Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не

Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не

Автор: obektivno.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова лидерите на ЕС да покажат същата загриженост за цивилните в Газа, както в Украйна. Докато ЕС насочи десетки милиарди евро за отблъскване на руските сили в Украйна, той едва сега, след 5 месеца бомбардировки и 32 000 убити цивилни, поиска от Израел да не нахлува в бежански лагер в Газа. Въпреки това срещу Израел няма санкции, за разлика от Русия.

„Основният принцип на международното хуманитарно право е защитата на цивилните. Трябва да се придържаме към принципите в Украйна, както и в Газа, без двойни стандарти“, каза Гутериш пред репортери преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар посочи същите двойни стандарти в отношението на Европа към палестинците и украинците, както и към Русия и Израел.

„Отговорът на ужасяващата криза в Палестина не беше най-доброто представяне на Европа, честно казано“, каза Варадкар. – „Мисля, че това подкопава особено усилията ни да защитим Украйна, защото толкова много страни в Глобалния Юг –по-голямата част от света – тълкуват действията на Европа по отношение на Украйна срямо Палестина като двойни стандарти. Мисля, че те имат право.“

ЕС отговори на конфликта в Украйна, като наложи 13 пакета икономически санкции на Москва и насочи повече от 80 милиарда евро  военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна, без да се брои двустранната помощ, изпратена от отделни държави членки. За сравнение, Европейската комисия ще похарчи само 150 милиона евро за помощ за Газа тази година и няма намерение да налага санкции на Израел.

Докато лидерите на ЕС многократно обвиняват Русия, че взема на прицел цивилни в Украйна, броят на цивилните жертви в Газа отдавна надмина броя на жертвите в Украйна. Близо 32 000 палестинци – повечето от които жени и деца – са били убити за пет месеца бомбардировки на Газа. Това е три пъти повече, отколкото загиналите за две години конфликт в Украйна, според данни на ООН и здравното министерство в Газа. Убитите цивилни в Украйна към 15 февруари 2024 г. за 2 г. са 10 582, според ООН.

Тъй като Израел поддържа почти пълна обсада на Газа, гладът е неизбежен в анклава, предупреди  ООН. В доклад на организацията, публикуван тази седмица, се посочва, че 70% от 2,3 милиона жители на Газа в момента са изправени пред „катастрофален глад“ и че двама на всеки 10 000 души там ще умират ежедневно от глад, недохранване и болести, ако не им се помогне веднага.

Лидерите на ЕС приеха съвместно изявление на срещата на върха тази седмица, призовавайки за „незабавна хуманитарна пауза, водеща до устойчиво прекратяване на огъня“ в Газа. В изявлението се казва: „израелското правителство да се въздържа от сухопътна операция в Рафах“ и „такава операция би имала опустошителни хуманитарни последици и трябва да бъде избегната“.

Разположен в южната част на Газа на границата с Египет, Рафах е дом на повече от един милион разселени палестинци от други части на блокираната палесинска територия. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е „решен“ да изпрати войски в Рафах въпреки международното осъждане.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • ЗИГ ШАЛОМ

    23 Март 2024 11:27ч.

    ХАЙЛ ШАЛОМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Март 2024 14:15ч.

    Който критикува му спират парите, доставките, за правата на човека го съдят, а такивакато Садам ги бесят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    23 Март 2024 16:04ч.

    Сваляне от власт и съд за нацизъм - за урсулата и цялата и мрсна клика !!! Ако ние европейците не можем да го направим, по-добре наистина да дойдат руснаците !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    23 Март 2024 16:05ч.

    А след случилото се вчера, всяка държава, подпомагала укpoпитешкият режим, нашата включително, трябва да бъде третирана като държава спонсор на тероризма !!! Тоест управляващите ни престъпници трябва да отидат на съд !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    24 Март 2024 13:03ч.

    Европейците най-после се усетиха най-после,че е безопасно да викат срещу военните действия в Газа и в същото време да не правиш нищо да спреш самозабравилият се Нетаняху и сега “завиха като линейки”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи