Единственият обвиняем за аферата "Хемус" излезе от ареста

Единственият обвиняем за аферата "Хемус" излезе от ареста

Софийският градски съд пусна под домашен арест бившия футболен съдия Борислав Колев, който е единственият обвиняем по делото за източване на 53 милиона лева, отпуснати от държавата за строежа на магистрала "Хемус".

 

Съдебният състав обяви, че има обосновано предположение, че Колев е съпричастен към престъплението, но няма опасност да се укрие, ако бъде пуснат от ареста. Той е обвиняем в пране на пари. По делото има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек, който се казвал Иван.

 

Според прокуратурата 42-годишният Борислав Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. На тези фирми са били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус".

 

След това Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Прокуратурата твърди, че с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

 

Не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа на магистралата, твърди защитата на Колев. Фирмите, от чиито сметки са взети средствата, са работели и по други инфраструктурни проекти.

 

Борислав Колев бе арестуван през декември миналата година, след като седмици наред прокуратурата мълчеше по разкритията на МВР за източването на държавните пари, отпуснати за строителството на магистралата. Когато МВР даде пресконференция и разказа цялата схема, от държавното обвинение заявиха, че не знаят за това разследване.

 

Арестът на Колев бе последван от остър конфликт между прокуратурата и МВР. От държавното обвинение обявиха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов оказвал натиск на прокурори, за да издейства по-леко обвинение за Колев и той да бъде пуснат под домашен арест срещу разкритията му за останалите намесени в схемата. Срещу Калин Стоянов дори бе образувано дело.

 

Борисов Колев бе оставен за постоянно в ареста, въпреки че припадна от стрес по време на съдебното заседание за мярката му за неотклонение.

 

Делото ще се запомни и с твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че около 30-40 % от парите, авансово преведени за строежа на магистрала "Хемус", са насочвани към партия ГЕРБ. Партията обяви, че ще съди Рашков за обида и клевета, въпреки че юридическите лица няма как да водят дело за непозволено увреждане.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи