Еди Рама: Според доклад на ЦРУ Русия е финансирала партии в Албания, РСМ, Черна гора и Босна, за да дестабилизира тези страни

Еди Рама: Според доклад на ЦРУ Русия е финансирала партии в Албания, РСМ, Черна гора и Босна, за да дестабилизира тези страни

Заключения от доклад на ЦРУ сочат, че Русия е финансирала Демократическата партия на Албания, както и други политически партии в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, за да дестабилизира тези страни. Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на дебати в парламента тази седмица, предаде агенция АТА.

"Именно ЦРУ е отбелязало в доклада си, че Демократическата партия, заедно с една политическа партия в Северна Македония, една в Черна гора и една в Босна и Херцеговина, са получавали руско финансиране, за да дестабилизират", каза Рама в четвъртък по време на парламентарни дебати, поискани от опозицията в Албания по така наречената „афера Макгонигъл“.

Чарлз Макгонигъл е бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, когото в САЩ обвиняват, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара. Макгонигъл, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен също, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва, съобщи по-рано Асошиейтед прес.

Албанската опозиция пък обвинява премиера Рама в корупция във връзка с „аферата Макгонигъл“.

Пред парламента в четвъртък Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бившия агент от контраразузнаването на ФБР. Рама смята, че опозицията иска „да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството“ или лично с него.

Макгонигъл се е срещал с Рама няколко пъти. Той е отправял предупреждения към албанския премиер относно предоставянето на лицензи за петролни сондажи на водещи руски компании.

Еди Рама призна, че се е срещал с агента и са говорили за руската заплаха, но отрече да му е давал пари или да е проявявал някакво специално отношение.

Пред парламента Рама каза, че ако е разполагал с информация, че Демократическата партия (в опозиция) получава руски пари, той е щял да я предаде на партньорските организации и на ФБР.

„(…) ако имах повече информация от това, което излезе в медиите, за ужасния факт, че руснаците са финансирали най-голямата опозиция в тази страна, за да свалят правителството, щях да я предам на всички, на които мога, без никакво съмнение, от партньорските организации, чувствителни към тези въпроси, до ФБР, определено“, каза Рама пред албанския парламент.

Демократическата партия организира през последните месеци няколко протеста срещу правителството на Еди Рама. Последният се състоя вчера.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    04 Март 2023 20:37ч.

    таратанци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОЗЯК АД

    05 Март 2023 11:12ч.

    Ние финансираме само правилни партии с цел демокрация и стабилност. Правим го открито и честно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а според руските служби

    04 Март 2023 20:42ч.

    ЦРУ е финансирало точно тези същите... Иди разбери кой лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нужда

    04 Март 2023 21:36ч.

    От финансиране, те са техни, вие имате нужда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Март 2023 20:50ч.

    Ха ха ха и тоя като наш БОКО го поощряваха да се набълбука и сега му вадят балтията ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наивен ли е Еди Рама или просто глупав?

    04 Март 2023 21:36ч.

    Руснаците финансират партии, а ЦРУ пансиони за благородни девици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енвер Ходжа

    04 Март 2023 21:43ч.

    Еди е прост “албански реотан”. По-възрастните знаят какво означава това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    04 Март 2023 23:07ч.

    Допускам еди е изключение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    04 Март 2023 23:10ч.

    Имам предвид финансирането от Русия. Неговото финансиране е ясно. А освен че е албански реотан е и същия боклук като нашите дори по-голям българомразец от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    04 Март 2023 23:21ч.

    Искаме открито да заявим, че твърденията на ЦРУ, предоставени от анонимни източници, на базата на тайна вътрешна информация, без публични доказателства досега винаги са се оказвали верни! Проучване, направено от американски служители е показало 100% истинност на всички твърдения, изнесени до момента от американските служби за Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Виетнам, Русия, както и лично за Владимир Путин! Скептицизмът и исканията за допълнителни доказателства на твърденията на ЦРУ е руска пропаганда и дезинформация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    05 Март 2023 1:58ч.

    100% истинни са не само представените до момента твърдения, но по презумпция и всички твърдения, които цру ще направи или би могло да направи в бъдеще, ако и когато има необходимост от тях за публично обвинение на неудобни на сащ лица, партии, правителства, държави, организации и др. или за оправдаване на всички хуманни войни, които сащ водят и ще водят в свой интерес чрез унищожаване на многобройни човешки групи и държави. Също така истинна е и всяка лъжа изнесена от цру в частност и от сащ като цяло по същите поводи посочени по-горе, както във връзка и с други по преценка на обявяващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    05 Март 2023 0:25ч.

    ШОКИРАЩИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ В НОВАТА КНИГА НА АЛЕКСАНДЪР УРУМОВ "ПЪТЯТ КЪМ АРМАГЕДОН"-https://www.youtube.com/watch?v=IGT_-A0QQlc Става въпрос за "истанбулската конвенция", но в края на видеото, е за намесата на американците в изборите ни.( и не само в нашите избори) Видеото е меко казано шокиращо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чепорети

    05 Март 2023 1:07ч.

    тея са наясно , че ако приключи зле войната в украйна са си пътници на цяло , ще бъдат абсорбирани мноооогоо бъртзо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян Петков

    05 Март 2023 9:12ч.

    Ние пасем трева ,а ЦРУ единственото нещо което са правели е ,да пеят патриотични песни и да се борят за "демокрацията" и срещу "злодеите" ,иронично казано . Америка никога не се намесвала във вътрешните работи на чужди държави ,само дето направиха над 80 или повече воини след ВСВ, и свалиха няколко неудобни правителства ,ама това пак е за "великата кауза " .Как иначе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи