Едва 10% от европейците прогнозират украинска победа, само 31% смятат, че Европа трябва да помогне на Киев

Едва 10% от европейците прогнозират украинска победа, само 31% смятат, че Европа трябва да помогне на Киев

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес. Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа. Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • А колко от "европейците" искат разпускане на ЕС и НАТО?

    21 Фев 2024 21:20ч.

    Над ⅔. Ако не ¾.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направо 5/5!

    21 Фев 2024 21:46ч.

    На всички им е писнало от Урсула невменяемата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    22 Фев 2024 7:19ч.

    Интересно защо не участват В "проучването" всички страни членки на ЕС? Може би за да не бъде то още катастрофално и отчайващо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    21 Фев 2024 21:23ч.

    лошо, седларов. лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега полският президент ще даде интервю на Такър

    21 Фев 2024 21:48ч.

    Докато Такър събере милион, за да плати на Оранжевия клоун да седне пред микрофона му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    21 Фев 2024 21:33ч.

    Тюю, язък, еврошвестерите вече бяха делнали Раша и смятаха бъдещите печалби... и изведнъж настъпаната руска мотика ги нацели между рогата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Фев 2024 21:35ч.

    Троловете! Много лош атестат за вашата работа! Пълна некадърност! При тази тотална цензура противникът да вземе връх... Думи нямам. Евро-не знам си кво кимчовци и виви, да връщате парите, щото нищо не сте свършили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Фев 2024 21:44ч.

    Айде да се разпада тоя тюрлюгювеч?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    21 Фев 2024 21:52ч.

    Тия 41% от анкетираните, които смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна да се бръкнат у джобетата и да действат! Настана време олигофрените да плащат за олигофренията си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 59 процента от анексираните

    21 Фев 2024 22:18ч.

    те подкрепят.Аве проучването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10%, ама с ала-бала; без - 1÷2%, ма и то е много!

    21 Фев 2024 22:31ч.

    Изобщо, "це перемога"? Или май "здрада"! И йоще миг, ше падне ... евроджендърския ЕС (почти по патриарха Иван Вазов)! Дано! И колкото по надолу - толкива по-добре! Немция вече повлича крак, дано Францата, микробритания etc., скоро я последват ...! Ех, мечти, мечти! Но! Ще стана! А усрайна ще бъде част ит РФ, дето ѝ е мястото! Анадънму!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    21 Фев 2024 23:02ч.

    Нас, как така са ни пропуснали в допитването?! Или са се бояли, че съвсем ще им пропадне анкетката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • теоретично

    21 Фев 2024 23:44ч.

    Като се има предвид тези странно половите как обичат да манипулират ... зеленски наркоман ... бягай тези и место на колесника няма да ти осигорят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Фев 2024 0:42ч.

    Нещо усещам силно липсава на еврокомисаря... Нещо на Ким Пут Ин... Що ли тъй? Безинтересна тема или "гроздето е кисело"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MiG-29

    22 Фев 2024 5:32ч.

    Бавят им листчетата, а самодейността не се толерира поради липса на умствен капацитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    22 Фев 2024 7:12ч.

    Вчера британска подводница е извършила неуспешно изстрелване на Трайдънт. Ракетата направи няколко кръга над лодката и цопна до нея за ужас на военния министър който е бил на нея. Лодката изглеждаше доста ръждива освен ако не е специално боядисана така за да се слива с кафявите водорасли. Преди 2-3 години бритите изстреляха ракета край Флорида която пое грешна посока и американците я свалиха да не им падне на главите. През 2016 имат отново неуспешно изстрелване. За успешни изстрелвания не съм срещнал данни. Самолетоносачите не искат да се отдалечават от Портсмут за да са по близо до сервиза, корабите в Персийския залив не могат да развият скорост защото охлаждането не е достатъчно когато температурата на морската вода е 32-34 градуса въобще отвсякъде проблеми. Когато от ядрения чадър е останала само дръжката а руснаците денонсират споразумение на 70 години което ти дава право да ловиш риба в руското Охотско море за любимите фиш и чипс то живота става тъжен. Остава ти само да надуваш тромбата с вдовицата на Навални и лека-полека да се изнасяш от Украйна първо по медиите с такива изследвания а после и от терен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Phoe

    22 Фев 2024 9:22ч.

    "В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.." Не виждам в списъка България. И нас к'во, не ни броят за европейци?!... А интересно тия еврИпейци като не вярват в победата на Украйна, защо искат (и се натискат, може би ) да продължат да я подпрепят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи