Джонсън: Франция не вярваше за войната, а Германия смяташе, че е по-добре Украйна да се предаде

Джонсън: Франция не вярваше за войната, а Германия смяташе, че е по-добре Украйна да се предаде

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият британски премиер Борис Джонсън разказа как западните държави са гледали на евентуална руска инвазия в Украйна преди 24 февруари и как са променили отношението си след това. Той открои три водещи държави от ЕС в коментар пред CNN Portugal, който едва ли ще бъде посрещнат радушно в европейските столици.

Джонсън заяви, че Франция е "отричала" перспективата за руска инвазия в Украйна и обвини германското правителство, че първоначално е предпочело бързото поражение на украинската армия пред дългия конфликт.

"Това беше огромен шок... наблюдавахме как се струпват тактически групи от руски войски, но различните държави имаха много различни виждания", заяви Джонсън.

Бившият британски премиер подчерта, че по-късно страните от ЕС са се обединили около Украйна и са започнали да я подкрепят. Въпреки това, каза той, преди руската инвазия позициите на съюзниците са се разминавали.

Например в определен момент Германия е смятала, че ако избухне война, за Украйна ще бъде по-добре да се предаде. "В един момент Германия смяташе, че ако се стигне до инвазия, което би било катастрофа, ще е по-добре тя да приключи бързо и Украйна да се предаде", каза Джонсън. Според него този подход се обяснява с "най-различни икономически причини".

"Не можех да подкрепя това, смятах, че това е катастрофален начин да се погледне на нещата. Но мога да разбера защо са мислили и чувствали така", продължава Джонсън.

До последния момент Франция не е вярвала във възможността за руска инвазия в Украйна. "Няма съмнение, че французите до последния момент отказваха да повярват", твърди бившият британски министър-председател.

Френският президент Еманюел Макрон застана начело на усилията на Европа да разубеди Владимир Путин да нахлуе в Украйна, като го посети в Кремъл само няколко седмици преди руският лидер да нареди на войските си да влязат в страната. В края на март на началника на френското военно разузнаване генерал Ерик Видауд беше наредено да се оттегли от поста си отчасти заради това, че "не е успял да предвиди" руското нахлуване в Украйна, припомня Си Ен Ен.

Джонсън разкритикува и първоначалната реакция на Италия на заплахата от инвазия. Той заяви, че нейното правителство - по това време ръководено от Марио Драги - "на един етап просто каза, че няма да може да подкрепи позицията, която ние заемаме", предвид "огромната" им зависимост от руските въглеводороди.

След нахлуването на Русия отношението на европейските лидери към войната се промени, казва Джонсън.

"Това, което се случи, беше, че всички - германци, французи, италианци, всички, (президентът на САЩ) Джо Байдън - видяха, че просто няма друг избор. Защото не можеше да се преговаря с този човек (Путин). Това е ключовият момент", казва бившият британски министър-председател, като добавя, че "ЕС се е справил блестящо" в противопоставянето си на Русия оттогава насам.

"След всичките ми тревоги... отдавам дължимото на начина, по който ЕС действа. Те бяха единни. Санкциите бяха строги", продължи Джонсън.

След началото на руската инвазия в Украйна Германия, Франция и Италия заявявиха подкрепата си за Киев. Те се присъединиха към санкциите срещу Русия, снабдяват Украйна с оръжие и обещаха да помогнат за възстановяването на страната след войната.

Борис Джонсън бе министър-председател на Обединеното кралство в периода 2019-2022 г.

По време на мандата си Джонсън често критикуваше руската инвазия и установи близки отношения с украинския президент Володимир Зеленски. Джонсън беше принуден да подаде оставка през юли, след като многократни скандали потопиха репутацията му и накараха десетки негови министри да подадат оставка.

Джонсън заяви пред Си Ен Ен, че Зеленски е бил "абсолютно изключителен" в своето ръководство. "Той е много смел човек. Мисля, че историята на този конфликт щеше да бъде напълно, напълно различна, ако той не беше там".

Той добави, че "ако Украйна реши да стане член на ЕС, трябва да го направи. и мисля, че това ще бъде нещо добро за Украйна", като ѝ помогне да постигне политически и икономически реформи (Киев подаде молба за присъединяване към блока по-рано тази година).

Джонсън беше заменен на Даунинг стрийт №10 от Лиз Тръс, която имаше най-краткия мандат от всички британски министър-председатели. Нейният катастрофален седемседмичен мандат бе потопен от "минибюджет", който стресна пазарите и накара световните финансови агенции да изпаднат в тревога.

В евфемистична критика на този минибюджет Джонсън заяви: "Това е нещо все едно аз да свиря на пиано. Отделните ноти звучат съвсем добре, но не са в правилния ред и в правилното време."

Лиз Тръс бе заменена от превърналия се в политически съперник на Джонсън финансов министър Риши Сунак, който в събота посети Киев за първи път като министър-председател на Великобритания, припомня Си Ен Ен.

 

 

Коментари

  • бойкот на всичко англосаксонско

    23 Ное 2022 12:12ч.

    Тоя душевно болен тип още не е разбрал кое беше най-доброто за Украйна. Най-доброто беше да отхвърли всякаква опека на тия колониални убийци и спокойно и далновидно да се присъедини към ония, които наистина й мислят доброто - народите от руския свят. Вместо това тя се втурна като последния бунак да спасява със стотици хиляди жертви егоистичните интереси на короната и американския глобален хегемонизъм. На всичкото отгоре ние плащаме от джоба си със скъпите горива и неудържимата инфлация прищевките на тия човеконенавистни капиталистически изроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    23 Ное 2022 12:26ч.

    Важното е че ний ще се присъединим към ония, които наистина ни мислят доброто и ще станем честити поданици на Майка Турция! Щото всички разбраха, че собствена държава не можем да имаме, при това по трудния начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    23 Ное 2022 12:51ч.

    От твоя руски свят остана само Беларус, киргистан и Узбекистан, а 2 милиона от най читавите руснаци избягаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д.Е. майката на бандеровката

    23 Ное 2022 13:04ч.

    Кимба, а ти що си тука още бре, чиче одъртяло, защо не си в окопите на фронта да спасяваш любимите си (ч)урки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    23 Ное 2022 13:11ч.

    Руснаците, предатели избягаха, това е добре за Русия. И хайде да слагаме тиретата за степенуването, неграмотен троле. Ако не, беж при Борката да го подмиеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    23 Ное 2022 13:20ч.

    Едни глупави лелки и чичковци се опитват да убедят по - глупавите измежду нас, че законите на физиката не важат за тях!!!! Че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие, харесва им или не, тъдява толкоз !!! Еднополярния свят е на баба ми хвърчилото. Хората, макар и зомбирани, на искат ходят курбан заради някакви кравари! Крайно време беше истината да пробие!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    23 Ное 2022 12:13ч.

    Има една дума за тях! УБИЙЦИ! УМНИТЕ ХОРА ЩЕ РАЗБЕРАТ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илю

    23 Ное 2022 12:24ч.

    Този рошав блондин-идиот го готвели за новия шеф на НАТО/ОТАН. Пази Боже от такива откачалници. Западняците след 24 февруари “променили отношението си” към Украйна със силна поддръжка и солидарност. Да, така е, но защо не каже, че това стана под силен американски натиск. Тази част на Европа е все още окупирана и обречена. И профитьорът са САЩ. Това е залезът на производствена Европа и Джонсън е един от слугите на тези разрушителни сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Ное 2022 12:34ч.

    B.J. когато яде кюфтета, не рева. Сега защо реве!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Ное 2022 12:43ч.

    Нормалните хора в Европа виждаха накъде отиват нещата с това лудо разпространение на Нато, само умниците от елитите, не виждали накъде тласкат Европа?! Така е, като издигат в постове, тъпи слепоци! За разлика от ПСВ и ВСВ, сега се борите с Русия, големите победители и дипломатически плазмодии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    23 Ное 2022 12:44ч.

    Джонсън: "Франция не вярваше за войната, а Германия смяташе, че е по-добре Украйна да се предаде.". Продължение - но ние успяхме да разпалим войната и наляхме милиарди заедно със сащ, така-че войната да не свърши бързо! Нищо лично - само бизнес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    23 Ное 2022 12:44ч.

    Борката лъже кат стар пакистанец.. Германия искаше Украйна Да спазва Миинските споразумения, Франция първо осъди Кървавия Майдан.. После дойде Брачедката от Америка , рече: Фак Ю, Е Ю.. Почна войната, Борката веднага отърча в УА..Падат бонби и ракета, бъхтат са братя , умират с иляди той вика : " е те звезден миг за УА, Браво , Зеле....."Англййска курвентия.... Ама де им акъла на украинските хора??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    23 Ное 2022 12:45ч.

    Браво Джонсън. Затова сега "повече от 17 градуса у дома е престъпление срещу ценностите на ЕС!" Т.е. продължаваме борбата с глобалното затопляне, но това не налага ЕС-елитът да престане да пилее парите на данъкоплатцие като се вози в луксозни лимузини, кръстосва земята с държавни самолети, яде подбрани ястия, получва огромни заплати (които, освен всичко останало, не подлежат и на данъчно облагане), да живее на наша издръжка в супер луксозни условия и т.н...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    23 Ное 2022 12:49ч.

    В прав текст ги е казал нещата Борката. Добре, че върви тая война, та Европа да си избие от главата каквито и да е общи действия с Рашастан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дърт sin пропагандист

    23 Ное 2022 13:28ч.

    Той завинаги си остава такъв - няма бивш даскал по научен комунизъм, такива георги-кирковчета като него си личат от 100 км.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    23 Ное 2022 14:43ч.

    Каза ли ви Митрофанова кога ще ни освобождават ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Ное 2022 16:14ч.

    до Ким Чен Ун - а ти гледай да не те заболи кръста от навеждане пред Козяк. Че после грантовете няма да стигнат да се оправиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция не вярваше за войната, а Германия смяташе, че е по-добре Украйна да се предаде

    23 Ное 2022 14:43ч.

    Франция я изнасилиха ( англосаксите в комбина с Путин). ЧВК на Пригожин се разположи в Мали, Чад и ЦАР - три франкофонски страни с богато залежи на уран, от където Франция снабдява атомните си централи. Другият голям доставчик на уран, Австралия, играе плътно под свирката на американците. Франция остава на сухо и ще не ще "подкрепя" войната ( Франция вече не изнася ток за Германия и така е въвлечена преко воля в удушването на немската индустрия) ... Германия е ясна, окупирана страна. Каквото й наредят окупаторите, това ще "подкрепи"... Италианците също са окупирани (от САЩ) , имат огромни дългове и лесно се рекетират. Пък и италианската политика е като лека сеньорита от пристанището на Неапол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде НАТО в старата си кошара!

    23 Ное 2022 15:16ч.

    Да си прибира вълците зад оградата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-вече е ясно

    23 Ное 2022 18:02ч.

    .ДА УКРАЙНА СЛЕДВАШЕ ДА СЕ ПРЕДАДЕ.Скоро и за Европа ще важи същото.Да братоубийствена война.Обаче когато единия брат предаде другия?А ние предадохме и Сърбия и Русия!За да се харесаме на белия господар.Всъщност малцина предадоха,мнозина мълчаха но ще плащаме мълчаливите.Предателите са вече с по-няколко гражданства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВАЖНИ УРОЦИ

    23 Ное 2022 21:50ч.

    Не е нужно ние — българите — да ставаме поданици на Турция, но би било добре да се поучим от Турция как трябва да пазим неутралитет за нещата, които не ни касаят и как да защитаваме интересите си, ако считаме, че е в наш интерес да съхраняваме достойнството си. Например, достойнството на Турция се подкопава от попълзновенията на кюрдите и в ответ Турция им ПРЕПОДАВА ВАЖНИ УРОЦИ. Ние отдавна трябваше да стоплим, че да има край нас друга българска държава, която се е самонарекла Македония (или Северна Македония, или Александър-Великова Македония) е храчка в лицето ни и да започнем също да ПРЕПОДАВАМЕ ВАЖНИ УРОЦИ на Скопие. Но за жалост — нас ни няма „на стадиона“, макар мачът да е започнал и Скопските юнаци ни бият дуспи на неохранявана врата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    24 Ное 2022 16:07ч.

    Франция не вярвали, защото Макрон мислеше само как да тормози хората с ковид мерките си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи