Джо Байдън призова Зеленски да не губи надежда

Джо Байдън призова Зеленски да не губи надежда

На среща в Белия дом американският президент Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски да не губи надежда в битката на страната си срещу руската инвазия, твърдейки, че Конгресът на САЩ би трябвало да одобри отпускането на допълнителна помощ, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че Байдън е обявил и отделна помощ за Киев в размер на 200 милиона долара. "Ще стоим твърдо на ваша страна", каза още Байдън на Зеленски. 

Украинският президент заяви пред американския си колега, че неговата страна става по-малко зависима от помощите и оценява американската подкрепа за укрепването на противовъздушната отбрана. Зеленски допълни, че Киев е достатъчно силен да победи Москва. Освен това той каза, че иска да обсъди с Байдън присъединяването на Украйна към ЕС.

Джо Байдън предупреди, че всички западни демокрации са застрашени, ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да победи. Руският президент се надява, че САЩ няма да успеят да предоставят помощ на Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. „Ние трябва да докажем, че той греши“, каза Байдън. „Ако не спрем Путин…(той) ще продължи“, допълни президентът на САЩ.

Байдън увери Зеленски, че няма да обърне гръб на Украйна, както и че американският народ няма да направи това. Байдън каза, че САЩ ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване „толкова дълго, колкото могат“. Байдън, който е от Демократическата партия, предупреди републиканците, че ще направят „коледен подарък“ на Русия, ако не осигурят допълнителна военна помощ за Украйна, съобщава Ройтерс.

Междувременно лидерът на малцинството на републиканците в Сената (горната камара на Конгреса) Мич Макконъл заяви, че ще бъде "практически невъзможно" за Конгреса да одобри допълнителния пакет от помощи, включително и тази за Украйна, преди Коледа. Макконъл каза пред представители на медиите, че не може да бъде постигнато съгласие по въпроса, докато президентът Байдън не се споразумее с републиканците, които искат отпускането на помощ за Украйна да е обвързано с нови мерки за сигурност по границата с Мексико. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна е постигнала сериозни успехи на бойното поле, включително унищожаването на ядрото на прословутата руска частна военна групировка „Вагнер“, затвърдила е свои „печеливши позиции в Черно море и няма да спре дотук. Зеленски говори на съвместна пресконференция с американския президент Джо Байдън, съобщи кореспондент на Укринформ във Вашингтон.

„Нашите момчета унищожиха 20 000 вагнеровци. Това са сериозни терористи, които предизвикваха опустошения навсякъде… на африканския континент, извършваха операции в Сирия и Украйна… С други думи, ядрото на терористичната организация вече не съществува. Това беше постигнато от Украйна“, отбеляза президентът.

Той посочи също, че украинската страна е понесла големи жертви, но въпреки това се е свършила работата.  Зеленски подчерта, че успехите на фронтовата линия не са постигнати лесно от Украйна, но наистина се сериозни. По-специално, Украйна е затвърдила свои печеливши позиции в Черно море, унищожила е вражески кораби и е изтласкала руския флот обратно в териториалните води на Руската федерация.

„Наистина, някои от тях все още остават в Черно море, близо до нашия, временно окупиран Крим, но ще продължим да работим върху това“, изтъкна украинският държавен глава.

В допълнение Зеленски се спря и на това, че Русия не е завладяла нито едно украинско селище в процеса на последната широкомащабна офанзива. Точно обратното – Украйна е освободила 50% от завладените територии, каза президентът. „Това е много добре и ще продължаваме по този начин“, подчерта президентът на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски в Конгреса на САЩ заедно с лидерите на мнозинството в Сената Чък Шумър (вдясно) и на малцинството Мич Макконъл. Снимка: АП

Володимир Зеленски се срещна с американски конгресмени на Капитолия, за да отправи отчаян призив американската военна помощ за страната му в битката с Русия да продължи, но срещна скептична реакция от страна на някои републиканци, предаде Ройтерс. Републиканците не са склонни да одобрят искането на президента демократ Джо Байдън за отпускане на нова финансова помощ за Украйна на стойност 61,4 милиарда долара.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара в Конгреса) Майк Джонсън, който е републиканец, заяви след срещата със Зеленски, че правителството на Байдън трябва да разкрие повече подробности за предназначението на парите. "От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които според мен се дължат на американския народ, липсват", каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Други републиканци поставиха въпроса дали допълнителната помощ ще послужи на Украйна за победа над Русия, като се има предвид, че лятното контранастъпление на Киев не е довело до осезаеми териториални придобивки. "Зная, че всеки иска Украйна да победи, но просто не виждам как ще стане", заяви сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Изправен пред настъпваща зима, при десетки хиляди украински жертви, зайнал дефицит в държавния бюджет и напредващи на изток руски войски, Зеленски призовава Вашингтон да осигури жизненоважна подкрепа, отбелязва Ройтерс. Облечен в черен пуловер и сиво-зелени панталони, Зеленски бе посрещнат със сдържани ръкопляскания, когато влезе на срещата си при закрити врата с американски сенатори, като лидерите на демократите и републиканците обещаха своята подкрепа.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства. Те са на мнение, че всяка следваща сума, която се отпусне, трябва да бъде придружена с промени в имиграционната политика - изключително разединяващ проблем за американската политика.

"Най-щастливият човек в момента от задънената улица, в която е изпаднал Конгресът, е Владимир Путин. Той е доволен от факта, че граничната политика на Доналд Тръмп подкопава военната помощ за Украйна", каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че той няма да направи нищо, докато Сенатът не разгледа законопроекта за помощта. "Моля ги настоятелно да си свършат работата, защото въпросът е спешен и ние държим да постъпим правилно", заяви пред представители на медиите Джонсън.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Наскоро разсекретени данни на американското разузнаване сочат, че "Русия изглежда смята, че военната безизходица в Украйна през зимата ще "пресуши" подкрепата на Запада" и в крайна сметка ще даде предимство на Русия, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън. Украйна успя да възпре руските сили, но от октомври насам Путин изпраща постоянно войски на фронта въпреки загубите в човешка сила и бойна техника, допълни тя.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    13 Дек 2023 10:01ч.

    Най-хубавото на тази война е, че не и се вижда края! :)) Републиканците мразят и в червата си левите американски либерали и ще направят всичко възможно кликата около Байдън и Клинтън да се сгромоляса. Путин от своя страна не бърза за никъде. Така, че и през цялата 2024г ще валят бомби и ракети върху Украйна, както и тази нощ върху Киев.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не валят, там е работата.

    13 Дек 2023 10:08ч.

    А трябваше като в Камбоджа и Дрезден. И като в Токио. Аромат на бял фосфор, хексоген и кордит – каква магия! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    13 Дек 2023 10:34ч.

    Или като София, летящите крепости как я направиха на сол-пипер и това пак ще се случи 100% Магията ще е когато писне българският народ като родопска гайда, този невероятен български фолклорен глас, тези извивки на насилваната от столетия българска жена, ЕТО ТОВА ЩЕ БЪДЕ МАГИЯ, когато българите и България пропаднат в пъкъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Дек 2023 10:43ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=3u0fn1_AJrg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бий, за да те обичат!

    13 Дек 2023 10:57ч.

    Днес, софиянци даряват с любов, тези, които са ги бомбардирали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Дек 2023 10:20ч.

    Бял фосфор, запалителни бомби и касетъчни боеприпаси се използват масирано, но само по линията на контакт. Путин засега се "срамува" да използва тези оръжия върху големите градове.И донякъде е прав. Ще следим с интерес тезисите му утре от 11 часа българско време.Ще говори за "града и за света". Целият свят ще е наострил уши.От Украйна през Близкия Изток до Тайван , Бирма и Гвиана...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не масирано, каквото и да означава това:

    13 Дек 2023 10:23ч.

    килимно, килимно трябва да се прилагат. Да се стопят черноземът и камъните от огън. Така се церят фашизъм и други нездрави увлечения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • издънките на реваншизма трябва да се отрежат окончателно

    13 Дек 2023 10:39ч.

    Днес именно ренегати от бившата соцком номенклатура и лакействащите им недоубити фашистчета, в ролята на жълтопаветни клакьори и тролове, рушат паметниците на победното ни достолепие. Този път не трябва да се допуска грешката семката им да не се затрие. От много хуманизъм и миролюбие стигнахме дотук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    13 Дек 2023 10:31ч.

    Като гледам снимката, колко ли им е въглеродният отпечатък на камината? А на оръжията и ракетите? За някои може, а за други не може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на прощаване

    13 Дек 2023 10:31ч.

    да не губи надежда успокояват в сатанинските щати осъдените смъртници преди изпълнение на наказанието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Него лично

    13 Дек 2023 11:31ч.

    политически вече са го отписали. И ще му купят колело, но друг път... Засега - пари само за два дни - за да брани корупционните схеми на Байдънови и корпоративни интереси в Украйна, превръщайки украинците в пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Дек 2023 11:35ч.

    Не губи надежда! Колесникът е свободен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    13 Дек 2023 11:48ч.

    Ами той истинският отговор се съдържа в думите на Байдън. Преди се казваше че ще ги подкрепят толкова дълго, колкото е нужно. Сега му заявява че ще ги подкрепят толкова дълго , колкото могат. Край с Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е излъгал. Ще ги подкрепят толкова дълго, колкото е нужно

    13 Дек 2023 12:02ч.

    на Щатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи