Ехуд Барак: Израел трябва да приключи до две-три седмици операцията в Газа

Ехуд Барак: Израел трябва да приключи до две-три седмици операцията в Газа

Израел няма да може да проведе дългосрочна операция срещу радикалното палестинско движение Хамас в Газа - тя трябва да приключи в следващите две-три седмици поради нарастващото недоволство на Запада, особено на САЩ. Това мнение изрази бившият израелски премиер и бивш министър на отбраната Ехуд Барак, който ръководеше Израел между 1999 и 2001 г., в интервю за вестник "Политико", съобщава ТАСС.

„Прозорецът на възможностите се затваря и е ясно, че търканията с американците относно офанзивата ще се увеличат“, казва Барак. „Америка не може да диктува на Израел какво да прави, но ние също не можем да ги игнорираме“, подчерта бившият премиер, посочвайки ролята на Вашингтон като основен гарант за сигурността на Израел. Напоследък реториката на американските официални лица се промени и все по-често се чуват призиви за хуманитарна пауза във военните действия, отбелязва Барак.

Той смята, че на Тел Авив му остават "не повече от две-три седмици", за да удовлетвори исканията на Вашингтон. Пълното поражение на Хамас ще отнеме много месеци до една година, каза Барак, но подкрепата на Запада намалява поради броя на цивилните смъртни случаи в Газа и опасенията, че кампанията на Израел ще предизвика много по-голяма и дори по-катастрофална война в региона.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Виж му укъла на тоя Барак,

    07 Ное 2023 9:44ч.

    баш наш министър че и председател (Денков се зовеше тоя тип,)сам той у Обетованата еврейска държава каза на Биби Н. че трябва мръсните поганци от Газа да бъдат избити до крак а сега тук някакъв си ми Барак седнал да му опонира!Виж им ъкъля на тия еврейчета!Нерде Денков,нерде Барак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • противокорабно

    07 Ное 2023 10:24ч.

    Не се надценявай, юдо. Войната там няма да приключи никога, ако първо не спре в Украйна и не се удовлетворят руските искания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи