ECOWAS решава дали ще има война в Африка

ECOWAS решава дали ще има война в Африка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавните и правителствени ръководители от ECOWAS започнаха преди малко срещата си в столицата на Нигерия Абуджа, където трябва да решат да пратят войски в Нигер

Блокът от 15 страни има разделения: Нигерия, Бенин, Кот д'Ивоар и Сенегал подкрепят интервенция (макар в самите страни тя да не се приема еднозначно), Гвинея и отстранените Мали и Буркина Фасо са против. Мали и Буркина Фасо предупредиха, че ще разглеждат военна интервенция в Нигер като обявяване на война срещу самите тях.

Преди дни бе разпространен план за африканска военна намеса, от който ставаше ясно, че в случай на атака, ECOWAS ще има на разположение около 30000 войници, половината от които ще бъдат осигурени от Нигерия. Не е ясно с какви сили разполагат Нигер, Мали и Буркина Фасо.

Междувременно армията на Нигер бе приведена в състояние на най-висока готовност, въздушното пространство над Нигер бе затворено, президентският дворец и летището са под засилена охрана. 

В Нигер има около 1500 френски войници и американска база с около 1000 войници. 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Сиера Леоне и другите пращят от злато и нефт

    10 Авг 2023 18:51ч.

    но са бедни и в пълен примитивизъм живот. Хората в Сиера Леоне с едно от най-богатите в света златни находища, живеят в наколни жилища, без ток и вода. Пълен позор за човешкия вид, алчен егоистичен. И с другите държави е същото - богати природни ресурси - отчайваща бедност и мизерия, неграмотност и смъртност. И както призна лидерът на Либия на срещата в Русия - Запада изнудва африканските държави с кредитите и блокира икономическото и индустриално им развитие, сякаш там няма живи хора. Пълен провал за човешкия вид в 21 век обладан от лакомия и безчовечност. ...... Ми кой има полза от война в Африка - СВОБОДОЛЮБИВИТЕ или СРЕБРОЛЮБИВИТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    10 Авг 2023 19:36ч.

    Богатите държави иначе как ще са богати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илия Ъ.

    10 Авг 2023 19:01ч.

    Дано африканците не повторят украинския сценарии и започнат да се млатят помежду си. Франсетата и амитата са подмолни, та току виж подмамят вождовете на ековакс-а. Пушечно месо за чичо Сам и бабоеба от Париж. Остава надеждата, че днешните млади африканци не са толкова прости и продажни както украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още малко за Нигер, санкциите и "цивилизованият" запад

    10 Авг 2023 19:05ч.

    https://t.me/politblogme/411 Може да си четете оригиналa в "La Repubblica"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Николов

    10 Авг 2023 19:35ч.

    Ето защо са американските бази в България - ако не ги устройва правителството, може и да се намесят. Никой не знае колко хора и какво точно има там, освен Тагаренко, Буци и амбасадата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Авг 2023 22:19ч.

    И Тагаренко и Буци не знаят, тъй като те са обикновени "полезни идиоти", а на такива не се дава подобна информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Авг 2023 20:14ч.

    Е, започна се... УСрайна беше само началото. Един по един ще започнат да се подпалват континентите. Вървим "успешно" към Третата Световна! Лошото е, че всички сме в кюпа и на никой няма да му се размине! Западът отново запали Света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Авг 2023 20:22ч.

    Абсолютно задължително е Кремъл също да се намеси! Дали с директна интервенция, дали чрез Мали и Буркина Фасо няма значение. Русия контролира Гвинея.В съветско време Конакри беше морска база на руския флот в Западна Африка. Отделно Алжир е проруски и наскоро Шойгу прие алжирския президент! Алжир има могъщи ВВС.Нигерия е "военно джудже" с комична авиация. Връща се изключителната РОМАНТИКА от Студената война и локалните конфликти по целия свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буркина Фасо беше Горна Волта

    10 Авг 2023 22:08ч.

    Горна Волта със сняг и ядрено оръжие е Русийката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Авг 2023 20:29ч.

    Long live на новата Студена война.Всичко е толкова дивно и красиво! Един поздрав за фирумците... https://m.youtube.com/watch?v=KljWB05qY5M&pp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ясно с какви сили разполагат Нигер, Мали и Буркина Фасо

    10 Авг 2023 20:43ч.

    Но е ясно, че зад тях има музиканти, изпълняващи Вагнер. Така че на нигерийци, сенегалци и котдивоарци яко ще се спече акото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    10 Авг 2023 21:21ч.

    Никой не споменава и ролята на Алжир! Ненапразно военният министър беше преди седмица на килим при Путин!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейка, Вагнер са си в Беларус,

    10 Авг 2023 22:11ч.

    Бе копейка. Едно време се борихте за социализъм в Африка, сега паднахте дотам да се съюзявате с най канибалските режими в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Авг 2023 22:22ч.

    Некопейко, викаш когато Франция и САЩ "се съюзяват с най канибалските режими в Африка", за да им източват природните ресурси на безценица, поддържайки ги изкуствено бедни, не е "падение"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Впрочем в дъното на преврата и кризата стоят...

    10 Авг 2023 20:50ч.

    Естествено САЩ ! Това е подъл удар срещу "съюзниците" им Франция. А в по-общ икономически план удар срещу ЕС. САЩ нямат преки интереси в Нигер, а Франция има. Саботирайки урановия износ за Франция чрез преврат , американците ще ги принудят да купуват от техните слуги - Австралия. Руските знамена са камуфлаж. Използват законния гняв на туземците срещу мизерния им бит и ги насъскват срещу Франция. Но всъщност САЩ и Москва играят комбина, в Африка това съвсем не им е за първи път...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интереса клати феса!

    10 Авг 2023 21:27ч.

    Там има и американски военни бази. Иначе си прав за другото, човече! Ако обаче си прав за комбината в Африка, дали няма подобна и за Европа?!:))) Все пак се реди нова шахматна партия и колкото по-малко играчи в нея, толкова по-добре за някои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комбината в Африка, дали няма подобна и за Европа?!

    11 Авг 2023 2:48ч.

    Естествено че има. Само слепците не я виждат. Вижте кои ще излезнат на печалба от войната ! САЩ и Русия ! При това без да влизат в пряк сблъсък. Вижте кои духат супата ! Европейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GEORGI

    10 Авг 2023 20:54ч.

    мръсните кравари подпалиха света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    10 Авг 2023 20:59ч.

    Вероятно отново ще видим кубинци на терен, че по се сливат с местните. Спомням си, че кубинските негри са от района на Ангола но и за по нагоре ще измислят роднини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да посмеят!

    10 Авг 2023 21:20ч.

    Никой не е заинтересован от разпалване на такова огнище! За съжаление ще ги сринат със санкции! Разбира се, ако не им дойдат на помощ Вагнеровци! Ройтерс вече съобщава, че местните жители масово си шият руски знамена!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще цъфнат и вържат като

    10 Авг 2023 22:09ч.

    Ги освободят пандизаджиите от Вагнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи