Джеймс Рубин: Хора в региона и в Кремъл не искат Северна Македония да върви напред към ЕС

Джеймс Рубин: Хора в региона и в Кремъл не искат Северна Македония да върви напред към ЕС

Западните Балкани са отровени от дезинформация, която идва от Русия и Китай, заяви Джеймс Рубин, специален пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране, който вчера пристигна в Република Северна Македония, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Рубин каза, че е запознат с политическото напрежение между Скопие и София, което може да бъде проблем по пътя към ЕС, и обяви също, че скоро ще посети България, съобщава ТВ 24.

Западните Балкани са „отровени“ от дезинформация, която идва от Русия и Китай, а Сърбия е една от основните бази, от които идва дезинформацията в региона, смята специалния пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин, който днес пристигна в Република Северна Македония, съобщава Радио "Свободна Европа" в Северна Македония.

Очевидно голяма част от дезинформацията идва от Сърбия и това е голям проблем, който трябва да се реши. Бихме искали да видим формирани правителствени органи, които могат да започнат да изследват и анализират този проблем, за да се опитат да го предотвратят, казва Рубин на брифинг в Американския кът в Икономическия факултет в Скопие.

По думите му, в Северна Македония лъжите и дезинформацията се разпространяват бързо в интернет и дори отношенията между Скопие и София и дебатът за конституционните промени, необходими на Северна Македония, за да продължи интеграционния си път към ЕС, не са имунизирани срещу това явление.

Сигурен съм, че политическите лидери в Северна Македония отново ще покажат политическа смелост и лидерство и ще направят всичко необходимо Северна Македония да влезе в Европейския съюз, както направиха, когато страната промени името си, за да влезе в НАТО, казва той, цитиран от Радио "Свободна Европа" в Северна Македония.  

Рубин каза, че е запознат с политическото напрежение между Скопие и София, което може да бъде проблем по пътя към ЕС, и обяви също, че скоро ще посети България, съобщава ТВ 24, уточнявайки, че специалният пратеник на САЩ е отказал да коментира доколко започналият дебат за конституционните промени в страната може да бъде цел за генериране на дезинформация. Той смята, че разногласията са легитимни, но когато пропагандата циркулира около лъжи и дезинформация, тогава е трудно да има легитимен политически дебат.

„Сигурен съм, че има хора в региона и в Кремъл, които не искат напредък в процеса, който ще позволи на Северна Македония да върви напред към ЕС. Сигурен съм, че седят някъде и мислят какво да направят, за да го превърнат в проблем и всичко, което мога да кажа е, че правителството тук ще работи с нас, за да създадем по-широк обществен подход за справяне с дезинформацията, като институции, закони, стандарти”, казва Рубин.

По думите му, САЩ ще помогнат на институциите в Република Северна Македония с аналитични способности и с техническа подкрепа, експертиза и опит за борба с дезинформацията, с въпроси, свързани с регулирането на социалните медии, но и за начина на комуникация със социални медии, собственост на американски компании.

 

Специалният пратеник на САЩ и координатор  на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин пристигна вчера в Скопие, където разговаря с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и с министъра на отбраната Славянка Петровска, а утре му предстои среща с президента Стево Пендаровски. 

Източник: БТА

 

Коментари

  • ваксиниран веган

    12 Апр 2023 8:10ч.

    То като гледам, май сал сънародниците на мр. Рубин искат С. Македония в ЕС. И самите те не показват особено желание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде почна се

    12 Апр 2023 8:51ч.

    Българите русофили, играят по свирката на Путин и за това не щат Северна Македония в ЕС. А бе ланкоолу, ние самите не щем да сме там, а Северната Македония ни е през хея, та оттатък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    12 Апр 2023 10:24ч.

    Умникоооо, Путин НИКОГА не е споменавал да е против влизане в ЕС на която и да било държава! Путин винаги е бил против разширяването на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • речник

    12 Апр 2023 8:14ч.

    дезинформация (амер.) - неудобна за нас информация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • речник (2-ро издание)

    12 Апр 2023 9:04ч.

    кремълска пропаганда (амер.) - ептен неудобна за нас информация, като и колониите вече не ни верват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Апр 2023 9:27ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отново изплува дългата ръка на USA,

    12 Апр 2023 8:16ч.

    То бива наглост,нахалство и съответната бруталност,бива ама чак пък толкоз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понастоящем да се върви

    12 Апр 2023 8:21ч.

    "напред" към ЕС означава да се върви назад в собственото развитие на европейските държави. Медиите са отровени, наистина, но от проамериканска пропаганда. И нещо любопитно, което ме кара да се гордея затова, че тук сме запазили здрав разум и се отвръщаме от тази пропаганда: изследване, публикувано в landgeist показва, че 58% от българите активно избягват мейнстрийм медиите като източници на информация (най-висок процент в Европа) https://landgeist.com/2022/07/26/news-avoidance/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само сега

    12 Апр 2023 9:06ч.

    Не само понастоящем, но винаги е било така: ЕС е бил винаги капан, с който да се отслабят страните. Същото е и с НАТО. Ако ти разкаже някой за НАТО преди 50 години или след 50 години и ти кажат, че за да влезеш във военен съюз трябва да си по гол задник с 2 пищова на кръста ще ти се смеят и ще кажат, че никой нормален не би се съгласил на подобна глупост. Или пък ако си в ЕС трябва да си намалиш производството щото имало квоти. Пак ще ти кажат, че трябва да си луд, за да го направиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    12 Апр 2023 9:13ч.

    Ако пък бай Тошо се беше сетил да забрани кривите краставици, щяха да му се подиграват и посмъртно. Щом ги забранява обаче ЕС, няма проблем, много умно решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С оглед на това

    12 Апр 2023 8:26ч.

    Какво досега сме видяли от САЩ на Балканите, да не говорим какво са преживели в Сърбия от САЩ , даже много толерантно се отнасяме към вас. Архинаглеци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "НАПРЕД" е нашето изотзад

    12 Апр 2023 8:49ч.

    по доказана практика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много неща не щем

    12 Апр 2023 8:55ч.

    Не искаме да сме в ЕС. Не искаме да сме в НАТО. Не искаме американци на свещенната българска земя. Не искаме да сме колониална държава. Не искаме да слугуваме на когото и да било. Не искаме да изпращаме оръжие и жива сила в Украйна. Не искаме да участваме в каквито и да било чужди войни. Аз лично не ща и да чуя за някакви си “северни македонци” (още по-малко за американци). Измитайте се от тука и ни оставете да си живеем живота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има надежда

    12 Апр 2023 9:32ч.

    Нато Вън ! Съюз с православна Русия ! Независима ,свободна и силна България ! Наши православни ценности ! Това е спасението !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    12 Апр 2023 9:42ч.

    Аман от "демократизаторите" на всяка манджа мерудия! Да си гледат Байдън и прочее екземпляри и за не месят каши в Европа и на Балканите, което без съмнение може да доведе до криза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    12 Апр 2023 9:49ч.

    С фалшивата си история и "легендите" ли си да върви напред към ЕС, или с неспазването на човешките права ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джеймс Рубин, специален пратеник на САЩ

    12 Апр 2023 10:06ч.

    Тоя кфо търси на амнайсет хиляди километра от родната си земя на другия край на света, че и акъл ръси? Какъв точно е тоя и какво го вълнува, а и нас какво ни интересуват мокрите му дезинформирани сънища? А и що не виждам в статията нито думичка за втората снимка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър Рубин защо разбихте Югославия, защо изсипахте бомби с обеднен уран над Балканите и отровихте всичко - земята, водата, горите, животните и хората?! Вие НАТО и САЩ сте срам за разумното и човешкото днес в 21-ви век, сами го доказвате!

    12 Апр 2023 10:08ч.

    Ай оставете на мира Балканите, мистър Рубин! Нямате никаква работа, нито моралното право да се бъркате в душата на Балканските народи! .......... Тези народи живяхме 50 години в МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО при влиянието на Москва и Кремъл, живяхме в БЛАГОДЕНСТВИЕ - всички богатства, традиции, обичаи, образование, здравеопазване - всичко беше с уважение към нациите и техните традиции на Балканите! ВЪН ОТ БАЛКАНИТЕ НА ВСИЧКИТЕ ВИ АМЕРИКАНСКИ ОТРОВНИ ОРЪЖИЯ И ВОЙСКИ! Дотегнахте американските искания и натиск на цялото човечество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    12 Апр 2023 13:38ч.

    Ще стане! Но след като САЩ си сменят името (и абревиатурата) на Остани американски щати (ОАЩ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    12 Апр 2023 13:39ч.

    ОСРАНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи