Дянков: Кабинетът закъсня, ще купуваме с до 40% по-скъп газ

Дянков: Кабинетът закъсня, ще купуваме с до 40% по-скъп газ

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния- става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”. Това заяви в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му, никой не е бил подготвен за войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момент с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим от страни и гледаме? Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руския газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г. – газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта ексфинансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха на газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви:”Всичко, което можем да направим за Украйна – трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    03 Май 2022 9:00ч.

    След като на са подготвени за война да си подават оставката. Между другото дипломата (?) на Киро е в областта на микроикономиката. Не знам как се "връзва" с макроикономика и то във военно времеви условия!? Оставка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напляскан руснак

    03 Май 2022 9:13ч.

    Другарят Симеон разбира от газ , колкото и от пляскане.Да дойде да си поиграем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пречупен кръст

    03 Май 2022 9:18ч.

    Въртят сучат и пак едни и същи глупости плямпат. Вече никой не ги слуша. Само чакаме часът на пречупения им кръст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    03 Май 2022 9:37ч.

    такива като този винаги се закачат там където има аванта!! А руснаците ми предоставиха 1 месец в който да мислят и още по важното което им каза Путин че сами на Запад си вдигнаха цените защото не искат да сключват с Газпром годишни договори! Така стана и със ел. енергия на борсата та да ни е евтино хехехехех!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2022 10:06ч.

    ??? ти да не си им финансовият гуру на тия олигофрени бе очиларко?... това би обяснило всичко ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2022 10:08ч.

    "ще купувамЕ... ще продавамЕ" ?БОКО те нарита през главната порта, тия те вкарват през джама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Май 2022 10:08ч.

    Като застудее на есен ще бъде много забавно, като почнат да отмират българите, но НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ, това заслужават, защото това сега се случва, а те са толкова тъпи, че дори не могат да си направят сметката да протестират и че П.П ги унищожава с мазна и подла усмивка, и блеснал поглед! От умрелите българи, трябва да се произведе тор, за следващата година, умрели българи за компост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2022 10:10ч.

    Погледни го от добрата страна - в България ще стана такова меле, че няма да остане и папер от целия партиен елит, унищожавал държавата в последните 30 години! Българите няма да изчезнем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Май 2022 10:20ч.

    Важно е още от сега да се обясни на бедните прослойки от обществото, Къде се намира Драгалевци и Бояна и новите квартали с еднофамилни къщи! България има нужда от класова гражданска война, бедни срещу "богати" които скоро няма да бъдат богати и няма да могат да си плащат за охрана! В циганите ми е надеждата да избият целият еснафлък, дето сега се спотайва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Май 2022 10:25ч.

    Някой си мислят че натовските батальони ще ги пазят но и те са платени, ако не можеш да им платиш, нищо не пазят и не вършат, а като секнат стоките и парите, няма как да ги накараш да те пазят! Асен ще им предложи секс, обаче е много грозен и дебел...ще му бъде трудно на колесника на мустафата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2022 11:21ч.

    Циганите са изключително глупави и страхливи хора, от тях нищо не чакай... ние сами ще си помогнем, когато загубим всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 10:25ч.

    Ще има спекулативен пик за няколко месеца, но след края на войната Русийката ще предлага газ за без пари, щото иначе ще трябва да храни мужика с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    03 Май 2022 10:48ч.

    Люб, кирокорчо закъсняха ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    03 Май 2022 10:50ч.

    Калин,подраниха : при по -високата цена и еднакъв % на комисионна,далаверата е по-голяма като изчакаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи