Две комисии във ВСС ще разгледат сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев

Две комисии във ВСС ще разгледат сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и дисциплинарната комисии към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител №1 Иван Гешев. Решението бе взето със седем гласа "за" по време на първото заседание на съдебните кадровици от колегията, след като шестима членове поискаха отстраняването на главния прокурор.

Заседанието, водено от Иван Гешев, започна със спор. Повод за това стана именно предложението на Калина Чапкънова (която е сред шестимата съдебни кадровици, внесли искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор), която поиска в дневния ред да бъде включена като допълнителна точка сигналът на Борислав Сарафов срещу Гешев. В сигнала се твърди, че главният прокурор е записал негламентирано Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия, който също е сред подписалите искането.

Според сигнала Гешев е нарушил член от Конституцията, записвайки негов разговор с колега. Молбата бе да се направи проверка и да се образува дисциплинарно производство. 

Повечето кадровици запазиха мълчание по време на заседанието. След 30 минути дебат те решиха да изпратят сигнала на Етичната и Дисциплинарната комисия. Решено бе също точката да стане първа в днешния дневен ред. 

Иван Гешев, от своя страна, поиска шестимата подали искането за предсрочно прекратяване мандата му, да си направят отвод при гледането на сигнала.

Заради изчерпване на дневния ред главният прокурор закри заседанието малко пред 14.30 часа. 

На 12 май Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова се подписаха под предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Георги Богданов

  17 Май 2023 15:39ч.

  И три комисии да го разглеждат- все тая...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еха…

  17 Май 2023 23:09ч.

  Георги, взе и думите от устата. Различна е само бройката на комисиите. Аз щях да напиша: И пет комисии да го разглеждат- все тая...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя ВСС

  17 Май 2023 16:10ч.

  Не е ли изтекъл мандат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина Чапкънова. много дейна по всяко време

  17 Май 2023 16:15ч.

  До оня ден плътно до Гешев, сега срещу него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Василев

  17 Май 2023 17:16ч.

  ЛУЧАЯТ ГЕШЕВ ( Драма в 6 акта и епилог ) Акт 1. ППДБ подхлъзват ГЕРБ, че ще подкрепят Габриел, ако поиска оставката на Гешев. Акт 2. Борисов лапва въдицата и Габриел обявява война на главния прокурор. Акт 3. ППДБ се изплезват на ГЕРБ и бият шута на проектоправителството им. Акт 4. БСП разбира кой стои зад сценария и благоразумно се оттегля. Акт 5. Гешев вади отдавна подготвените папки и мръсният чорап почва да се разплита. Акт 6. На следващите парламентарни избори ГЕРБ губи катастрофално. Епилог : Печален или хепи енд, в зависимост от възможностите и намеренията на сценариста при падането на завесата след акт 6. Скрита картинка : Кой е сценаристът и къде се крие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи