как гласуват българските депутати, ето тук. https://mepwatch.eu/9/ . 15.2.2023 Инстанбулска конвенция: https://mepwatch.eu/9/vote.html?v=152564&country=bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто и логично

    20 Фев 2023 17:14ч.

    Нали не вярвате, че руснаците не са си запазили спътникови или самолетни видеокадри от дейностите на натовските спецчасти по взривяването? Нали не допускате, че това е един от тайните им козове, за да ги разобличат, когато тия няма да могат повече да мъцнат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    20 Фев 2023 17:39ч.

    Безсрамни престъпници и гузни лъжци. Това представлява тумбата съзаклятници-комисари неизбирани пряко от никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи