Дянков: Заради мерките на правителството инфлацията ще стане 20%

Дянков: Заради мерките на правителството инфлацията ще стане 20%

Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че късно снощи управляващата коалиция се обедини около 11 антиинфлационни мерки. 

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

 

Коментари

  • Дано Софиянци се събудят

    18 Май 2022 8:43ч.

    София винаги е била "друга България", но сега ще ги ударят много лошо, че там са най0големите доходи и има какво да им се вземе; парното се "предвижда" да поскъпне с 14% - а до есента ще има нова корекция, и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Май 2022 8:44ч.

    Дянков, не сме забравили мистериозния милиард от Здравната каса. Така и не разбрахме какво стана с него. Марш при оня дъртак, дето обра и шишарките от горите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    18 Май 2022 8:45ч.

    Спят моите софианци, и сънуват, че са привилигеровани и другите са селяни -- ох, на батко глупаците, само почакайте как ще ви бръкнат в джоба. Може би тогава ще схванете защо протестите са пълни с хора от "провинцията', а ние от София липсваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Май 2022 8:49ч.

    До Дано Софиянци се събудят 18 Май 2022 8:43ч. Не разбрахте ли, че софиянци сме останали не повече от 1000 души, също и че новите "софиянци" разбиха каквото можаха. София не прилича на себе си, а на всичко отгоре се навряха по 10 души в апартамент, и не плащат нищо. Това е горчивата истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма ги на протестите

    18 Май 2022 9:06ч.

    Това също е горчивата истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Петков

    18 Май 2022 9:08ч.

    Защо ли не му вярвам на този шматарок?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    18 Май 2022 9:48ч.

    разтурването на държавата след Бойко продължава с пълна сила...оядените жълтопаветници ще къртят паркетите и дограмите на реституираните си коптори по графа и витошка, за да се топлят зимъска...нека

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 10:01ч.

    При Виденов нямаше инфлация, имаше дефлация, и недоверие в левът - паника - за стопени спестявания. Хиперинфлацията е валутно явление, не е ценово. То е когато се спестява само в чужда валута и така родната валута пропада, както банка в която никой не спестява - а бърза да си тегли спестеното. Виденов нито е имал дефицит на стоки нито нещо друго, освен недоверие в цената на левът спрямо доларът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 10:03ч.

    Така и в Турция, няма инфлация - има дефлация, затова ходят да купуват там. Посоката на валутата е като горенето, колкото поскъпва рублата толкова повече ще поскъпва защото спестеното в долари ще се смята за загуба и ще се обменя за рубли. Когато пада една валута, ускорението се поддържа от самото падение, защото никой не спестява и не влага в такава валута.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 10:10ч.

    Цените на транспортируемите стоки и услуги, е СВЕТОВНА ЦЕНА. Когато цената им се вдига - това е или световна тенденция, или изравняване със световната - свободната цена при отваряне на пазарът - или падане на цената - ако е била по-висока. Така в бедните страни стоките стават по0скъпи, а в богатите поевтиняват, СКАЧЕНИ СЪДОВЕ - СВОБОДЕН ПАЗАР - СВЕТОВНА ТЪРГОВИЯ. Неоколониален метод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 10:11ч.

    Хаити произвежда от селско стопанство, сметнато на глава, колкото България. Но пише, че 50% от тяхното население гладува. Като износът им е 10% от БВП, а селското стопанство прави 20% от БВП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 10:13ч.

    И Хондурас колкото България и Хаити, от селско стопанство на глава, но там гладуват 13%. Хондурс изнася 35% от БВП. Но колкото е по-бедно населението, толкова повече е скъпа храната и я изнасят и не внасят храна. Скъпа за тях, евтина за световният пазар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    18 Май 2022 10:31ч.

    20% инфлация, е 20% изядени доходи - заплати, и толкова снижено потребление на БВП реализирано на вътрешният пазар. 20% намалено производство и намалена работна ръка, което се произвежда за вътрешният пазар. Ако вносът и износът е 60% от БВП, значи спад на 20% от 40% от БВП. Тоест спад на 8% от БВП. Ако не се компенсират доходите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    18 Май 2022 10:31ч.

    Които трябва да се компенсират с 40%, понеже увеличението на доходите ще вдигне инфлацията с повече от 20%. Но при по-високи обороти в търговията и производството, има поевтиняване и оптимизиране на оборудването и площите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    18 Май 2022 10:41ч.

    Ако във средно-статистически продукт енергията е 10% от цената, а тя се повиши двойно, ще трябва доходите да се повишат с 10% за енергия, плюс 5% за енергия на разходните продукти - вложеното, и още 10% за добавената стойност - доходите - при 40% добавена стойност, за да може да се изкупи произведеното ЗА да НЕ настъпи СТАГНАЦИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    18 Май 2022 10:43ч.

    С 25% ДА СЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ, ЩЕ СЕ ПОВИШАТ, АКО ДОХОДИТЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С 25% ПРИ ДВОЙНИЦЕНИ НА ЕНЕРГИЯТА. ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО-ТЪРГОВИЯТА-ПРОИЗВОДСТВОТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    18 Май 2022 11:10ч.

    Тоест при 10% повишени разходи за ток в продуктите, потреблението трябва да стане с 25% повече пари. За да се запази потреблението. Ако печалбите от токът не отиват за вътрешно потребление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 11:12ч.

    Ако не се компенсират доходите, може да се увеличи вносът, ако той е по-евтин. Ако в България не е скъпо, то ще се изнесе и ще е дефицит. Ще поскъпне..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нестабилна система

    18 Май 2022 11:59ч.

    Ако с 20% поскъпне всичко, с толкова по-малко ще се купи. Но ако увеличим доходите с 20%, консумацията е 70% от БВП. Значи 20% увеличение ще покрие само текущата инфлация, но увеличението на доходите ще увеличи цените с още 14%. Значи ще трябва да ги компенсираме с 20плюс14 процента, 34%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нестабилна система

    18 Май 2022 12:01ч.

    Но тези 14% от доходите увеличение отгоре, ще увеличи цената с 9,8%, и ако с толкова прибавим към 34%, ще трябва цените и доходите да скочат с 43%. Но тези 9,8% също ще окажат увеличение на цените със 6,8%. И вече инфлацията става 50%. Но остават още и още. 4,8%, 3,36%, 2,35%, 1,65%. Над 60% компенсация на доходите за да компенсират 20% инфлация. За да не създаде инфлацията - депресия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи