Двата американски блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струват $ 14 млрд. Спреният "Белене" с Русия щеше да струва 10 млрд. лева

Двата американски блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струват $ 14 млрд. Спреният "Белене" с Русия щеше да струва 10 млрд. лева

Румен Радев, министър на енергетиката на България, и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха днес междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрена програма за граждански цели в България. "Гласове" припомня, че миналата година след американски натиск България реши да продаде на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене", чието завършване с руско участие щеше да струва на страната ни 10 млрд. лева

България и САЩ подписаха в понеделник междуправителствено споразумение за ядрено сътрудничество, което отваря пътя за изграждането на VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP-1000 на "Уестигнхаус" за цено до 14 млрд. долара. Също така се регламентира обща работа по проекти за инсталиране на малки модулни реактори в индустрията, за извеждане на реактори, преработка и съхранение на отработено ядрено гориво, съвместни ядрени изследвания и обмен на кадри, пише Велислава Пеева в mediapool.bg.

"Целта е да отидем отвъд купуването на технологии", каза министърът на енергетиката Румен Радев, който подписа от българска страна документа.

"Смятаме, че България може да бъде регионален лидер в областта на ядрените изследвания и регионален енергиен хъб", заяви на свой ред Андрю Лайт, помощник-секретар по международните въпроси в американското енергийно ведомство, който парафира меморандума.

"Ще разработим споделена визия за ядреното развитие и постигане на въглеродна неутралност", посочи Радев.

По думите му, освен че дава началото на строежа на VІІ и VІІІ блок на нова площадка на съществуващата ядрена централа край Козлодуй, със САЩ ще се работи и за прилагане и разработване на иновативни ядрени технологии, касаещи не само целия горивен цикъл, но и обучение на кадри, които ще се необходими за изграждането и експлоатация на новите ядрени мощности. VІІ блок по график трябва да влезе в експлоатация в края на 2034 г. и времето дотогава ще бъде използвано за квалификация и преквалификация на специалисти.

През март трябва да стане готово предварителното проучване за изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" по технология AP-1000 с използването на наличната инфраструктура. То ще даде индикативната цена на блоковете, но каква ще е тя всъщност ще замиви и от търга за избор на строител, който в момента провежда проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности".

 

По думите на Радев целта на правителството е да се подпише договор за строежа на двата блока на фиксирана цена, която според досегашните разчети не би трябвало да надхвърля 14 млрд. долара общо. При такава стойност цената на произвежданата от новите реактори електроенергия ще е около 65 евро/МВтч, каза енергийният министър и посочи, че тези финансови параметри са напълно постижими.

Към момента в проектната компания са наляти 1.5 млрд. лв. от "Българския енергиен холдинг", а в държантия бюджет са предвидени гаранции за 3 млрд. лв. за проекта.

По думите на Радев по време на посещението му в САЩ миналата седмица са били обсъдени и възможностите за мостово финансиране на проекта, както и кредитиране през издадените държавни гаранции. Той обаче не даде повече подробности. Преди време Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", каза, че от участниците в строежа може да се поиска да осигурят експортно кредитиране за произвежданата от тях продукция.

Радев отбеляза, че ядреният проект ще е изрично държавен.

Възможностите за инсталиране на малки модулни реактори също са част от споразумението, но те ще зависят от нуждите на индустрията, тъй като разновидностите са много, допълни енергийният министър.

Миналата година след американски натиск България реши да продаде на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене", чието завършване с руско участие щеше да струва на страната ни 10 млрд. лева.

Андрю Лайт и Румен Радев подписаха ядрено споразумение, което е отвъд строежа на VІІ и VІІІ блок. сн. Mediapool.

Със САЩ ще се работи и по технологии за преработка и съхранение на отработеното ядрено гориво от сегашните V и VІ блок на атомната централа. Като част от досегашните договори с руската ТВЕЛ, която осигурява свежото ядрено гориво за централата, високорадиоактивните отпадъци се извозват за преработка в Русия. Част от тях обаче трябва да се върнат за съхранение обратно у нас, а тази пролет се очаква V блок да заработи с гориво на "Уестингхаус". По въпросите с преработката на отработеното ядрено гориво се работи и с Франция и Финландия, припомни Радев.

На американския опит ще се разчита и при извеждането на стари ядрени мощности. Все още Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) работи по спрените четири малки руски блока ВВЕ-440. То е подписало в САЩ споразумение със съответния орган за съвместни дейности по извеждане на реактори от експлоатация.

"Подготвят се и обучителни програми за ядрени специалисти", каза Радев.

Лайт допълни, че ползите от изграждането на два нови ядрени блока са много повече от инвестиции за милиарди и откриване на огромен брой нови работни места, а развитието на сегашния ѝ опит в ядрените технологии ще ѝ донесе лидерство.

"Това споразумение ще играе жизненоважна роля за насърчаване на сигурността и декарбонизацията не само на българския, но и на европейския енергиен сектор и ще подкрепи усилията на България да засили всички аспекти на ядрената си програма за граждански цели, включително ядрената безопасност и сигурност, доставката на ядрено гориво и регулаторната рамка", заяви още американският помощник-секретар.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • път без изход

    12 Фев 2024 21:08ч.

    Нищо няма да бъде построено, само ще се усвоят едни огромни пари под масата, а българското национално богатство ще бъде източвано в полза на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уви, уви, големи некадърници са нашенци

    12 Фев 2024 21:14ч.

    С големи претенции иначе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хич не са некадърници.

    12 Фев 2024 22:47ч.

    Много кадърно си крадат и уреждат живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bataan Nuclear Power Plant

    12 Фев 2024 23:34ч.

    Че ще се строи, ще се строи, но какво ще бъде построено и дали накрая ще позволява пускане в експлоатация е отделен въпрос. >>> Колко хора, напр. знаят, че от средата на 70-те години Westinghouse сторят АЕЦ във Филипините и че този АЕЦ има толкова много проектни недостатъци (в земетръсна зона, в полите на действащ вулкан, далеч от подходящ водоизточник), монтираните реактори са с наполовина по-малка мощност, а строителството е с толкова много дефекти (списъкът с констатирани дефекти е хиляди страници), че централата никога не е пусната в експлоатация? За капак на всичко цената на изграждането непрекъснато ескалира и до завършването на проекта се учетворява (от 500 млн. долара за реактор до 2,2 млрд. за реактор).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bataan Nuclear Power Plant

    12 Фев 2024 23:35ч.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bataan_Nuclear_Power_Plant

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bataan Nuclear Power Plant

    12 Фев 2024 23:38ч.

    https://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/1986/09/01/67989/index.htm

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • път без изход

    12 Фев 2024 21:09ч.

    Нищо няма да бъде построено, само ще се усвоят едни огромни пари под масата, а българското национално богатство ще бъде източвано в полза на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двата американски блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струват $ 14 млрд. Спреният "Белене" с Русия щеше да струва 10 млрд. лева

    13 Фев 2024 7:10ч.

    Хехехе, това хайли лайкли е по схемата на самолетчетата - Пари срещу чертежи и до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Фев 2024 8:01ч.

    От друга статия в "Гласове": Миналата седмица енергийният експерт проф. Георги Касчиев каза в няколко медийни участия, че двата бъдещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“ по технологията AP1000 на „Уестингхаус“ ще струват 35 млрд. долара. А точно за тази технология са разговаряли в САЩ българските представители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4i4o 4ep

    13 Фев 2024 9:13ч.

    В САЩ има построени 2 такива реактора и те струват над 30млрд.! Къде има построени 2 АР 1000 за 14млрд. не знам, ако някой има информация да сподели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изроди

    12 Фев 2024 21:18ч.

    Убийци и негодни.Как може тъпия българин да се съгласи с това престъпление.Още повече че ще дадем един аванс от пет милиарда и после няма можем да платим останалото. Ще пием пак вода и Америка ще бъде богата и хубава държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :Болен, здрав носи"

    12 Фев 2024 21:43ч.

    Поредната кражба от старите ни крадци на Ф-ки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Фев 2024 23:04ч.

    Тъпия българин не се е съгласил, а го принуждават да работи срещу ебе си, като му назначават, чрез Ала-Бала на изборите най-отявлените негодници и крадци да го управляват! Аз много внимателно следях, събитията по затварянето , както на 1-ви и 2-ри блок, така и на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй! Тези, които извършиха това национално предателство към българския народ заслужават най-тежкото наказание за постъпката си, а това е правителството на Симеон Сакскобурготски, лично той и главната преговаряща с ЕС, г-жа "Иес" Меглена Кунева! Беше и излязъл този прякор г-жа "Иес", защото беше винаги съгласна с всички поставени условия от брюкселските чиновници към страната ни! Преди да затворят 1-ви и 2-ри реактор на АЕЦ Козлодуй, отрязаха парчета метал от корпусите на реакторите и ги дадоха на две независими лаборатории за изследване здравината на материала. Едната лаборатория бе в Дубна (Русия), а другата в Церн (Швейцария). И от двете места потвърдиха пълната годност на материала, но въпреки това нашите еничари затвориха двата блока! Затварянето на другите два блока 3-ти и 4-ти бяха още по-голямо предателство и престъпление, защото и двата блока бяха преоборудвани с автоматика и електроника изцяло от най-водещите западно-европейски фирми и за това бяха похарчени колосални суми! Само последната година преди затварянето им бяха похарчени за модернизация над 680 000 000 долара! Като ден днешен си спомням тогава френския професор-шев на МАГАТЕ (организацията за мирно използване на ядренната енергия), как ни призоваваше по националното радио (тогава то още не бе станало гнездо на върли соросооиди, както сега): "Българи, не затваряйте 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй! Те са много по-надежни от повечето атомни централи работещи в Западна Европа!" Но Нашите предатели имаха поставена задача да унищожат българската атомна енергетика и я следваха неотклонно! Вина разбира се имахме и ние, че не ги спряхме, а всеки се беше скрил в черупката си, чакайки друг да му свърши работата! Имам забележка към авторите на статията, за стойността на двата блока на АЕЦ Белене.Първоначалната цена беше само 4,8 милиарда долара за двата реактора! После много години след това нарастна цената и е възможно сега да е толкова, колкото посочва автора на статията, като се има в предвид инфлацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проф. Андре Мейсьо

    12 Фев 2024 23:18ч.

    Рекох им, ама кой да чуе. Ушите и очите им са се в джебчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще струват $ 14 млрд

    13 Фев 2024 9:15ч.

    Я нещо говедето мартин димитров да каже по въпроса, в едно с ристюфци, дето енергия не им трябва, а смаска – гой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Фев 2024 17:45ч.

    БОТАШ № 2 ..........................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Фев 2024 21:24ч.

    Единствено ще ни направят хранилище за радиоактивни отпадъци, но не се притеснявайте, много скоро нищо няма да е каквото си мислят днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 21:26ч.

    Прочетох статията два пъти и не открих с каква мощност ще са реакторите. Да се говори за пари без да се казва за какво се дават е нелепо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реакторите ще са с мощност

    12 Фев 2024 21:44ч.

    като на "д-р Кьосав" мозъка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AP1000

    12 Фев 2024 22:06ч.

    1000 MW

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 23:33ч.

    “ The EIA estimates that the initial capital cost (overnight cost) of a new reactor is $5,339 per kW, or $5.3 billion for a 1000 MW reactor” Казано на български, два реактора по 1000 MW трябва да струват 10.6 милиарда долара, което е 9.84 милиарда евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за цената

    13 Фев 2024 8:56ч.

    ... That’s [Westinghouse in USA] about $11.5-12 billion or so per gigawatt. China is producing nuclear for $2 billion a gigawatt. So that’s a huge contrast. ... Това е от показания пред сенатска комисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 21:32ч.

    Русия строи атомна централа в Турция. 4 реактора по 1200 мегавата за 20 милиарда евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Смятаме, че България може да бъде регионален лидер в областта на ядрените изследвания и регионален енергиен хъб"

    12 Фев 2024 22:01ч.

    хахахххахах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво значение има какво подписваме?

    12 Фев 2024 22:05ч.

    Преди по-малко от година щеше да е един френски и един американски блок. Сега пък подписваме за 2 американски. Защо ни информират изобщо??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 23:35ч.

    Защото САЩ ще си вземат парите, независими дали ще се строи или не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ж. И. Кусто

    12 Фев 2024 22:19ч.

    Тази централа е опасна и не трябва да се строи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    12 Фев 2024 22:31ч.

    Кой го е упълномощил да подпише подобна сделка, този скоро няма да е министър? И как така без да се обяви конкурс или обществена поръчка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма! Няма!

    12 Фев 2024 22:33ч.

    Няма друга страна в света с чак такива мекерета. А България е била империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Била е империя,

    12 Фев 2024 22:46ч.

    когато мекеретата са отивали на дръвника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    12 Фев 2024 22:41ч.

    Смея се с глас!14 мириарда-друг път...който доживее до откриването им ще знае.До сега няма построен и 1 на първоначалната цена.1 няма.Но колониалното стадо ще плаща-няма да съм аз нито моето семейство.Няма лошо да има различни реактори...Но да са доказани производители с коректна изработка и ангажименти. Хамериканците не са в областта на ядрените реактори. Поне да бяха френски , че е страна от ЕС. Ние нали уж сме в ЕС?Що хрантутим американските помияри? Тъпо стадо колониално!Майната Ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Фев 2024 7:59ч.

    Предстои огромен скандал около реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус, категоричен беше в „Добро утро Европа“ енергийният експерт Красимир Манов. Според него, правителствената делегация, която отиде в САЩ преди седмица , е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18 млрд. долара. А това е непосилна цена за България, според Манов. https://euronewsbulgaria.com/news/24861/energien-ekspert-pravitelstvoto-dogovarya-neposilni-tseni-za-novi-yadreni-reaktori

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Киро

    12 Фев 2024 22:43ч.

    Когато чух, че Асен смята да си ходи на някой остров, очаквах са гепи 20-50-100 млн. и да се оттегли в някоя хасиенда до Нова Зеландия. Но не очаквах, че иска да си купува тоя остров…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 милиона са джеб-пара и ръб на сюрмашията за тях.

    12 Фев 2024 22:48ч.

    Те на милиарди не кандисват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    12 Фев 2024 22:48ч.

    ...КРАТКО, ЯСНО И ТОЧНО - - ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ, КОЯТО Е НАЙ - БЕДНАТА ДЪРЖАВИЦА В ЕВРОСЪЮЗА Е РЕШИЛА ДА ПЛАТИ НА САЩ КЪМ 30 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА АТОМНА ЦЕНТРАЛА С ДВА АМЕРИКАНСКИ АТОМНИ РЕАКТОРА ВМЕСТО САМО 10 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА АТОМНА ЦЕНТРАЛА С ДВА РУСКИ АТОМНИ РЕАКТОРА, КОИТО ВЕЧЕ БЯХА ДОСТАВЕНИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ, А И ПРОЕКТИТЕ И ПЛОЩАДКАТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ВЕЧЕ БЯХА ПОДГОТВЕНИ... ...НО БЕДНАТА БЪЛГАРИЯ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ПРОДАДЕ ДВАТА РУСКИ АТОМНИ РЕАКТОРА НА ФАШИЗИРАНАТА УКРАИНА НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ И ТО НА ИЗПЛАЩАНЕ И ТО БЕЗ КАКВИТО И ДА Е ГАРАНЦИИ, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЯКОГА ЩЕ ПОЛУЧИ КАКВОТО И ДА Е ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТИЯ ДВА РЕАКТОРА ОТ УКРАИНА... ...РЕАЛНО БЕДНА БЪЛГАРИЯ Е РЕШИЛА ДА ПОДАРИ ПОЧТИ ИЛИ СЪВСЕМ БЕЗ ПАРИ ДВАТА РУСКИ РЕАКТОРА НА ФАШИЗИРАНАТА УСРАИНА... ...И ТАКА ЗНАЧИ, БЪЛГАРИЯ - НАЙ - БЕДНАТА ДЪРЖАВИЦА В ЕВРОСЪЮЗА Е РЕШИЛА ДА ПЛАТИ НА САЩ ЗА ДВА АТОМНИ РЕАКТОРА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ И ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДВАТА ГОТОВИ И ДОСТАВЕНИ РУСКИ АТОМНИ РЕАКТОРА И ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО С ТЯХ НА АТОМНА ЦЕНТРАЛА НА ВЕЧЕ ПОДГОТВЕНА ПЛОЩАДКА КРАЙ БЕЛЕНЕ, КОЯТО БИ СТРУВАЛА ТРИ ПЪТИ ПО ПО - МАЛКО ПАРИ... ...ДВАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ПЛАТИ БЪЛГАРИЯ НА САЩ ЗА СТРОЕЖ НА ДВА АТОМНИ РЕАКТОРА И АТОМНА ЦЕНТРАЛА, КОИТО ОЩЕ НЕ СА ПРОЕКТИРАНИ И ОЩЕ НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ПРОЦЕДУРИТЕ И ЕКСПЕРТИЗИТЕ... ...А ПЪК ПРОИЗВОДСТВОТО НА РЕАКТОРИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ НАМ КОГА СИ - - НЯКОГА, НО НЕ СЕГА... ...КОГАТО САЩ РЕШИ... ...И НА ЦЕНА КАКВАТО САЩ ОПРЕДЕЛИ... ...А ПЪК СЛЕД ДЕСЕТИНА ПЕТНАЙСЕТ ГОДИНИ КАТО ЗАРАБОТЯТ ТИЯ МИ ТИ ХАМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ - - СТОЙТЕ ТА ГЛЕДАЙТЕ НА КАКВИ ХАМЕРИКАНСКИ ЦЕНИ ЩЕ СА РЕЗЕРВНИТЕ ЧАСТИ И АГРЕГАТИ, ИНСПЕКЦИИТЕ, ПОДДРЪЖКАТА И РЕМОНТИТЕ... ...И ЯКО СЕ ДРЪЖТЕ, ЧЕ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква бедна България бе.

    12 Фев 2024 22:54ч.

    Глей кви коли разцъкват и топ айфони, дрешките, къщята и дюгените. Аман от фарисейска сиромахомилщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Каква бедна България ли?

    12 Фев 2024 23:31ч.

    Лъскавите коли не са държавата бе! Ми виж дупките по асфалта, виж липсата на питейна вода в стотици селища, липсата на нормално здравеопазване, виж липсата на аптеки и на болници в градчетата, виж ниските заплати на лекари и мед.сестри в държавните МБАЛи ... позор позор позор за насилствената бедност с която унижават България краварите миризливи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • беден лекар още не съм срещал

    12 Фев 2024 23:34ч.

    сичко бичи часпром и краде здравата. както и сичкото население, меж'прочим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 23:43ч.

    Вчера се игра финала по футбол за купата на Африка. Игра се в Бряг на Слоновата кост. Видяхте ли им стадиона? Видяхте ли и другите мачове и стадионите на които се играха? А знаете ли, че по официални данни БВП на Бряг на Слоновата кост е 79 милиарда долара а на България е 103 милиарда долара? Вярвате ли в тези глупости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, ама

    12 Фев 2024 23:45ч.

    там нямат демокрация и сини мечти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Михайлов

    13 Фев 2024 9:00ч.

    Не 30 милиарда лева, а 30 милиарда ДОЛАРА! Това са над 50 милиарда лева, и това е преди да е започнало каквото и да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Фев 2024 22:54ч.

    Да погледнат колко реактора строи в момента Уестингхауз и колко Росатом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уестинг Хаос

    12 Фев 2024 22:57ч.

    Да не сте скачали за демокрация и запад. Сега и донине ще търпите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Фев 2024 23:10ч.

    Я сега си спомнете, как скачахте и викахте: "Кой не скача е червен!" Е наскачахте ли се? Да ви е честито! На ви Фил Кенеди, на ви Костов, на ви Б. Борисов, на ви Киртака и Асена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 23:45ч.

    Бай Иване, караха ги да скачат за да чуят в чий джоб дрънкат пари за да му ги вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • босия

    12 Фев 2024 23:48ч.

    мене ми зеха цървулете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антикорупция

    12 Фев 2024 23:06ч.

    ЗАЩО НЯМА КОНКУРС ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИТЕ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ, както и други колеги са отбелязали. Реформата при демокрацията/капитализма нали изисква да се провежда конкурс за усвояване на обществения ресурс от частния бизнес, а целта - подобряване битието на обществото по ефективния и качествен начин. Пълна измама и лъжи, лъжи, лъжи за ограбване на чуждите държави. Страшни паразити наши и чужди са се впили в телата ни български и в България, и изцеждат жизненоважната ни енергия. Страшно бедствие над нас с тази нещастна диферсификация измислена за да служи на американските интереси и поробване на чуждите държави. То бива наглост и нахалство, ама това минава всякакви граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На мен не ми дреме.

    12 Фев 2024 23:14ч.

    Сичко вкъщи е Мийле, дограма алумин, беемвета тройки и дедови реститут дюгени. Викам ууу за тръпка и гъдел и щото сички така, инак съм бетон, както и сичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкурс

    12 Фев 2024 23:08ч.

    Изборът за АЕЦ Белене падна върху Росатом след официален конкурс между американска, френска, японска, корейска, канадска и руска компании. По какъв начин избрахме днес американците за Козлодуй? Къде отидоха "светия" свободен пазар и "светата" пазарна конкуренция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Фев 2024 23:48ч.

    Спомняш ли си, колко пари дадоха на английска консултационна фирма за да каже има ли сметка да се строи Белене? Спомняш ли си какво бе заключението им?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкурс

    13 Фев 2024 8:05ч.

    Помня всичко, четох го този доклад целия тогава -около 150 страници. Това беше HSBC от Лондон. Около 2 милиона паунда им платиха. Имаха разработени 3 сценария. Песимистичен, балансиран и оптимистичен. При всеки един от тях централата беше на колосални печалби и при най-тежките икономически вероятности се изплащаше за 15г., след което е само на печалба. Тогава Иван Иванов КЕВР-ов позеленя от яд и скри доклада. Почти нищо не се чу по медиите за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смях

    12 Фев 2024 23:23ч.

    Продажни боклуци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • продажни боклуци,

    12 Фев 2024 23:25ч.

    ама боклуци со паре. останалите боклуци са от втория вид – без паре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    12 Фев 2024 23:23ч.

    Това не са политици а шарлатани.Какво очаквате от тия боклуци,да милеят за България.Не ,ще си напълнят джоба от комисионни и ще духнат.Положението е олееее малелеее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно естествено.

    12 Фев 2024 23:26ч.

    Нищо укорително. Контрата е в скачащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доста ропство итирантство!

    12 Фев 2024 23:30ч.

    сички наоружие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президента Георги Първанов споделил, че когато отишъл да уточнява

    12 Фев 2024 23:47ч.

    членството на България в ЕС и ИЗИСКВАНИЯТА (ти да видиш и изисквания енергийни) той бил решен някак да отбие непонятното условие за затваряне на 4 блока на АЕЦ Козлодуй или да го сведе поне до затваряне на 2 блока, .... иии ... за негова изненада му съобщили, че въпросът вече е договорен за затваряне на 4 реактора на АЕЦа от ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР Соломон Паси! .... Първанов днес е жив и здрав, и ако иска, и не е изпаднал в зависимости, може да го потвърди. Дали пък президента Първанов подписал И ДВАТА СЪЮЗНИ ДОГОВОРА с ЕС и с НАТО един ден ще си счупи писалката?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    13 Фев 2024 7:06ч.

    Българин и съзнание, за пари може да оправяш жените и дъщерите на ганьо неадертлански и той ще ти свети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-идиотското и най-голямата лъжа да си затворим 4 реактора на АЕЦа

    13 Фев 2024 0:03ч.

    беше, че атомната енергия е опасна и замърсяваща околната среда, помните ли? По същата причина за опасна екология Филип Димитров ликвидира уникалната държавна фирма "Редки метали" добиваща уникални руди, от пребогатите ни природни ресурси. От известни 145 полезни изкопаеми метали и минерали в света, България имаме 134 ! Чудно ли е, че при такива богатства ликвидират населението и ни държат в насилствена бедност и унижение - всички големи структуроопределящи предприятия държавни, ни ги взеха с лъжата приватизация и демокрация. ..... Та ЛЪЖАТА екологовреди за АТОМНАТА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първи блок на АЕЦ Козлодуй е открит през 1974 г., преди 50 години

    13 Фев 2024 0:06ч.

    енергия и затворете си реакторите, запечатайте урановите мини, днес лъсна с пълна сила - твърди се вече обратното, че атомната енергия вече НЕ Е екологовредна, и ето даже от САЩ ще дойдат да ни правят атомната енергетика, която имаме от 1974 г. с Първи блок, който спокойно можеше да работи до днес, 50 години! Ще им се не знае и на алчните нахални миризливи кравари и иудиу, те ще ни учат на атомна енергетика и ще си правят хъбчета по чуждите държави...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Могат – учат, правят.

    13 Фев 2024 0:08ч.

    Що не ги спрете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Могат ... - днес, а не преди 50 години

    13 Фев 2024 0:14ч.

    Не се спират корупционерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " Могат – учат, правят"

    13 Фев 2024 0:15ч.

    Неграмотно и арогантно - сякаш някой западняк, понаучил български език, го е казал. Гнусотия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами махнете корупционерите, закарайте ги на къра или в дефилето на дискотека и

    13 Фев 2024 5:51ч.

    ще спрат да могат. Добре ще е пътьом да си припомните и дефиницията за корупция: "Всяка далавера (сделка по новому), в която "АЗ" не участвам". Всичките сте в кюпа и си трайкате уютно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манипулативно заглавие

    13 Фев 2024 0:12ч.

    Едно е да се построи нова централа, друго е да се построят нови реактори към съществуваща. Освен това не могат да се сравняват цените на реактори, без да се уточни с какви мощности са. Освен това американските ни "партньори" вече показаха колко ненадеждни са с платените самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    13 Фев 2024 7:34ч.

    Делян Добрев и Баце да платят ! Те нали подгъзваха на Маккейн ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотална мърша

    13 Фев 2024 7:41ч.

    Браво , имало кадърни и умни хора между нас ! Нека да ги подкрепяме и подържаме тези кадърни и умни люде все така самоотвержено и всеотдайно да ни крадат и мамят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Фев 2024 7:59ч.

    Чехия отказа реакторите на Усестингхаус https://www.youtube.com/watch?v=cW8G97XxxNU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Фев 2024 8:22ч.

    Русия включва в договорите си да взема обратно отработеното гориво, а сега българските мутрошарлатани ще трябва да го заравят на българска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    13 Фев 2024 8:50ч.

    Май цялата работа се състои в малките букви,а имено за съхранение на ядрени отпадаци!От доста годин( ЕС Западна европа)се чуди къде да затрапи ядрените си отпадаци и е хвърлила око на нас!Та ще си намерят,ако не са намерени вече стари рудници и ще почнат да си карат боклуците,а реактори ще видим на "Свети Мукавей"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обобщим

    13 Фев 2024 9:14ч.

    Вместо "Белене" с 2-2.4GW за 10 милиарда лева ще строим 7 и 8 блок с подобна мощност в Козлодуй за поне 5 пъти повече. Голяма част от оборудването за Белене си е наше - платено и доставено и е /беше?/ тук, като възнамеряват да го подарят на Украйна, ако вече не са. В "Белене" има лицензирана площадка, за Козлодуй 7/8 как седят нещата? Има и лек проблем и с прясното (това не уестингхаус не е лицензирано и с него има проблеми, където и да са го пробвали), и с отработеното гориво - руснаците си го прибират, как седи въпроса с американците? При това сключваме сделка с некоректен търговски партньор. Самите американци казват, че технологиите им са много по-скъпи от конкуренцията (5-6 ПЪТИ!), но трябва да се налага на "партньорите" да купуват тях, защото така се създава зависимост! Някой може ли да ми посочи ЕДНА взаимоизгодна наша сделка със сАЩ за всички тези години? Цялото ни търговско "партньорство" с тях може да се опише като колониално опоскване на територията. Това е особено тежък случай на национално предателство, тук става въпрос за десетки милиарди, не е някакви пършиви стотици хиляди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Ами махнете корупционерите, закарайте ги на къра...

    13 Фев 2024 10:19ч.

    Ами махнете корупционерите, закарайте ги на къра или в дефилето на дискотека и /// 13 Фев 2024 5:51ч. /// ще спрат да могат. Добре ще е пътьом да си припомните и дефиницията за корупция: "Всяка далавера (сделка по новому), в която "АЗ" не участвам". Всичките сте в кюпа и си трайкате уютно. .............. НЕ СТАВА ЧОВЕКО, ЗАЩОТО ТАКАВА Е СХЕМАТА НА БИГ БРАДЪРА - подкупване с милиони, за да приберат милиарди, което и става реално пред очите на всички, чрез невероятна ДЕВАЛВАЦИЯ НА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ЗАКОНИТЕ гарантиращи защита срещу кражбата и измамата, в защита на справедливостта, честта, морала и нормалната човешка етика! Ноооооо... дъното един ден ще издрънчи и ще ликвидира всички - и лъганите, и лъжците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин Димитров - най-изявеният противник на АЕЦ Белене

    13 Фев 2024 10:29ч.

    и още няколко такива като него, днес представят България и българите като най-големите балъци, БАЛАМУРНИЦИ на Планетата! - всички българи ще опъват вратове да плащат милиарди, за да живеят бедни, неграмотни като роби, а най-жалките сред робите ще са богатите българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    13 Фев 2024 10:36ч.

    Освен по-високата моментна цена, трябва да се знае за драстичното увеличаване на разходите по времето на строителството и въвеждането в действие, характерни за Уестингхаус. Строителните разходи за блокове 3 и 4 (блок 3 е въведен в действие, блок 4 предстои да бъде) във Вогтъл, Джорджия се оценяват на 34 млрд. долара. Резултатът е растящи тарифи за потребителите. Пример за това е пак същата станция. https://georgiarecorder.com/2023/12/05/georgia-power-again-presses-case-for-customer-rate-hike-to-pay-for-bloated-plant-vogtle-expansion/ Заглавието гласи "Енергия Джорджия отново настоява за повишаване на тарифите на клиентите, за да плати за раздутото разширяване на станция Вогтъл."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новата управляваща гарнитура нещо надминава старата управлядваща от 1940-1944г,

    13 Фев 2024 11:55ч.

    колко му е и Втори Народен Съд да надмине Първи Народен Съд - всите жълтопаветници на въжето??? А не както преди - половината на превъзпитание в Белене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи