ЕК: България още не е поискала предоговаряне на Плана за възстановяване

ЕК: България още не е поискала предоговаряне на Плана за възстановяване

Българските власти още не са внесли искане в Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Европейската комисия за БНТ.

Миналата седмица парламентът възложи на Министерския съвет да преговаря за нови ядрени мощности, да въведе система за компенсиране на високите цени на горивата и да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", така че през 2025 г. да не се налага затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души.

След като планът за възстановяване и устойчивост на дадена държава е бил одобрен от страните членки, промени по него могат да се искат само при изключителни случаи и когато държавата покаже, че не може да изпълни част от него поради обективни обстоятелства. Това каза говорителката на Европейската комисия Верле Нойц в отговор на въпрос за решението на Народното събрание от миналата седмица, с което то задължава правителството да предоговори плана в сектор "Енергетика", съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Нойц поясни, че в Комисията все още не е получено решението, според което до края на март служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов трябва да постигне съгласие и предварителна положителна оценка за промени от ЕК.

С пълно единодушие беше прието да се поиска отпадане на поетия от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. и продължаване на работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г. 

Нойц подчерта, че ревизираният план трябва да отговаря на всички критерии за оценка на регламента за възстановяване и устойчивост, в т.ч. и 37 на сто от разходите да бъдат насочени за климата:

"България е най-разчитащата на въглерод икономика и ясните ангажименти на страната по препоръките за декарбонизацията бяха ключов елемент за одобрение на плана на България. Планът за възстановяване и устойчивост, както и другите инструменти на ЕС, допринесоха за над 5 млрд. евро финансова подкрепа за декарбонизацията на българската енергийна система, като ще доведат до справедлив преход, който да гарантира, че нито един гражданин няма да бъде захвърлен зад борда". 

Нойц допълни, че след като планът е бил одобрен през май миналата година, то усилията трябва да бъдат насочени към неговото изпълнение.

Източник: БНТ, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Значи лъжат нашите евроатлантици

  16 Яну 2023 15:03ч.

  Те друго могат ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Триста тридцать три!

  16 Яну 2023 15:36ч.

  Артилерия... По гадам ! Артилерия... По нацистским мерзким стадом !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аве що

  16 Яну 2023 15:28ч.

  не си декарбонизирате , знаете какво..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  16 Яну 2023 16:18ч.

  Разбирате ли колко сме жалки като страна и докъде сме стигнали в развитието си по скоро в деградацията си е да чакаме и едва ли не да просиме средства за съществуването и развитието си. Тридесет години евро-атлантически ценности във България нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейския съюз

  16 Яну 2023 17:06ч.

  е на път окончателно да загроби България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това е нагледно доказателство, че избраната посока е силно сгрешена

  16 Яну 2023 17:08ч.

  Използват ни с цената на унищожаването на, никакви съюзници не сме за Лондон и Вашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива

  16 Яну 2023 17:28ч.

  Тези дни има протести в Германия, чак и Грета се появи, т.к. искат уголемяването на въгл. кариера, цяло село трябва да се изсели, а ние питаме, искаме разрешение, ще затваряме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В колониите

  16 Яну 2023 18:29ч.

  е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хмм

  16 Яну 2023 23:51ч.

  Там немската полиция бе унизена от кален "магьосник".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще, ще, ще...

  16 Яну 2023 19:41ч.

  Трабшът за най-приближените мафиотски групировки и клиентелни кръгове нали дойде! Първо да изгълтат тия пари, после прдоговаряне, че току виж им пресъхнали дажбите. Вицепремиерът Пеканов защо се прави на сляп и глух - отново се краде. Нагло и безпардонно. Той смята ли да продължава с политическа кариера или вече приключи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи