Двустранният протокол между София и Скопие – пълна подмяна на досегашната българска позиция

Двустранният протокол между София и Скопие – пълна подмяна на досегашната българска позиция

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.

Подписването на такъв документ показва и готовността на Скопие да отговори на основните български условия, както и да се ангажира за тяхното спазване през целият преговорен процес занапред.

Според информациите, с които разполага БГНЕС, въпросният документ е всъщност протокол от Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия, създаден на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, който се проведе в началото на месец юни тази година. В него се прави оценка за свършеното от двете правителства до момента и се набелязват насоки за последващи ангажименти и действия. В частта, отразяваща постигнатото, прави впечатление незадоволителната оценка на работата на Съвместната историческа комисия, като се споменава изрично постигнатият, все пак, малък напредък по отношение на Цар Самуил и богомилството.

Частта, отразяваща насоките за последващи действия, е всъщност ключова, защото тя поставя конкретните условия, които Скопие трябва да приеме за вдигане на българското вето.

Тази част е разделена на два етапа, като първият предвижда това, което трябва да се случи краткосрочно преди провеждане на първа междуправителствена конференция, а вторият, допълнителните условията за свикване на втора междуправителствена конференция. Основно място сред тях заема приемането на българите в конституцията на Северна Македония. Освен него има и препотвърждаване на ангажимента на Скопие за ненамеса във вътрешните работи на България, което на практика означава отказ от претенции за македонско малцинство у нас.

Фигурират и още няколко, формални реферирания, на различни точки от досегашната Рамковата позиция, касаещи говора на омраза, отварянето на архивите на бившите тайни служби, реабилитация на жертвите на комунистическия режим. Макар и да не са предвидени точни механизми и времеви рамки за тяхното прилагане, самото им присъствие в такъв документ е крачка напред. Малка крачка напред би било, ако се осъществи и предвиденото по най-важната от всичките спорни теми, тази за общата история.

В документа се предвижда историческите личности, по които Смесената историческа комисия вече е постигнала компромис, да бъдат публикувани и приети за общи чествания с приложен календар за 2022 и 2023 г. За последните четири години от своята работа въпросната комисия намери съгласие по Св. Св Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум Преславски и по Цар Самуил. От тях изрично упоменат в протокола е само Цар Самуил, като за него се предвижда подмяна на надписите на неговите паметници в РСМ и конкретно на крепостта в Охрид, в съответствие с формулата, по която Смесената историческа комисия е постигнала съгласие. Предвижда се и незабавна промяна на урока, посветен на Цар Самуил, в програмата за 7-ми клас на македонските училища, в съответствие с постигната компромисна формула.

В същото време в текста на протокола изобщо не фигурират изрично посочените в Рамковата позиция исторически теми „Гоце Делчев“, „Илинденско въстание“ и „ВМРО“, които всъщност са и реално спорните теми между двете национални историографии. Отсъствието им, както и това като цяло на по-новата история, както и на някакъв механизъм за постигане на резултати по нея в историческата комисия, е сериозният проблем на целия документ.

Замитането на тези теми под килима е гаранция за това, че те ще продължат да тровят и занапред двустранните отношения и да захранват екстремните и националистически наративи в двете страни. Говорът на омраза срещу България и българите в Северна Македония се базира и вдъхновява именно от официалните исторически наративи, които изопачават изцяло българската етническа принадлежност на голяма част от населението на географска Македония в миналото.

Македонските историци от съвместната историческа комисия категорично отказват припознаване на това, че в миналото в Македония са живели и българи, а дори оспорват правото на самоидентифиция като българи на всички възрожденци и революционери.

Макар и да предвижда провеждане на поне 8-10 заседания годишно на историческата комисия, протоколът не предвижда механизъм за постигане на конкретни резултати, както и за „санкция“ при липса на такива. С оглед на досегашната работа на македонската страна на въпросната комисия, много вероятно е тя да продължи да се събира, като избягва „проблемни“ теми като „Гоце Делчев“ и без това да води до каквито и да е реални резултати.

От целия текст на двустранния протокол остава впечатление, че по него е работено само с цел как да бъдат заобиколени основните български условия от досегашната Рамковата позиция и как да се стигне до вдигане на българското вето, което да бъде представено пред българското общество като приемливо. В него, макар и да фигурират референции към основните елементи на досегашната българска позиция, на практика те са изпразнени от съдържание и от конкретика, и при липсата на достатъчни гаранции за тяхното изпълнение в самата преговорна рамка, е малко вероятно да бъдат спазени някога. Отсъствието на достатъчно конкретика по отношение на обективизацията на общата история, и особено по най-проблемните исторически теми като Гоце Делчев например, представлява на практика и пълна подмяна на досегашната българска позиция.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

  • Сега е моментът да изгоним френския посланик

    20 Юни 2022 18:57ч.

    А най-добре и германския

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И американския

    20 Юни 2022 19:03ч.

    е достатачното условие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Юни 2022 19:11ч.

    Както бе отбелязано по-рано във форума, стига с тоя Гоце Делчев. Това е ГЕОРГИ Делчев!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алооо, дайте го този документ

    20 Юни 2022 19:07ч.

    Ние сме грамотни и можем да четем. Нямаме нужда от обяснения, ние сами можем да преценим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пък много искаш

    20 Юни 2022 19:19ч.

    Министър-председателят каза, че не го е чел. Христо Иванов каза, че още не го е виждал. Никой депутат не го е виждал, а ти искаш на тебе да го покажат. Тайна бе пич! Копай си там лозето и гледай доматите, мигача остави на ….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пастернак

    21 Юни 2022 0:19ч.

    Я документа не видел, но решительно подкрепляю !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теч по теч на час по лъжичка

    20 Юни 2022 19:14ч.

    нема да напраи Кирчовото изтропано по-сладко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юни 2022 19:15ч.

    протокол??? хм, не, че съм голям юрист, ама има хиляди формулировки и Договор е > Протокол, та да опростъим нещата за Корпорациите, все пак сега са яко на минус, като турят едни 3-4 милиярда за гепене от малоумните ни уж събратя и халбаците - излиза сметкта по милион-три за бг депутат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юни 2022 19:17ч.

    всъщност те от нас гепиха на прима-виста над 150 милиярда, сега продължават вече 15-та година и още не сме зели-дали, значи от бъдещите членове ще съдерат поне три пъти по толкова, все пак сега са и мега-гладни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    20 Юни 2022 19:16ч.

    Вече съм писал, че остава някак си неразбрано, че нямаме проблем със сключване на хубави споразумения. Имаме проблем със спазването на сключените споразумения. Едно споразумение което отключва преговорния процес на Македония, но както други преди няма да бъде спазено, не върши работа повече отколкото всички други преди него. А гаранциите са залъгалка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    20 Юни 2022 19:57ч.

    „...препотвърждаване на ангажимента на Скопие за ненамеса във вътрешните работи на България, което на практика означава отказ от претенции за македонско малцинство у нас“ – ами че то не Скопие, а регистрираната в Бг партия ОМО Илинден, с отнето впоследствие разрешение, движи въпроса за македонското малцинство и не знам колко пъти вече ни осъди в Страсбург...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    20 Юни 2022 21:17ч.

    Мдам... Мисля, че преди известно време споделих, че Петков преследва тактиката "Гаранция Франция"... И си играе собствена игра, която няма нищо общо с останалите институции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша 2022

    21 Юни 2022 8:29ч.

    Знаеме я "Гаранция Франция" от 1939г. Също и Британия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи