Две комисии в парламента дадоха зелена светлина за военна помощ за Украйна

Две комисии в парламента дадоха зелена светлина за военна помощ за Украйна

Екатерина Захариева и Христо Гаджев от ГЕРБ са председатели на комисиите съответно по външна политика и отбрана© Велко Ангелов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" парламентарните комисии по отбрана и външна политика одобриха на България да предоставя на Украйна военна помощ. Решението не е окончателно и предстои да бъде взето утре (3 ноември) в пленарната зала на парламента, като идеите на ГЕРБ и "Демократична България" трябва да се обединят в едно.

Сагата с военна помощ от България за Украйна се точи от предишния парламент, когато - да за угоди на БСП - тогавашната управляваща коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" реши България да предоставя военна помощ, но само за ремонти. Впоследствие дори левицата показа, че е наясно, че оръжия от България стигат до Украйна, но не директно, а през Полша.

Очаквано политическите сили останаха разделени в позициите си за военна помощ. ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" защитаваха тезата, че подкрепата за атакуваната от Русия страна не само ще защити демократичните ценности, но и ще даде възможност за модернизиране на българската армия, като получи заместваща отбранителна техника. От другата страна бяха БСП и "Възраждане", които повтаряха, че липсва анализ за последствията за страната от предоставяне на военна техника, както и че решението на комисията е прибързано и прилича на "политическа акция". Депутатите на "Български възход" изобщо не се включиха в дебата, но в крайна сметка един отсъстваше на гласуването, а другият беше "против".

От дискусията се разбра и че министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов е против военната помощ за Украйна. Според него решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ. Служебният министър на отбраната смято, че този начин Народното събрание ще вземе информирано решение. Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

 

Източници: Дневник, БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Крумов

    02 Ное 2022 17:28ч.

    Е браво на тези ,,хубави хора". Пак да гласувате за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    02 Ное 2022 18:10ч.

    Искам имената на всички гласували със "за"!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се притеснявайте

    02 Ное 2022 19:18ч.

    Скоро ще трябва отново да гласувате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко пъти ???

    03 Ное 2022 8:08ч.

    Колко пъти трябва да "гласувате" , за да зацепите че изборите са фарс ? Изборите са узаконена фалшификация чрез която ви назначават колониалните наместници ! Нищо не можете да промените с избори, дори да гласувате 90 % за алтернатива ! Ще ви кажат че губите с 49/51 - справка САЩ 2020 ,Франция 2022, Бразилия завчера ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един хубав ден за българската демокрация.

    02 Ное 2022 17:34ч.

    И черен ден за българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • син балон

    02 Ное 2022 18:16ч.

    Нас ни плащат да служим ! Служим на господарите , а Булгаристан....айката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    02 Ное 2022 17:38ч.

    Тези, които са подкрепили това предложение в двете комисии, да се вдигата и отиват доброволци на страната на украинците в гражданската война на на Русия. Ако имад деца и внуци над 18 години могат и тях да дадат на курбан. Украинските мафиоти с големите джипове да ги настанят в Шератон и да им слугуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    02 Ное 2022 17:42ч.

    А дано, ама надали. При нужда ще пратят $простолюдието$, дето не може и на референдуми да ходи, ама те и тяхната рода няма да отидат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    02 Ное 2022 20:26ч.

    Те не са гласували те да ходят на фронта в Покрайна, защото стига да искат и сега могат да отидат! Те са гласували НИЕ и децата ни да ходим на фронта! Вие, как си представяте Къдравата Сю, Тиквата, Гнома, Киро, Кокорчо, Мравояда и цялата им шайка да идат да воюват или да дадат собствени пари за подкрепа на Покрайна? Сега разбрахте ли за кой гласувахте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парламентарните кучета и кучки на САЩ, Цион и на войната са дали зелена светлина

    02 Ное 2022 17:44ч.

    за въвличане на България в братоубийствената гражданска война на територията на измислената държава Украйна, с цел - по-нататъшното й обезлюдяване и превръщане на изгорена територия, върху която да бъде построена нова юдео-талмудистка и кабалистко-сатанинска държава. "Небесният Ерусалим" като антиславянска и антихристиянска държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    02 Ное 2022 17:53ч.

    Няма изненада- 4-ката/ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ/ и в пленарна зала ще гласуват за военна помощ/официална/ за У. Очаквано- срещу са БСП и Възражане, неясно е как ще гласуват БВ-въздържали се, или там всеки ще изрази мнението си?Керванът от тирове пред "Дунарит" няма да намалее, а и не само там. "Чакам'' речта на председ. на БСП с интерес... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно защо ДПС е в кюпа

    02 Ное 2022 20:39ч.

    при положение, че Турция не подкрепя дори санкции срещу Русия и извлича огромни финансови ползи от това. Май там е играта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    02 Ное 2022 21:35ч.

    Вярно е, че Турция преследва интересът си в тази ситуация и печели от това. Знаем, че ДПС лидерите доста често преди избори посещават Турция по обясними причини. Декарират постоянно евроатлантизъм и съответно подкрепят другите 3 партии.Очертава се голяма далавера,как без ДПС? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Ное 2022 18:02ч.

    Извънреден коментар:ударете я тая Кочина и Колония братя Руснаци.Ударете тия плужеци и неофашисти български.През 1923-1925 клаха народът си както турчин не го е клал. Тия от снимката са наследниците. ..Слава та Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И нов Народен съд за продажната натовска пасмина -

    02 Ное 2022 18:08ч.

    тоя път до корен, без либералности и смекчаващи вината дивотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да ги запомнят

    02 Ное 2022 18:23ч.

    гласувалите са цвета на нацията. А бедните българи кучета ги яли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Ное 2022 18:19ч.

    За пореден път "елита" предава народа си. За пореден път зависимостите са над всичко. За пореден път обикновения човечец не бе чут от своите водачи. Как искате да ви защитаваме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елитът е продажен

    03 Ное 2022 12:07ч.

    Така както домата , като узрее е червен..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    02 Ное 2022 18:22ч.

    Най-големите Престъпни партийки!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "но и ще даде възможност за модернизиране на българската армия, като получи заместваща отбранителна техника"

    02 Ное 2022 18:23ч.

    Равностойна заместваща отбранителна техника няма да получим, но ако положението стане натопорчено, може да получим или някоя ракета или гости. Справка, Втората световна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "гости" от съседна Турция

    02 Ное 2022 18:44ч.

    Единствено ДПС разбират какво правят. А какво наистина правят? - Обезоръжават България пред лицето на Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    02 Ное 2022 18:25ч.

    Членовете на двете комисии по именно, заедно с родата в списък и ако РУСИЯ ни обяви война - първи на фронта...Бедна България ще подарява оръжие на Украйна, за да продължи този братоубийствен конфликт, до пълна победа на англосаксонските геополитически интереси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    02 Ное 2022 18:27ч.

    Владимир Владимирович, имате ли още от онези високо точни ракети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безполезни лапачи

    02 Ное 2022 18:33ч.

    Истинските врагове са тези в парламента, всички са българофоби. Мислят си, че са си подсигурили старините на себе, на децата си и техните потомства. Те и френските благородници са си мислили така преди Революцията. А Българската Революция кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога.

    02 Ное 2022 18:45ч.

    Българинът хленчи, псува, оплаква се, заканва се, но... явно си е надвил на харча и живее нелошо. Страхотен майстор на лицемерието и престорената жалба, похвала или състрадание. За него личният кайафет е над всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога никога, ама бяха достатъчни

    02 Ное 2022 20:43ч.

    малко пари от Козяк и два-три финта от "вътрешнопартийната опозиция" за да тръгне "кроткия българин" да си пали парламента и със зашеметения си акъл да трепе депутатите с камъни. "Надвили си на харча" тия, дето ги няма в Бг, аргатите из Европа, която осигурихме с евтини роби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодарение на тия аргати българинът си е надвил на харча и е курназ да си трае и спотайва.

    02 Ное 2022 21:19ч.

    95 на сто от българските семейства имат по някой или някоя навън. И много, много от тези "някои" не работят за медни центове. Това е шаячната истина. Другото е лицемерно сиромахомилство. А на тези, на които наистина душата им е в зъбите, не са им останали нито силица да извикат, нито воля за живот и борба. Отчаяно и безразлично си очакват... края на земните мъки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    02 Ное 2022 19:05ч.

    Що ли нямаме даровити негри, да ги оправят по-надлежно тия наши зажъднели "политици" ? Ма миграцията напредва, може и да се окажат щастливи! Да бягат на фронта в Украйна, ако ги е страх от по-надарения, нали са много дащни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това нищо не променя

    02 Ное 2022 19:17ч.

    България не е преставала да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 333

    02 Ное 2022 21:48ч.

    Да снабдява, но как? Да продава, или да дарява? Има огромна разлика кой плаща и за мен сегачното решение ще промени "продажбата" на "дарение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като чуя някой да се позовава на демократични ценности и ми се повръща

    02 Ное 2022 19:17ч.

    гадни мръсни престъпници и убийци в парламента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това вече няма никакво значение

    02 Ное 2022 19:20ч.

    ще им е за последно; след изборите в сащ парите на продажните престъпници в парламента ще секнат. а това, което ни го правят сега на нас ще си платят за него и всичко ще им се вземе до 9то коляно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    02 Ное 2022 19:24ч.

    Всички ние плащаме заплати на тези майкопродавци, вместо да ги изхвърлим завинаги от мластта! Що за мерзамци са тези? Имат ли деца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    02 Ное 2022 19:30ч.

    Тези да дадат свои лични средства и да се каже, че това са "помощи" от тези т.н. партии, а не от българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    02 Ное 2022 19:38ч.

    Ана̀тема!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На онези, които искат да вкарат България във война

    02 Ное 2022 21:36ч.

    — анатема трижди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти

    02 Ное 2022 19:49ч.

    Е какво представителство имат тия майцепродавци,че имат самочувствието да говорят от името на България,а?Национални предатели ниедни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    02 Ное 2022 20:03ч.

    И убийци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решението не е окончателно предстои да бъде взето утре (3 ноември)

    02 Ное 2022 20:04ч.

    И какво печелим от всичките тези напъни! Още по бедни и вече и ще останем и без пушки. Тези там от ДБ ли ще ни пазат или Бойчето, който умира от страх ако пукне нещо!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    02 Ное 2022 20:12ч.

    Герберастките мутри на снимката допълнително вгорчават картинката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    02 Ное 2022 20:33ч.

    Не бих се учудил ЦРУ да отваря офшорни сметки на депутатите подкрепящи убийството на хора в Донбас...примерно в Делауеър и да им пълни корупционни парички на корем!!! Няма как 99 % от хората да са срещу войната и да пращаме още и още смърт....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Ное 2022 21:23ч.

    В Делауеър цялата червено-синя прогресивна мафия си регистрира безброй офшорки за източване на българските икономика и фиск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    02 Ное 2022 20:35ч.

    След боеприпърсии гориво за оръжието сега е ще дадем и оръжието дето пази нашите граници, за да могат украинците да зимуват в морските ни хотели/ щото Зеленски им каза да не се връщат/ докато българските ученици в Карлово и околните села останаха без къщи и училища

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проклети да са!

    02 Ное 2022 20:35ч.

    Да мобилизират синовете и внуците им! Мръсни гадни предатели! Мразя ги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проклети да са!

    02 Ное 2022 20:35ч.

    Да мобилизират синовете и внуците им! Мръсни гадни предатели! Мразя ги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    02 Ное 2022 20:37ч.

    След боеприпърсии гориво за оръжието сега е ще дадем и оръжието дето пази нашите граници.могат украинците да зимуват в морските ни хотели/ щото Зеленски им каза да не се връщат/ докато българските ученици в Карлово и околните села останаха без къщи и училища

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    02 Ное 2022 20:39ч.

    Нашите военнослужещи да си стягат багажа за Донбас,няма да им се размине войната докарана ни от джуджето атанасоф и мравояда иваноф.Ядоха 30 години безплатно кюфтета и сега ще плащат с лихвите.Сега ще пращаме оръжие след два месеца войници.С такива политици войата в кърпа им е вързана.Обадете се на Глиги да ви запази места в палатка с печка,зимата там е студена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм

    02 Ное 2022 20:51ч.

    Когато бях в армията (през миналия век) само в ШЗО бяхме 10 хиляди, обуваха ни за командири на взводове. 10 хиляди които командвахме поне по десет редника, ефрейтори и млад сержанти всички срочно служещи, плюс извънсрочните млад сержанти, сержанти и старшини и хиляди офицерски състав. Общо около 150 хиляди.... Всякакви бойни единици.... За по малко от 30 години нищо не остана. Ревеше ми се когато нарязаха арсенала на ракетни войски (случи се край Велико Търново) ревеше ми се като подариха танковете на Македония, ревеше ми се като нарязаха миг овете за скраб..... Стрелково то оръжие изчезна не знам къде, бтр и мтлб продадени в Африка, а сега ще подаряваме и последното остало... Кое? Десет Т72, 15 гаубици, 4 су25, 2 разчета сс300(които пазят аец), и ще останем с 10 хил ак47 производство 60 година на миналия век.... Ха частито..... Хак да ни е....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Ное 2022 21:19ч.

    Да допълня, С200 -Волхов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оптимист

    02 Ное 2022 21:01ч.

    Не заслужават да живеят тези

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Ное 2022 21:11ч.

    Тези идиоти бързат да си купят фабрика, преди 9-ти, упссс, 8-ми. Еми, политиката ин сиде, дет се вика. Лабораторни, опитни мишки, без собствена воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли искахме всъщност?

    02 Ное 2022 21:25ч.

    Как позволихме на една малка креслива група идиоти да ни се качи на главата и да скача на воля? Защо бе хора си причиняваме това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    02 Ное 2022 21:35ч.

    "Битието определя съзнанието"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искахме кореком на всеки ъгъл, банани, гащи райфел и сони тринитрон във всеки дом, искахме левовете в марки, без да ни гонят куките, и банани целогодишно искахме.

    02 Ное 2022 22:26ч.

    Получихме си ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    02 Ное 2022 21:27ч.

    Предлагам тия от комисиите да бъдат пратени в украйна, като помощ! Мисля, че за всички ще е от полза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега разбирате ли защо е бил нужен т.н. “Народен съд”?

    02 Ное 2022 21:28ч.

    Май пак ще се наложи да минем през това! Няма да ги разстрелваме, трябва да ги бесим. Ама не било хуманно? Айде де! Кой обеси Садам, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деееба вашта мама

    02 Ное 2022 21:30ч.

    https://youtu.be/qXuHyr7LT34

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свежарка

    02 Ное 2022 21:31ч.

    Много яко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорж Ганчев

    02 Ное 2022 21:54ч.

    Познавам ги и тримата са олигофрени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Ное 2022 22:11ч.

    Еваларка за чичовата слама. Супер яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    02 Ное 2022 23:43ч.

    Много добро :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глиги им е достатъчен

    02 Ное 2022 21:46ч.

    Най-големият малък (джобен формат) генерал с базедовия поглед, джуджака “Гном” ще го подарим на украинците като сувенир от “братска” България. Иначе, ракети йок! Пратили сме им Глиги, какво повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова съдела Дачков, щото я бил изобличил, че изнася оръжие за Украйна

    02 Ное 2022 21:53ч.

    Ебати простотията! Те и децата разбраха, че Нинова се прави на луда, тя тръгнала да го съди. На пръстите на едната ми ръка останаха в тая държава хора като Дачков, за които черното е черно и бялото е бяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корнелия съдебнострадална

    02 Ное 2022 23:23ч.

    Патрон не съм изнесла за Украйна, за патроните питайте Недков, той ги разнасяше по студията. За другото, то е между другото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    02 Ное 2022 23:38ч.

    Ех, защо имаше толкова евтини китайски презервативи преди около 35-40 години... Сега нямаше да ги има тези цветя на българската нация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Ное 2022 0:30ч.

    Разбра ли се сега, че ДПС не са турска партия, а са американски мекерета! Дали бетонираха жълтите павета или още са на купчини пред т.н. Парламент?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ся, ДПС са турска партия,

    03 Ное 2022 1:58ч.

    а са американски мекерета, когато им кажат от Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акушерка

    03 Ное 2022 6:48ч.

    Вместо да пишете излезте пред парламента. Аз отивам. Ако не сме много няма да ги спрем. Трябва да бъдат под граждански арест, а за това трябват стотици хиляди иначе децата ви отиват на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батко

    03 Ное 2022 6:51ч.

    Аз излизам на протест. София нека спи - взимат й зенитната защита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такова РНС може да е противоконституционно

    03 Ное 2022 7:56ч.

    МС да го внесе за становище в КС,преди да дава ход.Официалното въоръжаване на една от страните във война,е участие във войната.Случайниците от флашките на машините,мислещи се за депутати, не са изпълнили чл.84 т.10 КРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    03 Ное 2022 13:59ч.

    искам да ги видя тези какво ще говорят и кой ще ни помогне ако Турция си поиска да възстанови султаната и кой ще ни праща оръжие на посерковците ,тогава ще се сетите за Русия но тя ще яде пуканки и ще гледа сериала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи