Две трети от германците смятат Шолц за лош канцлер

Две трети от германците смятат Шолц за лош канцлер

Повече от 60% от жителите на Германия са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц и  управляващата коалиция от Социал-демократическата партия, "зелените" и Свободната  демократическа партия, предаде БНР, като се позова на публикувани снощи резултати от допитване, проведено от социологическия институт INSA по поръчка на вестник "Билд".

В момента само 25% от германците са доволни от работата на Шолц като канцлер, а цели 62% са недоволни - антирекорд по време на неговия мандат.

Ако канцлерът беше избран пряко, Шолц щеше да заеме едва трети позиция. Според проучването 25% биха избрали за канцлер на Германия настоящият министър на икономиката Роберт Хабек, 19 процента биха избрали лидера на ХДС Фридрих Мерц и само 18 процента биха избрали Шолц от Социал-демократичната партия (ГСДП).

Междувременно и репутацията на управляващата коалиция, известна като "светофар" заради партийните цветове, продължава да пада, като в момента едва 27% от германците са доволни от правителството, а 65% са недоволни. За сравнение, евентуален управленски съюз, известен  като "Ямайка", между десницата, зелените и свободните демократи би се ползва с доверието на 58% от германците.

Доверието към ГСДП пък пада и тя вече е на трета позиция, след като преди това спечели изборите за Бундестаг, като за социалдемократите биха гласували едва 19% от анкетираните, докато за ХДС/ХСС - 28%, а за Зелените - 21%. Партията на свободните демократи пък се ползва с доверието на едва 8% от анкетираните, докато крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) - 12%, а германската левица - 5 на сто.

Според "Билд" решаващи за Шолц ще се окажат провинциалните избори в Долна Саксония на 9 октомври. Ако ГСДП загуби регионалния си премиер Щефан Вайл, нещата ще станат доста неудобни за управляващата партия.

 

 

 

Коментари

  • Тарильома

    21 Авг 2022 13:46ч.

    Всъщност, германците не знаят какво искат. Шолц е слаб канцлер, безспорно, който няма собствена политика, а е просто изпълнител на американските замисли и прищявки за разрушаване на Европа. Заедно с това, германците дават предпочитание на така наречените "зелени", които се отличават с екстремистки и агресивни инициативи, чийто резултат са именно разрушителните последици, от които са недоволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленизмът и затплизмът са лабораторно животно на фондацииге на Рокфелер

    21 Авг 2022 14:18ч.

    Една зловеща измишльотина, която няма нищо общо с опазването на природата от капитализма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Авг 2022 21:34ч.

    Още като му видиш лъсната му кафа и дотам !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в сравнение с Меркел, тоя си е трагедия

    21 Авг 2022 18:16ч.

    Не само от 2/3 от германците, но и поне 2/3 от жителите на четвъртия немски райх в рамките на неосъветското съюзно недоразумение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    21 Авг 2022 23:13ч.

    A от фондедлайняна доволни ли са ? Че тя води по точки пред тоя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи