Джанет Йелън: Банковата система на САЩ е стабилна след предприетите решителни действия

Джанет Йелън: Банковата система на САЩ е стабилна след предприетите решителни действия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Банковата система на САЩ остава стабилна и американците могат да се чувстват уверени, че техните депозити ще бъдат налични, когато са необходими, благодарение на "решителните и силни" действия, предприети след неспособността на Silicon Valley Bank (SVB) да се справи с изтичането на депозити в края му миналата седмица, заяви министърът на финансите Джанет Йелън пред финансовата комисия на Сената, предаде Ройтерс.

Тя също така подчерта, че високата инфлация в момента е "икономически проблем номер едно“.

Йелън каза, че спешните мерки, представени в неделя от Министерството на финансите и други финансови регулатори на САЩ за укрепване на общественото доверие в банковата система след колапса на базираната в Калифорния SVB, подчертават решимостта й да защити вложителите.

"Мога да уверя членовете на комисията, че нашата банкова система е стабилна и че американците могат да се чувстват уверени, че техните депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях", посочи тя.

"Действията от тази седмица демонстрират нашия решителен ангажимент да гарантираме, че спестяванията на вложителите остават в безопасност", добави финансовият министър.

Коментарите бяха първите на Йелън пред федералните законодатели, след като извънредните мерки от уикенда за защита на вложителите и повишаване на ликвидността на банковия сектор бяха посрещнати едновременно с облекчение и учудване от Капитолия, където демократите контролират Сената, а републиканците държат Камарата на представителите.

Йелън каза, че колапсът на SVB е по същество невъзможност да се посрещнат исканията на вложителите за парите им, след като повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв през последната година подбиха (обезцениха) стойността на инвестициите в облигации, на които се разчита за финансиране на тегленията на клиенти. Тя също така отбеляза високото ниво на незастраховани депозити в SVB като утежняващ фактор.

"Имаше ликвиден риск в тази ситуация. Ще бъде разгледано внимателно какво се е случило в банката и какво е инициирало този проблем, но ясно, че сривът на банката, причината тя да бъде затворена, беше, че не можеше да отговори на исканията за теглене на вложителите", посочи Йелън пред американските законодатели.

Тя не спомена в подготвеното си изказване ситуацията около швейцарската банка Credit Suisse, чиито акции се сринаха в сряда, преди регулаторите и Швейцарската национална банка да обещаят спасителен пояс за ликвидност на водещия кредитор.

Йелън също така каза, че Министерството на финансите работи с Федералния резерв и с Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), за да защити всички вложители на банките и да създаде нов механизъм, който да даде на банките достъп до спешни фондове. Федералният резерв също така улесни банките да вземат заеми от него при спешни случаи.

"Акционерите и длъжниците не са защитени от правителството. Важно е, че парите на данъкоплатците не се използват или излагат на риск с това действие“, подчерта тя пред финансовата комисия на Сената.

Относно инфлацията, Джанет Йелън отбеляза, че вярва, че високата инфлация в момента е "икономически проблем номер едно“, с който страната трябва да се справи, и посочи, че това е "основен приоритет" на президента на САЩ Джо Байдън.

Йелън също така каза, че "много фактори са допринесли за високата инфлация" и добави, че е "от ключово значение" за Федералния резерв да се справи с проблема.

Тя обаче настоя, че "силно подкрепя“ Американския спасителен план на президента Байдън (American Rescue Plan), пакет от стимули по време на коронавирусната пандемия на стойност 1,9 трилиона долара, за който републиканците твърдят, че е подхранил високата инфлация.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Васка Сашева

    16 Март 2023 18:22ч.

    Доларите в брАшно! Веднага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ко му "решителни" да точат от васалите

    16 Март 2023 18:49ч.

    Вън на окупантите, докарващи военни масрафи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Март 2023 19:19ч.

    Юдеите са стабилно богати,, да му мислят данъкоплатците ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    16 Март 2023 18:50ч.

    Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) гарантира до 250,000 $, а другите да пият една студена вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    16 Март 2023 19:07ч.

    Няма да бутнат системата, просто ще разпечатат няколко трилиона. Така и с гарантираните 250 000 долара ще може да се купи една пералня, лаптоп и велосипед вотра употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    16 Март 2023 19:07ч.

    Разбирай "решителни действия", печатане на амбалажна хартия в колосални количества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йода

    16 Март 2023 19:37ч.

    Йода:Банковата система на САЩ е стабилна след предприетите решителни действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микола

    17 Март 2023 1:01ч.

    "Банковата система на САЩ е стабилна след предприетите решителни действия." Самото изречение е пълна идиотщина за държава претендираща да е най-великата, цялата им нацистка пропаганда в Интернета, дето си е техен и по ТВ, циенени някакви, секви пустове и миръри,и мейлове дневни и нощни , у БГ нова и битьивито, ни внушава колко величествени са САЩ, а се оказва ,че банковата им система била стабилна след "предприети" действия. Иначе банките им гръмнаха като тапи за един уЙкенд. Това американската агония сега е по гадно да я от гледаш дори от разпадането на СССР. Станала стабилна банковата система, да бе да с 5 тона боядисана шума. Стабиларки сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    16 Март 2023 21:09ч.

    Непроверени данни.Изтеглени 175млрд над обичайното.Резервите са 3трлн на банките и до 2 трлн които ФРС е готова да отпечата.Борбата с инфлацията отива по дяволите.Което ми подсказва,че е само декларативна.По скоро инфлацията е желана и провокирана.И няма нищо за чудене ако знаете повече за жената от снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    16 Март 2023 21:56ч.

    Стабилно пропадане! Тръмп предупреждаваше, но дебилите не го слушаха! Същото е и у нас, простаците ще гласуват за партиите на войната и когато им връчат повиквателните, ще питат - Ко стана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • финтех

    16 Март 2023 22:14ч.

    Щом тази мумия започна да се оправдава че банковата система на щатите била стабилна , значи отиват у канала. Щатите фалират. Слава Богу , България няма нищо общо със САЩ , така че да потъват щатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има, има.

    16 Март 2023 22:27ч.

    И още как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelev

    16 Март 2023 22:36ч.

    Сега горният ми коментар създава впечатление,че САЩ са самата стабилност.За да добиете представа си представете че България ще спасява банките си сега и веднага със 100млрд.Това е немислимо тук нали?Обяснявам.САЩ имат 30трлн БВП.Супер.май са първи в света.Обаче 80% е услуги.Значи редуцираме на 10трлн.И трябва още един път да редуцираме.По реална покупателна способност и....стават 5трлн.Как обедняха само за минута и 10 реда от мен .Де да беше само това.Имат дълг който не е 100% а 500% от БВП.И той не може да се плати ако и да бръснарите/услугите/ работят 5 пъти повече.Не стига това ами всяка година трупаме още поне 500млрд задължения които са...10%.Ох де да беше всичко.Не не е.Много по лошо е.Съотношението м/у реалните активи и бумагите е поне 1/10.И бумагите ги държат примерно араби 20%.Ако чакат на дивиденти след 50г.ще си върнат инвестицията.Ако рекат да продадат и да бягат...може ама само на теория на практика НЕ!Спирам да пиша че усещам как Ви се иска да си купите с спестените долари биткойни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стабилна банкова система

    16 Март 2023 23:03ч.

    Значи смятайте, че изобщо не е стабилна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудна работа

    16 Март 2023 23:13ч.

    Санкционираха руски банки, пък фалираха американски. Що така?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чудеса, верно

    17 Март 2023 1:04ч.

    а де, и аз това се питам? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вирус

    16 Март 2023 23:16ч.

    Правилно, стабилна е! Чак до следващия път! Следващият път може и да е утре. Вирусът е вътре в тялото на приемника и работи. До някакъм момент вероятно ще бъде възможно да замазват симптомите. Лечения няма! В някакъв момент, който не е далеч, вече нищо няма да може да се направи! Така простичко стоят нещата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Credit Suisse

    16 Март 2023 23:20ч.

    Е особен случай, след изтеглянето на руски "капитали", санкции и огласяване на вложители, руснаците избягаха. Китайците станаха най-големите клиенти, но и те избягаха. Да си "спомним" за "германски диск", който всъщност бе швейцарски (в България не видя бял свят), и законите за "изпиране на пари", наложени от САЩ. Основното правило за "банковата тайна" бе нарушено, парите на нацистка Германия минаваха през нея до Л. Америка. (има шега на руснаците, че Александър I е създател на швейцарската банкова с-ма "Виенски Конгрес"). След кризата 2008 г. Блумбърг, ако не греша по закон достъп до информация поиска отчет на Фед, тогава се раздадоха над 2 трилиона на банките от Уолстрийт "прекалено големи, за да фалират", мотаха го, чрез конгресмен постигна своето, оказа се, че 16 трилиона, според слуховете са раздадени, вклч. на чужди банки, извън САЩ. Разследването се покри. Оказа се, че това раздаване на пари, само отложи, замрази кризата. Появиха се огромно количество пари, които нямаше къде да се вложат. Да не забравяме, че МВФ и СБ, СТО са институции на САЩ, а България е зависима от тези институции. С еврото, буквално ще цъфнем, но това е друга тема. Да благодарим на Нидерландия, нива "дефицит", които официално ни "пречат" да влезем в "цивилизованата финансова секта на евросамоубийците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    17 Март 2023 11:12ч.

    Банковата система на САЩ е сигурна и безопасна като ваксините срещу Ковид 19

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи