ЕК даде зелена светлина за започване на преговори с Украйна

ЕК даде зелена светлина за започване на преговори с Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм      

Европейската комисия препоръча днес да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към ЕС, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

Тя обаче постави като условие за официално начало на преговорите с Украйна и Молдова да бъдат изпълнени редица критерии, включително в областта на борбата срещу корупцията.

Ройтерс определя препоръката като важен етап по пътя на Украйна към интегриране в западния блок и едновременно с това като геополитически гамбит за Запада, тъй като бившата съветска република е във война със съседна Русия, която я нападна през февруари миналата година.

Препоръката на ЕК означава, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство - Молдова, може да започнат през следващата година.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна ще бъде част от ЕС".

През юни миналата година ЕС предостави статут на кандидат за член на Украйна и на Молдова.

За да се мине към начало на преговорите, което е следващ етап по пътя към еврочленството, ЕК дефинира седем критерия за Киев, включващи борба с корупцията и съдебни реформи. Този уикенд в Киев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства огромния напредък, постигнат от Украйна и заяви, че 90 процента от работата е свършена вече.

Но зелената светлина на Брюксел, която се очаква да бъде дадена днес, не е достатъчна. Лидерите на страните от ЕС на срещата си на върха през декември трябва да одобрят това решение на ЕК за Украйна. Същото е в сила и за Молдова.

Грузия очаква пък да получи статут на кандидат за член в ЕС, Босна и Херцеговина - обявяване на началото на преговорите за присъединяване, а  Сърбия и Черна гора - напредък по техния път към ЕС.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. "Консенсусът е ясен", коментира високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава "много солидна" и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • ввв

    08 Ное 2023 14:23ч.

    Орбито е страхлив чакто Вучката, ще клекне и без да получи нищо разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??...

    08 Ное 2023 16:04ч.

    А ти, какъв си, диванен смелчага?... Всъщност то се вижда, какъв си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    08 Ное 2023 14:28ч.

    ЕС има късичък хоризонт на съществуване, разбира се. Икономическо-бюрократски уродости естествения подбор не търпи. Зеленски ще получи поредната порция корекомски декори от велпапе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Ное 2023 16:17ч.

    ЕС ще започне преговори само заради полезните изкопаеми, и евентуално за тези, които ще ги копаят )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-хубаво не може да бъде

    08 Ное 2023 17:31ч.

    Супер! Чудех се как ще се измъкнем от тая какаманга, а то било много просто (пак по терлици, както винаги). Това е най-сигурният начин за разпадането на ЕС. Най-после! Да сме го искали така, нямаше да стане! Съюз между страни с различни икономически и демографски потенциали е обречен на пълен крах. Никой не чете историята. Разпада на всички империи започва в апогея на тяхното прекомерно и абсолютно необосновано раздуване. Така завършва историята на монголите, на древните гърци на Сашо Македонски, на Римската империя и колко още други. Такова нещо става абсолютно неуправляемо и не е по силите на една акушерка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай Боже

    08 Ное 2023 17:32ч.

    Утре ЕС, в други ден НАТО. Май само ингилизите излязоха най-умни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Ное 2023 23:20ч.

    Има малка разлика. ЕС не е достигнала до апогей а до полигей и това ще го закопае. Започват с "върховенство на закона", "борба с корупцията", "съдебни реформи" и пр.хубаво звучащи, но кухи клишета, а накрая нещата опират до правата на извратените, зелен диктат, здравно-медицински издевателства, липса на суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опак човек

    08 Ное 2023 14:45ч.

    Ще започне ветопад в Евросъюза. Това далеч няма да е само Орбан. Прилича на есента на 89 та. А украинските и молдовски политици ми приличат на глупаците, които станаха партийци през септември,89 та. Хората закриват пазара, те отварят сергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоровна

    08 Ное 2023 18:23ч.

    Украйна ще иде там, където й е мястото, сред цивилизования свят, където варварска русия се счита за това, което е.Ужасяваща тирания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    09 Ное 2023 8:27ч.

    Да не постваш от Карлуково

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Ное 2023 14:49ч.

    Направо да поканят Северна Корея за член!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    08 Ное 2023 14:51ч.

    Хем ще узаконят закупените земи от американците, а ние ще превиваме гръб да плащаме огромните им дългове потънали в джобовете на Зеленски и сие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    08 Ное 2023 15:00ч.

    Няма такава опасност. Това са неосъществими дрънканици от комсомолско събрание. И двете страни го знаят. Ама с тишина не става - трябва, да се дрънка нещо, което да шпаклова пълния упадък - пак комсомолски похват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приказки от бункера

    08 Ное 2023 15:01ч.

    Разговор в бомбоубежище под Брюксел, мрак, студ, тракащи зъби. Говорят си Урусулка и Шарл Мишел: У: Време е да приемем Украйна в ЕС Ш: Мхмм У: А, ама то нямало вече Украйна бе, Шарл Ш: Мхмм У: Шарл, ама то и ЕС няма, к'во става бе, Scheiß auf die Scheiße? Ш: Мхмм...и леко си подръпна розовите лачени прашки убиващи му отзад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    08 Ное 2023 15:02ч.

    България,ако смята да воюва за собствените си интереси в тоя скапан съюз,трябва веднага да наложи Вето на всякакви преговори с недодържавата Украйна.Трябва,ама де го тоя Юнак Български?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vicca

    08 Ное 2023 15:04ч.

    За младите и незнаещи да ви успокоя да не се палите много. Това си е социалистическо-комунистически похват - колкото по-неспасяемо е положението, толкова повече щуротии се говорят за цъфтящия строй. По това може и да се ориентирате колко й остава на прокъсаната куртизанка Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с чужда пита няма да им се расреши помен да правят

    08 Ное 2023 15:06ч.

    Недоносчето ЕС скоро ще се разпадне като съветския си събрат, защото на хората им писна тоя комисарско-болшевишки задкулисен диктат (при това днешният - от център извън Европа), все едно дали е червен или с цветовете на дъгата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    08 Ное 2023 15:07ч.

    Полша поставя условия за ЕС на 404 за зърното и бежанците! А армията на РФ отдавна не е харчила ракети. Вероятно по първи сняг може да има сериозни неща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Засега се разпада

    08 Ное 2023 15:08ч.

    Ссср 2, за Ес ще почакаме едно 1000 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Got Milk

    08 Ное 2023 15:12ч.

    Двамата ти бащи трябва да са много горди какъв умен си се пръкнал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    08 Ное 2023 18:52ч.

    Колко изкара хилядолетният Райх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    08 Ное 2023 15:10ч.

    За пореден път - фондер лайняна и лайнянчетата в тоя ес са вредни за 500 млн. население на ес!!! Няма как ,една семпла домакиня, само раждала през съзнателния си живот, да ръководи цял ес!!! При това говорим за една американска марионетка! Това е пълен нонсенс и е крайн овреме да бъде разкарана тая малоумница!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    08 Ное 2023 15:12ч.

    Празни приказки от залязващи и отиващи към съд политици. Догодина евроизбори и нови хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-

    08 Ное 2023 15:14ч.

    после!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеле

    08 Ное 2023 15:18ч.

    Чия е Украйна, ма, бабо? Я питай В.Владимирович какво мисли по въпроса първо, да не стане някоя неприятна грешка и да приемете Русия в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агенция за глобална циганизация

    08 Ное 2023 15:22ч.

    Руснаци и укри - братовчеди. Израелци и филистимяни/палестинци - братовчеди. Българи и македонци - братовчеди. Първите два чифта олиго.френи разиграват половината човечество със идиотските си циркове. Хубаво е , че българите не им се връзват на идиотизма. За разлика от зомбираните западняци. По ев...ронюз има интересни кадри от г...аза на идиотските им изпълнения и им личи , че са идиотски. За който има очи де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    08 Ное 2023 16:02ч.

    А ти явно си най-голямото зомби, щом не разбираш, КОЙ всъщност стои в основата на всички тези конфликти и кои са тези, които "разиграват" целия сват... Дебил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Ное 2023 15:43ч.

    Боли ме у...... за нацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Ное 2023 15:59ч.

    Е, явно ЕС под "ръководството" на вещицата ЛайНен, назначена от вашингтонските некромонгъри се движи убедително към своя край... Жалко, но явно това е начинът - всичко да се срине, за да може да започне отначало... За съжаление цената, която всички ще платим, ще е много висока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преговори НИЩО не означават

    08 Ное 2023 16:36ч.

    Знаете ли Турция от колко години преговаря с ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!ЛЮБОВ!!! !!!ЛЮБОВ!!! СНИМКАТА Е МНООГО ДОБРА! .. !!!ЛЮБОВ!!!

    08 Ное 2023 16:55ч.

    или .. фалш ? ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая луда патка

    08 Ное 2023 17:19ч.

    направи Европа за смях. Е, и брадатите педераси край нея. Ням ли кой да ги запре тез болни екземпляри?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Ное 2023 18:14ч.

    Значи са решили да се бият. Без бой няма да се разпаднат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Здравей, Алиса!

    08 Ное 2023 18:30ч.

    Керпеденя диша ли още? За сайта говоря, не за човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Ное 2023 19:28ч.

    Не знам. Аз там бях гост, след затваряне на форума на в.Сега. Прекалено ниско информационно ниво.Гледам, че и тук се навъртат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    08 Ное 2023 18:31ч.

    Новата линия"Зигфрид"е на път да се осъществи.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Ное 2023 18:53ч.

    украина няма работа в ес и нато ек усложнява нарочно обстановката около русия на ек трябва да се направи финансов одит на какво основание се раздават нашите пари на украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • започване на преговори с Украйна ??

    08 Ное 2023 20:00ч.

    С какво точно се започват преговори ? С Украйна в граници от 1991 ? С Украйна в граници от 2015 ? С Украйна в сегашните си граници ? С Украйна в границите си в които ще бъде ...2025 ? Как може да се преговаря с държавен субект без граници ? Субект който е във война със съседа си ?... Със същия успех ЕК може да препоръча начало на преговори за присъединяване към ЕС на Османската Империя, или на Сардинското кралство , или дори на антична Македония ! Идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    08 Ное 2023 20:31ч.

    И какво ще прави в ЕС един затънал в корупция тоталитарен нацистки режим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    08 Ное 2023 22:50ч.

    В Украйна Корупция Няма!!!!!!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи