ЕК: Има опасност украински деца бежанци да станат жертви на трафик

ЕК: Има опасност украински деца бежанци да станат жертви на трафик

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че има опасност украински деца бежанци да станат жертви на трафик, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Естония Йохансон каза, че около половината от 3,3-те милиона украинци, които са преминали в страни от ЕС от началото на руската инвазия, са деца и се очаква пристигането на „още много милиони“.  

В Украйна има много сираци и деца, родени чрез сурогатно майчинство, които не са взети от родителите си. Това повишава риска те да бъдат отвлечени или да станат жертви на насилствени осиновявания, обясни еврокомисарката.

Йохансон отбеляза, че досега има много малко съобщения за деца без придружители по границите на ЕС и само няколко съобщения за трафик.

Полицейски служби, активисти и украински женски организации обаче сигнализираха за някои обезпокоителни случаи, каза тя, като отбеляза, че в периоди на масова миграция в миналото подобни престъпления са често явление.  

„Не трябва да чакаме, докато получим доказателство за съществуването на голям трафик, защото тогава може да бъде твърде късно“, каза Йохансон и добави, че веднага трябва да започне пространна осведомителна кампания за този риск. 

Според нея границите на ЕС може да се окажат рискови зони, тъй като престъпници, представящи се за доброволци, биха могли да се възползват от уязвимите хора, като предлагат убежище на пристигащите бежанци. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  21 Март 2022 16:55ч.

  Кои бягат от Украйна? Това са предимно млади хора, които не са свикнали да работят. Това са егоисти, които са зарязали родителите си. Не ви ли прави впечатление, че няма възрастни бежанци? Възможно ли е за възрастните в Украйна да е безопасно, а за младите да не е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Март 2022 17:00ч.

  Работодателите в България си въобразяват, че придошлите украинци ще им работят. Няма да стане, защото бягащите не са научени да работят, а са научени на лек живот. Без да знаят български могат да работят само като чистачи, но никога няма да се съгласят да го правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Март 2022 17:01ч.

  Докато бежанците получават всичко наготово ще е мирно и тихо. Престанат ли да получават, тогава ще ги видите какво представляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това се случва от години.

  21 Март 2022 17:01ч.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи