Две трети от републиканците в САЩ вярват в теорията за голямата замяна на белите с мигранти

Две трети от републиканците в САЩ вярват в теорията за голямата замяна на белите с мигранти

Водещият на Fox News Тъкър Карлсън

Две трети от анкетираните републиканци се съгласяват с основното убеждение на конспиративната теория за "голямата замяна", според която демократите внасят имигранти, за да заменят "по-консервативните бели избиратели", сочи наскоро публикувано проучване, пише сайтът Vice.com.

От анкетираните републиканци 68% заявяват, че вярват, че неотдавнашната промяна в демографските показатели на САЩ "не е естествена промяна, а е мотивирана от прогресивни и либерални лидери, които активно се опитват да се възползват от политическата власт, като заменят по-консервативните бели избиратели". Това включва 38%, които са напълно съгласни с твърдението, а 30% от републиканците казват, че са донякъде съгласни.

Проучването е проведено през април от Tulchin Research за Southern Poverty Law Center - организация за защита на гражданските права, която следи за екстремизъм и групи на омразата.

Първоначалната конспиративна теория за "великата подмяна" и нейният основен републикански аналог набраха популярност сред твърдата десница през последните години. Първоначалната версия на конспиративната теория твърди, че съществува таен заговор на елита, който настоява за внос на имигранти, за да "замени" местното бяло население на САЩ и европейските страни. Много версии твърдят, че зад това стоят евреи, като целта е имигрантското население да изпревари местните бели, за да се създаде население, което те да могат да контролират по-добре.

Новата версия заменя евреите с демократи и твърди, че либералите и големият бизнес са се сговорили да внасят огромен брой имигранти за евтина работна ръка и да претопят републиканците на изборите и да контролират изборите, така че те никога повече да не губят.

Водещият на Fox News Тъкър Карлсън играе ключова роля за популяризирането на теорията на конспирацията, а републиканските законодатели и кандидати все по-често използват реториката за "голямата замяна" през последните месеци, включително републиканският представител от Ню Йорк Елиз Стефаник, сенаторът от Уисконсин Рон Джонсън, републиканецът от Флорида Мат Гаетц, републиканският кандидат за сената в Охайо Джей Ди Ванс и много други.

Проучването е установило, че половината от републиканците изпитват негативни чувства и към факта, че прогнозите на преброяването показват, че след 25 години Америка няма да бъде с преобладаващо бяло население. А повече от половината от анкетираните републиканци са съгласни, че "променящата се демографска ситуация в Америка представлява заплаха за белите американци и тяхната култура и ценности".

Данните от това проучване са по-високи в сравнение с подобно проучване, проведено от Асошиейтед прес и NORC през декември, въпреки че специфичната формулировка на въпросите вероятно обяснява голяма част от различията.

Проучването на SPLC също така потвърждава, че има силно припокриване между тези, които вярват в теорията за голямата подмяна, и тези, които вярват в лъжата, че изборите през 2020 г. са били откраднати от бившия президент Доналд Тръмп. Повече от три четвърти от респондентите, които вярват, че изборите през 2020 г. са били "фалшифицирани, подправени и нелегитимни", също така вярват, че либералите "подменят консервативните бели избиратели".

 

 

 

Коментари

  • По правило гласувалите за републиканците

    02 Юни 2022 12:09ч.

    са от селскостопанските щати, относително по-нискообразовани, консервативни, силно религиозни, почитатели на пикапи и оръжия и до неотдавна, когато на това не се гледаше с лошо око, и расисти. Републиканците не са точно десните като в Европа, какти и демократите не са като европейските леви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    02 Юни 2022 12:42ч.

    А за демократите гласуват умните и красивите + имигранти, черни и латиноси + "прогресивните" богаташи от холивуд и технологичните гиганти. А забравих и хората под дъгата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И така се обяснява популярността

    02 Юни 2022 18:19ч.

    на сегашния президент, най-обичаният от всички хам. президенти на всички времена - 81 милиона гласа "ЗА"! Сега проверяват разписките от машините... има някакви несъответствия де, иначе как да си обясни, че сега го одобряват под 30 %... "2 000 Mules" - док. за хамериканския "купен вот"... Щели да премахват машините "Доминион"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    02 Юни 2022 12:43ч.

    Не че вярват, по-скоро разбират подлия замисъл и предателската политика, античовешка по същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо конспиративно няма в казаното от Т. Карлсън -

    02 Юни 2022 13:09ч.

    това си е осъществяване на неотроцкистката идея за маргинални групи (мигранти, ЛГБТ и т. н.) като по-перспективни "субекти" (разбирай - по-манипулируеми) на "перманентна революция". Сорос потроши луди пари за реализацията на този неотроцкистки неолибераен проект - не само в САЩ, както е очевидно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Юни 2022 14:04ч.

    Тъкър е най големият журналист и водещ в света- изключителен и последният работещ с истината! мнимата свобода в Америка съществува само заради редки и смели американци като Тъкър Карлсън! Какво има да се вярва, то се случва, трябва да си малоумен за да не виждаш дейността на глобалистите сатанисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Юни 2022 17:23ч.

    Когато Тъкър представя темата, обикновенно го прави с ОЧЕВАДНИ видео материали в които ударниците на тази конспирация, говорят откровено за намеренията им и начинанията им! Вкараха 2 милиона мигранти през южната граница, и сега искат да им вземат оръжията! Благодаря на Бог за Тъкър и нека го благослови и пази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямата лъжа е, че изборите е спечелил Байдън,

    02 Юни 2022 19:59ч.

    и Т. Карлсън не престава да го повтаря. Журналист, който заслужава уважение за позициите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    03 Юни 2022 0:09ч.

    Stanley David Levison е писал речите на Мартин Л. Кинг и е ръководил кампаниите му по революционизиране на афро-населението на САЩ. С активната подкрепа на хипитата-троцкисти, прокламатори на "свободната любов" и Ню Ейдж, се отровиха умовете на поколения с токсично свободомислие, умело дирижирано от кукловодите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи