Джо Байдън: Украйна никога няма да бъде победа за Русия (видео)

Джо Байдън: Украйна никога няма да бъде победа за Русия (видео)

Джо Байдън стои на сцената с деца, които държат знамена, след речта си преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

"В тази война на карта е заложена свободата"

"Свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак"

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава в навечерието на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.

 

 

Полският президент Анджей Дуда говори пред Кралския замък във Варшава преди обръщението на президента на САЩ. Според него Русия ще трябва да напусне територията на Украйна, а Киев трябва да спечели войната. Той призовава всички лидери на страните в Европа и членките на НАТО да подкрепят Украйна. Визитата на Байдън в Украйна показа, че свободният свят не се страхува от нищо, допълни още Дуда.

Джо Байдън започна речта си, като благодари на Полша за посрещането и определи страната като голям съюзник. 

Байдън заяви, че преди една година руският президент Путин "отприщи своето убийствено нападение срещу Украйна", предаде BBC. По думите му глобалните принципи, които са били еталон за мира в продължение на повече от 75 години, са били изложени на риск.

"Преди една година светът се подготвяше за падането на Киев. Е, аз току-що се върнах от Киев и мога да съобщя, че Киев стои здраво", каза той.

"Цялата демокрация беше подложена на изпитание, когато Русия нахлу в Украйна", заяви още Байдън.

По думите му въпросът, пред който са били изправени всички, е бил дали ще реагират, или ще гледат встрани. "Една година по-късно знаем отговора - светът реагира и няма да гледа безучастно".

Байдън подчерта, че е минала почти една година от руското нахлуване в Украйна, но дава ясно да се разбере, че "ние се изправихме в защита на демокрацията". Той добави, че е имал честта да каже това и в понеделник в Киев по време на срещата си със Зеленски, и че ще "отстоява всички тези неща".

Вчера президентът на САЩ изпрати ясно послание на руския президент Путин, че "дълбоко греши" по отношение на войната.

"НАТО е по-единен в резултат на руската инвазия. Демокрацията е твърде силна за Путин", продължава Байдън.

В крайна сметка действията на руският лидер доведоха до НАТО-изация на Финландия и Швеция", каза още Байдън. Страхът от потенциалното разширяване на НАТО беше една от причините Русия да започне инвазията си.

Байдън подчерта, че докато Путин е смятал, че Западът ще зависи от руските енергийни пазари, те са намерили други пазари и са работили заедно със САЩ за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива. "Той си мислеше, че автократите като него са силни, а после се сблъска с желязната воля на американците", допълни още той.

За Володимир Зеленски Байдън отбеляза, че смелостта му е изкована в огън и стомана.

"Демокрацията в света е станала по-силна, а не по-слаба, а автократите са станали по-слаби".

"Най-важното е да знаеш за какво се бориш и кой те подкрепя - и полският народ знае това по-добре от всеки друг", заяви още той.

Байдън изрази подкрепата си за "смелите лидери на опозицията", включително тези от Беларус и Молдова. Той заяви, че се гордее, че подкрепя "свободолюбивия народ" на тези страни, тъй като борбата им за "извоюване на независимост ги поставя на пътя към членство в ЕС".

"Подкрепата ни за Украйна няма да отслабне. Путин все още се съмнява в нашата убеденост", каза Байдън, като допълни, че той и съюзниците му "няма да се уморят".

Байдън потвърждава ангажимента на НАТО да остане единна, за да гарантира, че "жаждата на Путин за земя и власт ще се провали". "Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но все още се съмнява в нашата убеденост".

Зеленски е говорил за децата на страната си и за това как войната с Русия ще определи бъдещето им, на техните внуци и на следващите поколения, заяви още Байдън. "Днес отново виждаме това, което полският народ е виждал в продължение на десетилетия - апетита на автократите", каза в допълнение той.

Байдън отправи послание към Путин, като предупреди, че "бруталността никога няма да сломи волята на свободните".

"Украйна никога няма да бъде победа за Русия, никога" - което бе посрещнато с аплодисментите на публиката.

"Свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак", каза още той.

Байдън описа предполагаемите злоупотреби, извършени от Русия по време на войната. "Сред тях са изнасилването като оръжие на войната и опитът да се открадне бъдещето на Украйна, като се отнемат децата от родината им".

"Никой не може да отмести погледа си", казва той. "Това е отвратително, отвратително е." Реакцията обаче на украинския народ и на останалия свят е била "изключителна", допълни президентът на САЩ.

"Украйна все още е независима и свободна, въпреки усилията на Русия", напомни Байдън.

"От Херсон до Харков украинските бойци си върнаха земята", казва той и допълни, че правителството на Зеленски е демократично избрано и все още представлява волята на украинския народ. Той също така отбелязва, че Общото събрание на ООН е осъдило инвазията на Русия.

Обръщайки се директно към народа на Русия, Байдън заяви, че Западът не е подготвял заговор за нападение срещу Русия и че войната никога не е била необходимост, а е трагедия.

По думите му Путин е избрал тази война и лесно може да я прекрати. "Ако Русия спре да нахлува в Украйна, това ще спре войната, но ако Украйна спре да се защитава, това ще означава край на Украйна", каза той. "Именно затова Украйна продължава да получава подкрепа от западните си съюзници".

Байдън посочи как ЕС е поел безпрецедентен ангажимент към Украйна - не само по отношение на сигурността, но и по отношение на икономическата и хуманитарната помощ.

"Сериозно говоря, огледайте се и се погледнете един друг, вижте какво сте направили досега, Полша е приела 1,5 милиона бежанци досега, Бог да ви благослови".

Байдън представи и картината на собствената си страна, където хората се борят за свобода. Той каза, че както демократите, така и републиканците са застанали зад украинската кауза.

Според Байдън САЩ и съюзниците им също така се стремят да се справят с глобалните последици от войната, след като "Путин се опита да накара света да гладува", като блокира износа на украинско зърно по Черно море.

Съюзниците са работили усилено, за да "подсилят световните доставки на храни" и да предотвратят криза, каза още той.

Президентът продължи речта си, като напомни, че ангажиментът на САЩ е свързан с "бъдещето на Украйна", която според него е свободна и суверенна.
Той възхвали онези, които са загубили живота си в украинската война, борейки се за свобода, като се обърна към тях като "украински патриоти".

Байдън заяви още, че САЩ подкрепят украинските спасители, както и тези в градовете в страната, които се борят да запазят електрозахранването в условията на войната.

Той даде висока оценка на доброволците, които са помогнали за подпомагането на Украйна, и на първата дама на Полша, като казва, че те са показали всичко хубаво от човешкия дух.

Докато хвали Полша за това, че е приела бежанците от Украйна в "най-мрачните моменти от живота им", Байдън добави как "заедно сме направили така, че Русия да плати за злоупотребите си".

Той каза, че тази седмица съюзниците ще обявят заедно още санкции, за да могат "да потърсят справедливост за престъпленията срещу човечеството, извършени от Русия".

"Трябва да бъдем честни и ясни, когато гледаме към предстоящата година", заяви още той, като предупреди, че за Украйна "ще продължат да настъпват трудни и много горчиви дни", въпреки убеждението му, че Киев ще победи във войната с Русия.

Той е убеден обаче, че Украйна ще се справи, както и че нейните съюзници ще продължат да я подкрепят.

Байдън отново потвърди ангажимента на САЩ към НАТО.

"Нападението срещу един е нападение срещу всички. Това е свещена клетва."

Той заяви, че коалицията не е само за защита на нациите и защита на Украйна, но и за изграждане на просперитет, мир и уважение в световен мащаб.

Байдън каза, че решенията, взети през следващите около пет години, ще определят десетилетията напред. "Докато решенията са наши, принципите и залозите са вечни".

Байдън подчерта, че това е избор между хаоса и стабилността, надеждата и страха, демокрацията, която издига човешкия дух, и бруталната ръка на диктаторите. "Няма по-висш стремеж от свободата".

В края на речта си Байдън благодари на Полша, на украинските войски и на "всички, които защитават свободата".

"Нека продължим напред с вяра и убеденост и с траен ангажимент да бъдем съюзници не на мрака, а на светлината", каза в заключение държавния глава на САЩ.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Боже, слез си прибери вересиите..

    21 Фев 2023 19:58ч.

    Демокрацията станала по-силна... А снимката кърти.. 26 конгрес на КПСС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Демокрацията станала по-силна

    21 Фев 2023 22:56ч.

    само не разбрах защо Байдън стои зад бронирано стъкло, докато дрънка алабализмими и опорки, от които на нормален човек му се повдига вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е за вярване,

    22 Фев 2023 8:02ч.

    че капиталистическата демокрация може да достигне до подобен цинизъм и открит военолюбец и участник във войната (Джо Байдън) между два братски народа да стои на сцената с деца, които държат знамена… Гоподи раздавай справедливост и пази нашата България от ристьовци, тъпокирчавци, тугаревци и цялата войнска пасмина, която ни вкарва във войната непрекъснато!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Фев 2023 8:10ч.

    снощи при соловьов се гавреха със слийпи джо, че антуражът му е пропуснал да му даде актуални опорки. и той е карал като някои от списващите тук, демек. каквото има под ръка. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо

    22 Фев 2023 8:51ч.

    Ехо о о, Байдън, ти си започнал да забравяш, че имаше Мински споразумения!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак"

    21 Фев 2023 20:00ч.

    Правилно. Затова: Слава на Россията, освободителката на света и носител на светлина и надежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    21 Фев 2023 20:01ч.

    Залязващите щати, водени от сенилен и безпомощен старец, водят целия западен свят към оня свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смелостта му [на Зеленски] е изкована в огън и стомана

    21 Фев 2023 20:02ч.

    Побъркан свят, наркомани и педофили. Заленски е като сина на Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктор

    22 Фев 2023 8:12ч.

    знае му диагнозата, с други думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете фашизма на подивелия Запад!

    21 Фев 2023 20:07ч.

    Тия сценки, в които ни поставя Западът, нямат нищо общо със свободата. Който и да ги избира тия откачени хора, легитимирайки престъпленията им чрез властта, това по никакъв начин не засяга ония, които аргументирано ги разобличават, знаейки ги що за калпава стока са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време му е

    21 Фев 2023 20:17ч.

    на този старец да се пенсионира, Та той вече ще почне и да се подмокря, ако го оставят още един мандат.Тази работа не е за стари хора, а за млади и силни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поток от нищонезначещи думи -

    21 Фев 2023 20:19ч.

    "демокрация", "свобода" и т. н., които т. нар. "цивилизован" Запад настървено използва, за да прикрие собствената си хищническа природа. И поток от лъжи, с които се задават поредните опорки на агресивната неолиберална пропагандна машина - потънали сте в лъжи като в помия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    21 Фев 2023 20:19ч.

    При кацането в Полша един е паднал по стълбата на самолета. Та въпроса е кой е каръка? https://t.me/proofzzz/8649

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • познатата американска вещерска практика - изнасяй злото навън, та вътре да не се усети

    21 Фев 2023 20:22ч.

    Нов влак с 12 вагона, превозващ опасни химически материали, е дерайлирал днес в Небраска, САЩ, разрушен е участък от релсовия път. Пожар, пламнал още тази нощ, гори в химически завод в Охайо, евакуиран е персоналът, има пострадали. Мощен пожар и в склад за пиротехнически материали в Бруклин, Ню Йорк. И вместо да решава проблемите на собствената си страна, която навярно е нападана от мексикански партизани, Байдън се разхожда из Киев и Варшава, занимавайки се, както повелява традицията при демократите, с чужди тегоби и съдействайки за разрастването им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    21 Фев 2023 20:31ч.

    Празни приказки и заклинания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    21 Фев 2023 20:34ч.

    Аз съм на 62.Вие му мислете. Ама много "свобода" и нейната защита видят.Реки от свободи.Това са клишета като примерно "ценности".Тия няма да мирясат докато не загинат поне 200 милиона сатанински. Само там.И поне 40 милиона в Англия. Не са нормални. Ако да преследваш хората по етнически признак е "свобода" предпочитам робство.Слава на Русия срещу нацизма и мракобесието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непрестанно усилващото се кресчендо в западната истерия може да означава само едно: положението им е много зле

    21 Фев 2023 20:40ч.

    Коя ли голяма банка ще се срути първа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голдмън Сакс или Дойче Банк ще повлече крак?

    21 Фев 2023 20:44ч.

    Къщичката от карти е готова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мизерията на духа в западната политическа корпоратокрация е ужасяваща

    21 Фев 2023 20:45ч.

    Въпросът за свободата в едно истински демократично общество непрекъснато следва да се поставя на дебат и гражданите трябва да знаят как политиците аналитично схващат аспектите на свободата, а не просто демагогски да употребяват думата инструментално и конюнктурно, както прави дементният Байдън и още една дузина назначени от дълбоката държава ключови политици на Запада. Но бедата при тия хора с власт е, че те не могат да мислят адекватно, а що се отнася до журналистите - те, от своя страна, в най-добрия случай не смеят да им задават смели въпроси и да ги провокират. В това отношение Путин отдавна е демонстрирал способността си да говори по същество и на всякакви актуални теми, да не бяга от никакви въпроси, и дори да бъде причастен къмпо-сложния теоретичен визионизъм спрямо набелолелите въпроси от политическия дневен ред на страната си и света. В този смисъл и дума не може да става за каквото и да е сравнение между безупречния Путин и жалките лидери на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...в едно истински демократично общество ...

    21 Фев 2023 22:42ч.

    Такова общество никога никъде не е имало. Както и демокрация, между впрочем. Кога най-после ще проумеете, че това са илюзии. Комунизмът също го нямаше никъде, но поне се казваше, че се върви към него. А днес демокрацията ви се представя като свършен факт, а това изобщо не е вярно. Няма такова нещо, няма и да има. Поне докато съществува частна собственост, такова нещо като демокрация, не е възможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвременният свят е мрежова структура

    22 Фев 2023 9:04ч.

    Ами нали това съм изтъкнал в поста си, че демокрацията, за да е такава, никога не може да бъде идеологическо понятие - предварително пресрещан свършен факт. Гледната точка спрямо свобода и демокрация е гледната точка на динамиката, ставането. А какво ни предлага Западът? Точно противоположно на непрекъснатия граждански дебат - едни убити от съдържание, кухи декларации, които един Господ знае дали са важели в други епохи, но в настоящия момент със сигурност няма как да важат, понеже светът непрекъснато и ускорено се променя, а на социалното поле се сблъскват множество и разнообразни интереси и мнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    21 Фев 2023 21:25ч.

    Празни приказки от човек,ходещ по света и създаващ войни.А от другата страна - Човек,повел страната си в борба за свобода и независимост и превърнал се в надежда на всички,които мечтаят за нормален живот и да премахнат веднъж завинаги оковите,но нямат нито сили,нито възможности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О, колко мила и трогателна снимка! Пускам сАлзата.

    21 Фев 2023 21:28ч.

    Човек ще си помисли, че Украйна е била пример за демокрация и ред преди лошите руснаци да развалят идилията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    21 Фев 2023 21:35ч.

    Днес и двете страни произнесоха предвоенни речи. Играта ще загрубее … борят се свободен свят, но на всяка цена, дори и изпепеляване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпепелени

    21 Фев 2023 21:48ч.

    От демокрацията и Евро центовете? Пардон - евро ценностите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази масовка предвещава още смърт...

    21 Фев 2023 22:28ч.

    Разораха Украйна, сега ще разорат и Полша в името на свободата. Май не говори за същата свобода, която искаме ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Фев 2023 8:17ч.

    пшеките са болен народ, с тежки комплекси, които ги карат да предприемат неразумни и обречени на провал действия. работлив народ са, подредили са си държавата, но... затова и ще бъдат лесно "убедени" от говедарите да дадат фира в името на демокрасито. и ще дадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по скоро мир,това е решението

    21 Фев 2023 22:42ч.

    Байдън въвлича света в ядрена катастрофа. Това е умствено некомпетентен човек. Жалко за Европа ! След първата ядрена ракета ще се отприщи адът ! НАТО трябва да помни това ! Светът не е НАТО. Трябва да се работи за мир. Спешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-много плямпат тези,

    21 Фев 2023 22:44ч.

    които не разбират значението на думите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    21 Фев 2023 23:17ч.

    Демокрацията на демократите в САЩ определено е в пика на своята власт, не точно своята, но няма значение. Blackrock forever

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    21 Фев 2023 23:44ч.

    Байдън:'' Докато решенията са наши, принципите и залозите са вечни". Който разбрал, разбрал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я Камила Гарис я камиларя

    22 Фев 2023 2:19ч.

    Той и Адолф беше събрал пред бункера момченцата от ХитлерЮгент с фаус-патроните и им подщипваше бузките, обещавайки им пълна победа! Но десетина дни по-късно сам си тегли куршума! Та и дедо бай дън подщипва по дупето бандеровския зелен клоун и спец-подбраната група дечица и им обещава "велика победа"! Да видиме дедо дали ще изкара още две години до края на мандата си като президент!? А Путин си го кара като на конгрес на КПСС - същия сценарии, същата атмосфера, същите клишета, .....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    22 Фев 2023 2:59ч.

    Терориста Байдън да каже защо взриви СП-2 ,вместо да ми говори за демокрация ,която всъщност се оказа зле прикрита форма на фашизма и нацизма .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия дори не четат собствената си преса.

    22 Фев 2023 5:58ч.

    След разкритията на западната дипломация вече знаем, че САЩ и ЕС започнаха работа по санкции срещу Русия две години преди СВО; че доставките на оръжия за киевския режим също са започнали много преди СВO. Знаем, че от януари 2022 г. украинската артилерия безмилостно обстрелваше Донбас, подготвяйки се за нахлуване... и беше улучена от руската армия в корема, потъна, преви се и сега се озъбва от полу-легнало положение. Украйна не е жертва, Украйна е агресор.Днес страните от ЕС, които се подчиняваха на Хитлер, се скупчиха в русофобско ято, за да се опитат отново да разбият Русия. Не се получи при Карл XII, не се получи и при Наполеон и Хитлер. Сега се надяват, че НАТО ще успее. Спомням си думите на великия съветски военачалник маршал Жуков, които той казал на маршал Рокосовски в Берлин: „Ние ги освободихме от фашизма и те никога няма да ни простят това“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фарсът е голм

    22 Фев 2023 7:48ч.

    Гледайте нещастието Джо пред почетен караул в Полша https://twitter.com/i/status/1628070276498874368 Водят го от двете страни, не знае къде се намира и къде стъпва... Какво ли ще бъде при следващия мандат ? Вероятно ще го търкалят в болничното му легло, със системите , подлогата, катетера и торбата с урина... Гавра на Дълбоката Държава с човешкия вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук се използва език на омразата

    22 Фев 2023 9:16ч.

    Това не е хубаво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликата

    22 Фев 2023 9:35ч.

    Както и се очакваше, докато в речта на Путин имаше ясно формулирани гледни точки, заявки за това, какво следва и какво трябва, както и недвусмислено отправени послания, речта на БайГън беше изградена от изтърканите вече до болка постулати и лозунги за "свобода" и "демокрация", чиито пазители и спасители, видите ли, се явяват САЩ... Изобщо, смях през сълзи! Демагогията и откровената лъжа преобладаваха, удавяйки цялото изявление в смесица от пренебрежение и отвращение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън повтори сто пъти СВОБОДА демокрация и хоп прелита над Европа мистър О'Браян със санкциите!

    22 Фев 2023 9:53ч.

    Каква свобода и демокрация бе, мистър Байдън, като вие САЩ ИДВАТЕ от 10 000 км и казвате, не ами направо разпореждате под заплахата от санкции и ултимативни ноти, и невиждан натиск, на чуждите европейски народи, на народите от Европа, КАК ДА ЖИВЕЯТ с кого да търгуват, партнират, работят. ..... РАЗПОЛАГАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ В ДЪРЖАВИТЕ НА СЪЮЗНИЦИТЕ израз на какво е - на демокрация и свобода на мисленето, свободен избор на народите. Вземете си свободата и демокрацията и вън от Европа, носете си я и си хранете в Америка! ....... Паразити с паразити - това искаме, онова искаме, ай сиктир бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гняз

    22 Фев 2023 10:14ч.

    Сенилният педофил не пропусна да се омеша с дечицата. Отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи