Джил Байдън се извини за думите си, че латиносите са неповторими като мексиканското ястие такос

Джил Байдън се извини за думите си, че латиносите са неповторими като мексиканското ястие такос

Първата дама на САЩ Джил Байдън се извини днес за това, че изтъкнала по време на свое изказване, че латиносите са "толкова неповторими" като закуска такос, приготвена в Сан Антонио, предаде Асошиейтед прес.

Съпругата на американския президент Байдън беше почетен гост на събитие на най-голямата в САЩ организация за граждански права на хората от латиноамерикански произход и направи изказване пред присъстващите. Първата дама се извинява за думите си, които не са изразили истинското й възхищение и любов към латино общността, написа в Туитър говорителят на Джил Байдън Майкъл ЛаРоса.

Първата дама беше вчера в Сан Антонио, за да говори на годишната конференция на "Унидос Ю Ес" (UnidosUS),  организация за граждански права и застъпничество, известна преди като Националния съвет на Ла Раса.

Опитът ѝ да направи комплимент на латино многообразието обаче не се възприе много добре, когато тя каза, че общността е "толкова необикновена като т.нар. бодегас в Бронкс, толкова красива като цъфналите цветчета в Маями и толкова неповторима като закуската такос тук, в Сан Антонио".

Освен това, Джил Байдън не произнесе правилно думата "бодегас", използвана за магазинчета в градските райони, които обикновено предлагат испански хранителни стоки.

Националната асоциация на испаноезичните журналисти и други организации заявиха в социалните медии, че са обидени, а журналистическата организация пусна туит "Ние не сме такос".

Да се използва закуската такос, за да се демонстрира неповторимостта на латиносите в Сан Антонио, демонстрира липса на културни познания и чувствителност към многообразието на латиносите в региона, заяви Националната асоциация на испаноезичните журналисти. Асоциацията отбеляза, че първата дама и хората, написали изказването ѝ, трябва "в бъдеще да отделят време, за да разберат по-добре сложната специфика на нашите хора и общности".

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън присъди на бившия дългогодишен лидер на "Унидос Ю Ес" Раул Исагире Президентския медал на свободата – най-високото държавно отличие за цивилен.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЗИП

    13 Юли 2022 8:46ч.

    Ми неповторими са.Всяка реднечка си мечтае за латино любовник.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Компютърният анализ на речта на Джил пред конференцията в Сан Антонио показва, че тя е подготвена от милия й съпрруг Джо. Това не е изненана. Байдън боготвори две неща. И двете са мексикански, неразделна част от ежедневието му.

    13 Юли 2022 10:03ч.

    Това са мексиканският пилешки такос с пържен боб от Тихуана и прочутата La Paloma, хабанерата изпълнявана при разстрела на Максимилиан I император на Мексико. Нито ден без La Paloma, нито ден без такос - това е девизът на Байдън. Апропо, няма Байдънова дреха, която да не е била накапвана от доматената салца, често капеща от такоса. Накапана е дори и президентската му пижама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Юли 2022 10:11ч.

    Кой знае колко време го е мислила, преглеждайки Гугъл за символи на мексиканската култура - магазинчета, цветчета, храна - но пак не е схванала сложното им „многообразие“. Тия хора можеха да й простят, заради самото й старание. В крайна сметка съпругът й разхожда децата им от щат в щат със самолет, за да правят аборти, те са основната надежда как щатите да стават все по-„демократично“ сини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебелашки зле прикрит расизъм

    13 Юли 2022 11:16ч.

    Да кажеш на един мехиканос че е "хубав като такос", все едно да кажеш на турци че са "неповторими като дюнери" ! Тъпо и доста обидно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Юли 2022 11:26ч.

    Въпросът е, че тези хора са пълни с проблеми и с много ниски шансове за самостоятелно справяне, а левите наливат сума ти пари от бюджета за тях, пари, с които само ги развращават, естествено. Но просто е ирония как бунтувайки ги да си търсят правата, поставяйки тяхната голяма стойност и ценност във фокуса, ги направиха неуправляеми и за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи