Джо Байдън приветства новия посланик на България в САЩ

Джо Байдън приветства новия посланик на България в САЩ

Президентът Джо Байдън прие на 7 юни 2022 г. акредитивните писма на извънредния и пълномощен посланик на Република България в САЩ Георги Панайотов, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). В свое писмо Байдън приветства назначаването на новия български посланик, изразявайки желание за съвместна работа за осъществяването на общия дневен ред и за задълбочаване на връзките и силното приятелство между двете държави.

„Вашето пристигане във Вашингтон е важно по много причини, особено предвид над 100-годишната история на дипломатическите отношения между нашите страни“, се посочва в писменото обръщение. Двустранните отношения се основават на съвместното желание за мир и просперитет и са се развили в редица области, сред които сътрудничество в областта на отбраната, търговията, инвестициите и връзките между хората, стремеж към чисти и диверсифицирани енергийни източници, общи усилия за укрепване на върховенството на закона и за противодействие на пандемията COVID-19, се посочва в съобщението.

Американският президент изрази желание за разширяване на партньорството в нови области - ядрената енергетика за граждански цели и киберсигурността, както и на цялостното усилие за постигане на сигурност и благоденствие за двата народа, информират от МВнР.

„България многократно се е доказала като непоколебим съюзник в НАТО и европейски партньор“, отбелязва Байдън, подчертавайки общата ангажираност със сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион.

Посланик Георги Панайотов се срещна с президента Джо Байдън на 13 юни 2022 г. Потвърдени бяха взаимното желание и воля за по-нататъшно засилване на връзките във всички сфери, с приоритет върху сигурността и отбраната, енергийната сигурност, киберсигурността, борбата срещу корупцията, сътрудничеството в науката и високите технологии, икономиката и търговията. Американският президент благодари за приноса на България на международната сцена, пожелавайки по-нататъшни успехи и благоденствие на страната, посочват от МВнР.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи