Двама от обвинените за атентата в Москва се признаха за виновни. Един от тях бе докаран на носилка с катетър

Двама от обвинените за атентата в Москва се признаха за виновни. Един от тях бе докаран на носилка с катетър

Руски съд наложи мярка за неотклонение арест до 22 май на четиримата обвинени за атаката срещу концертната зала "Крокус Сити хол" в предградие на Москва миналата седмица. Трима от четиримата влязоха в съдебната зала в цивилни дрехи, придружени от маскирани пристави. Четвъртият беше в инвалидна количка и с болнична роба.

Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода и Мухаммадсобир Файзов от Таджикистан, и Шамсадин Фаридуни, чието гражданство не се уточнява.  

Файзов беше донесен в съдебната зала с носилка, като видимо той е изгубил едното си око, поставен му е и катетър, предаде ТАСС. Според силите за сигурност той е оказал съпротива при ареста.

Руските власти съобщиха, че във връзка с нападението са задържани общо 11 души, включително двамата преки извършители, които са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва, припомня БТА. 

По данни на руските власти до момента жертвите от нападението срещу концертната зала са 137, а ранените 182. Сред загиналите има и една арменска гражданка, съобщи арменското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Вчера руската популярна рок група "Пикник", която трябваше да изнесе концерт в петък в залата, в която нападателите стреляха, отдаде почит на жертвите на терористичното нападение, съобщи ДПА.

Членове на групата поднесоха цветя в памет на загиналите и изразиха съболезнования към семействата им, съобщи ТАСС.

"Това злодеяние е безсмислена, невъобразима жестокост", каза лидерът на групата Едмунд Шклярски.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но руският президент Владимир Путин намекна за "украинска следа" зад атаката, без обаче да представи доказателства.

Членове на група "Пикник" поднесоха цветя в памет на загиналите и изразиха съболезнования към семействата на загиналите.

 

 

Коментари

  • smb

    25 Март 2024 8:11ч.

    Надяваха се да избият извършителите, както правят в "развитите западни страни" и поръчителите да се прикрият, но уви - в инвалидна количка и с извадено око, но ще бъдат съдени и вече са изкарали всичката възможна информация за атентата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Март 2024 9:16ч.

    Не случайно Фюрера пише предупреждение към хората за тази сган в " Моята Борба " !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Законът повелява

    25 Март 2024 10:13ч.

    Паузата, която е направи Путин преди официалното изказване е мъдро поведение, защото не бърза да говори, преди да събере информация. За 24 часа са изловили всички терористи (живи!). Путин мълча, защото е умен и чакаше доказателства, че Усрайна е замесена и ги получи. Сега зеленото кокаиново лайно и цялото му обкръжение заедно с Буданов, Кулеба и Данилов стават легитимна цел на Алфа и Вимпел !!! Той и за това нашмъркания Vолодимир Zеленски квичи толкова, защото знае какво го чака. А Путин, може би най – после ще реши, че клоунът вече НЯМА ДА МУ ТРЯБВА за да подпише капитулацията на УСрайна !!! Така, че манията му за величие, скоро ще бъде излекувана – ОКОНЧАТЕЛНО !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    25 Март 2024 19:45ч.

    Може би са се надявали и да се самоубият, както правят смъртниците от ИДИЛ. А те тръгнали да бягат, за да си получат и втората половина от обещаните им по половин милион рубли. Но за малко не са успяли да преминат през очакващите чеченци от АХМАТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руските сили за сигурност

    25 Март 2024 8:17ч.

    Леко пресолиха манджата за пред медиите. Освен този пущиняк с избитото око и на катетер /ритан здраво/ , на другия пък му отрязаха ухото пред камера и му го натикаха в устата. Тежко унижение за мюсюлманин, освен осакатяването. Що го направиха ? И защо пред камера ? Сега , ясно е че няма да има никакви последствия за униформените, те самите се шегуват че не знаели кой е направил тия пакости... Но идеята е ясна, има "добро" за такива действия от началството. Цели се внушение на МЪСТ и ЖЕСТОКОСТ за пред публиката... Да видим какви ще са последствията на бойното поле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @руските сили за сигурност

    25 Март 2024 8:20ч.

    ходи се хвърли отвисоко някъде. въобще къде намеси мюсюлманите? те биха направили същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Март 2024 8:22ч.

    А ти какво искаш,да им осигурят битов и душевен конфорт като на масовия убиец от "демократичния свят" Брейвик ли?За да дадат подтик за следващите ли убийци ли?Точно обратното,досега техните управляващи сто пъти трябваше да въведат смъртно наказание поне за тероризъм,нека сега берат плодовете за своята мекушавост и робуване на някакви измислени морални норми и човешки права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справедлива забележка от "руските сили за сигурност"

    25 Март 2024 8:32ч.

    Не е редно да се гаврят с вързан, пък било и террорист. Повечето губим разсъдък, при озверяване. Петно в морала на иерархията, до главнокомандващ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    25 Март 2024 8:40ч.

    Много са ти лайняни расъжденията! Има едни българска поговорки "каквото повикало, това се обадило", "на зла круша, зъл прът"! Седнал си жълтопаветнико да критикуваш руските сили за сигурност?! От какво го прави? Да захлебиш днешния порцион от посолството ли? Защо не пищя за затвора в Гуантанало! А като ти гледам написанто " Цели се внушение на МЪСТ и ЖЕСТОКОСТ за пред публиката" се те представям по розови прашки и камизолка. А за бойното поле влез в ютуб и гледай мненията на бойци доброволци мюсулмани в техните обръщения по повод този нечовешки акт. Там терористите са наречени "нечовеци" и де факто е така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупак

    25 Март 2024 8:41ч.

    Теб са те хвърлили от високо при раждане . Забележката на колегата е резонна👍

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    25 Март 2024 8:43ч.

    Тия убили 150 човека от упор, ранили 200, хленчите за избито око и и отрязано ухо. А знаете ли какво ще им се случи там, където ще ги въдворят? И пак ще им е малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    25 Март 2024 9:08ч.

    задържали са ги хората на кадиров, доколкото стана ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските сили за сигурност

    25 Март 2024 10:34ч.

    Не знам колко е тежко унижението. Питай "Ахмат", защото те ги хванаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът не е

    25 Март 2024 14:59ч.

    Какво са им направили. А защо го показаха на камера ? Това е насъскване и ожесточаване, картината е насочена към вътрешната публика, към руснаците. За Русия съм. Но видеото не ми хареса. Да си му режат ушите зад камера, да го пратят в колония до живот и да да го пребият. Или направо да възстановят смъртното наказание и да го екзекутират... Но по Закон. Да го съдят и осъдят първо, а не така. Макар и много долно и примитивно - все пак е човешко същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Март 2024 8:18ч.

    На публикуваната снимка не разпознах членове на група Пикник и много се надявам този огромен античовешки терористичен акт да повлияе отрицателно на творчеството им.Това е една от най-оригиналните и обаятелни руски групи със завладяваща музика,ще е жалко ако те престанат да творят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Март 2024 8:24ч.

    Поправям се:" ... да не повлияе ...".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жозеф Игнасий Гилотен

    25 Март 2024 10:14ч.

    След анализът на случващото се би трябвало да се задействат отрядите за специално предназначение като Алфа и Вимпел !!! Да последва заповед за ликвидиране на Зеленски, Буданов, Кулеба и Данилов !!! Никаква милост не трябва да има !!! А тези изброени по- горе заедно със семействата и роднините до девето коляно да бъдат разфасовани в най- кратък срок !! Отговорът трябва да е еднозначен : А Киев да стане кат Газа, масирани бомбардировки !!! Путин трябва да приключи веднъж за винаги с "бала на вампирите", след като последните отново го поканиха "на танц" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вампирите не са в Киев

    25 Март 2024 15:01ч.

    В Киев са техни подизпълнители, от ниско ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2024 8:43ч.

    Лидерчето в Кремъл става за кашмер пред целия свят.Улица Банкова в Киев си е цяла.гГолемите градове на Украйна не приличат на ивицата Газа. Генерсл Бужински пред Соловьов:Наистина не разбирам защо КОПИРАМЕ ИЗРАЕЛ!!!Даваме 48 часа на населението на Харков да избяга и след това изравняваме града със земята." Соловьов: Господин генерал , аз преди година предложих само 24 часа.Харков е масивен град.Ще трябва да използваме междуконтинентални ракети, като махнем ядрената глава и ги натъпкаме с обикновени експлозиви! " :)) Бужински: ТРЯБВА ДА СЕ УЧИМ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ!!! Тия неща изключителния визионер тов.ЗИП ги предлагаше на Лидерчето мноо отдавна. Но веднъж петербургски либерал цял живот либерал! Явно Вовчик чака следващия атентат с 1000 жертви... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    25 Март 2024 8:49ч.

    ЗИП-а предлагал на "лидерчето". Е ко стана, що не ти прие съвета, който най-добронамерено му даде, предвид многогодишния ти опит в управляване на многонационални държави на прага на ядрена война?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Grandi specialisti bulgari

    25 Март 2024 9:23ч.

    Абе Зип-чо , ти ходил ли си в казарма? За един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    25 Март 2024 14:38ч.

    Ципчо, пий си хапчетата и се разхождай по улиците, където има хора и всичко ще е наред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2024 8:44ч.

    Корекция.Защо НЕ КОПИРАМЕ ИЗРАЕЛ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и РАР да си,

    25 Март 2024 8:51ч.

    колкото на 7, толкоз и на 107.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2024 8:54ч.

    Защо завалийката е с катетър? Още в събота ви казах, че руските форумци недоволстваха, че има САМО "отрязано ухо". Мнозина предлагаха да се отреже.....Абе сещате се. Май точно тва е станало. Тук терористче е станало ЖЕНА.... :)) Руското общество страшно се "накърви".Иска такива неща.Иска ВОЙНА! Апропо жените тоже.Вече няма "войнишки майки" и прочее булшитни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Март 2024 9:19ч.

    Не се тревожи,ще стане жена - в недалечно бъдеще.И ще го научат да яде свински уши например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Март 2024 8:58ч.

    След толкова бой ще признае че е агент и на парагвайското разузнаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    25 Март 2024 9:04ч.

    "на носилка с катетър" Ето, виждате ли. Руската правосъдна православна система работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    25 Март 2024 9:12ч.

    май и теб са те пускали да падаш на глава като малък. многократно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2024 9:12ч.

    Путин е "юрист".Туй му е основната диплома! Чилякът иска пред съда тези тримца да признаят, че са наети от Буданов и Данилов! И тва ще стане без съмнение. През 1937г Каменев, Бухарин, Зиновив и прочее Риков искрено си признаваха, че са японски шпиони и че са копали тунел от Москва до Токио! Тов.Вишински си знаеше работата.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    25 Март 2024 9:40ч.

    Тука това със Зиновиев какво си е признал е за пред публиката. Но с тези процеси се слага край на мераците на богоизбрания народ за световно господство чието оръдие е Коминтерна. Към списъка сложи и Троцки и някои шефове в НКВД и РКА. И те са причината за тоталното сатанизиране на Сталин по Холивудски маниер. Чърчил на въпрос за Сталинските репресии отговаря Такива бяха времената. А антисемитизма на нацистите е точно заради плановете на предните за световно господство и т.н. Да не говорим за Нюланд, книгите на мъжа и, ръководни позиции в администрацията на Байдън и т.н. От поне 20 години се появяват публикации в които се споменава резервно убежище тъй като това в Близкия изток е опасно място. Това е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Междувременно

    25 Март 2024 15:07ч.

    Президент Путин предоставил ЮРИДИЧЕСКИЙ ИММУНИТЕТ солдатам, отрезавшим ухо московскому террористу...Какое ухо? Оно у него само отвалилось... 😄 https://t.me/sanya_florida/16298

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИД откога е официален фактор, че в нейното "самопризнание" "светът" следва да не се съмнява?

    25 Март 2024 9:13ч.

    Престанете да поднасяте новините пак през юдейската гледна точка. Особено смешни са претенциите на дежурното чи*утско редакторче за "доказателства" спрямо обвинението към украрайха, след като е повярвано бездоказателствено на някакви интернет-слухове, дошли откъм някаква си доказано американска креатура, каквато е ИД...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля че трябва да обърнете внимание

    25 Март 2024 9:13ч.

    на друго-защо Наришкин “проспа” това нападение и кой носи отговорност за това?Имали са информация за това,предупреждавани че има подобна опасност и пак пълна безотговорност при провеждане на масови мероприятия!Защо и докога Путин ще позволява подобно отношение на службите за сигурност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Март 2024 9:23ч.

    Айде стига с тия глупости.Я виж каква е площта на Русия,преброй колко града-милионници има,колко културни или спортни мероприятия се провеждат на ден,колко украински граждани живеят на територията,колко мюсулмани има,колко граждани имат кредитни затруднения и така нататък,и така нататък.И всичко изброено ,а и колко още има,носи някаква терористична опасност.Стига с тази наивност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въобще не са глупости

    25 Март 2024 15:16ч.

    Въпросът е напълно уместен, но ... при условие че се подозира "безотговорност". Наришкин едва ли е "безотговорен" , така че мислете в друга посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    25 Март 2024 9:21ч.

    Първите часове след задържането са най-важни за да се накарат задържаните да пропеят и изкажат и майчиното си мляко. Разбира се, че е важно да разкаже какво е станало но още по -важно е да се разбере дали знае нещо за последващи атентати. Стандартни действия когато задържания е в шок да се изтръгват показания с викане, рязане, фалшиви разстрели и ритане а и преследвача и той е под адреналин. А филмирането е за други цели. Всякакви коментари от диванни експерти как са работили службите са смешни. Едно е сигурно, американския спецназ нямаше да започне с ухото а с топките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    25 Март 2024 12:34ч.

    Ти май си наблюдавал като кучето пред месарницата. За серума на истината чувал ли си? Тогава е важно какво ще кажат, а не като им опрат дулото в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2024 9:27ч.

    А кой казва, че Наришкин е "проспал" нещо ? Тва е все едно да се твърди, че ФДР (Франклин Делано Рузвелт) е проспал Пърл Харбър!!! Айде моля не задавайте детски въпроси.... Тов.ЗИП и до ден днешен си спомня как ФБР препупреди още през 1998г , че се очаква отвличане на 12 самолета и разбиването им.Дописката я четох мисля във вестник "Труд"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Луд, умора неа", благодарим, да спестиш

    25 Март 2024 9:36ч.

    инфантилност, като масовик от "Дневник".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    25 Март 2024 10:07ч.

    Принципно е прав ЗИПът, ако е суверенистка империя, Русия ще си нарочи и обвини когото иска. Че лъжа ли е терористичният начин на воюване на Украйна, например срещу цивилно население в Донецк и Белгород? И, разбира се, руските тайни служби нямат илюзии, че Украйна е само пешка в ръцете на наглосаксите, а те пък исторически следват типично юдейски почерк на обноски с всички останали. Но на тях още не им е дошъл редът за пряко смачкване. Има си неумолима логика на събитията във времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тук товарищ ЗИП

    25 Март 2024 15:18ч.

    Е много прав. Не подценявайте руснаците и не ги вземайте за първосигнални, емоционални палячовци. Всяко нещо си има своята обосновка и мотивация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин нямал доказателства

    25 Март 2024 9:37ч.

    Дежурните русофоби и американофили са плъзнали по екраните, за да обясняват как терористичният акт не е свързан с Украйна. Не била целта на терористите да се скрият в Украйна, а в Беларус. Обвиняват Лукашенко, че е диктатор, тясно свързан с Русия, но в същото време терористите ще се крият в Беларус. Връзка с главния мозък имате ли, дежурни наблюдатели. Надежда Нейнски стигна още по-далече - свърза терористичния акт с присъствието на Русия в Афганистан, което се е случило преди повече от 40 години и тогава Русия е била в състава на СССР. Не им се иска да признаят, че Украйна е терористична държава, но кой уби Дугина и Татарски съвсем скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако бяха от Ислямска държава,

    25 Март 2024 10:18ч.

    щяха да крещят Аллах Акбар и поне един да носи самоубийствен пояс с взрив. Оказало се е, че участник в групата е чеченец с украински паспорт за временно пребиваване, който се е сражавал за Украйна. Каквото и да дрънкат центаджиите, няма да променят истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2024 10:15ч.

    Разпитът в момента на залавянето, е от най-важните. Ако компетентните форумци, като ЗИП -а например, се бяха вслушали във въпросите, нямаше да дрънкат глупости. Това се нарича "момент на истината" - ако не го знаят, има една книга "Август 44-та" - В, Богомолов, ако не се лъжа. И филм има. Били "пресолили манджата" - друг естет. Щеше да е пресолена, ако имаше 4 трупа. А сега няма нито един. Адвокатите им няма да са служебни, а ще са сред високоплатените столичани гниди. И още нещо - когато почна разпитът на единия, когато беше на колене - полицаите го изправиха на крака. Но такива работи не правят впечатление на нашите ЗИП-овци. Но, разбира се, руските спецове пресолиха манджата - трябваше да им предложат кафе, цигара или чай. Но и тогава щяха да намерят махна - кафето било без сметана, нямало бисквитка и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2024 10:29ч.

    ЗИП-ът, демонстрира "ерудиция" - прави аналогии с вселенски замах: Рузвелт, Сталин - война, съдебни процеси и въобще изобщо. Що е пропуснал Буш и кулите-близнаци? Колеги форумци споменаваха "Патриотичния акт", хем беше не много отдавна, но нашият вселенски генералисимус си прави оглушки. Буш Мл. не му е ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    25 Март 2024 12:16ч.

    Аз съм алащисал на ерудицията на Тов ЗИП.. Даже веке и и на ерудицата на Тов Гхост. Той на времето имаше спомени как Майор Радев от Равнец искал да кацне с МИГ 29 на на незавършената магистралата до Карнобат. па да източат керосина и да го крадат продадат,заедно с Гхоста.. Не исе!! ПП.. Гхост имаши и интересни рецепти са еденета, хеле ме впечатли как се прави "Сирене в стомна"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    25 Март 2024 10:35ч.

    Скоро ще разберем отговорът. Няма да е на фронта, въпреки че и там се отговаря достойно, само вчера 1030 -груз 200; Отделно нови няколко удара по полигона във Лвовска област- 15 единици заподно въоръжение за скраб, и още 100 "наемници"- франсета и германци шетащи след първия удар сред сраба. Вчера бе поразен и огромно хранилище за ГАЗ в гр Сырий, край Лвов, второто по големина в Европа. Тепърва обачеще научаваме за новичок, за подхлъзнали се в Алпите висши военни и други, загинали при самоубииство с два изстрела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Март 2024 12:51ч.

    Има едно понятие "правова държава". Закон един за всички. От Путин(примерно) до последният терорист. И не е задължително "правовата държава " непременно да е " демокрация" в норвежки стил. Може да е теокрация кат Ватикана или Иран на аятоласите, може да е икономически либерализъм с политически авторитаризъм като Сингапур. Идеята е легитимното насилие да е едно за всеки. Не е задължително да удовлетворява чувството на тълпата за отмъщение(в този смисъл "линча" е най-демократичен) инак щяхме да сме в система с легитимна вендета. Предполага се справедлив процес за всеки заподозрян и се изключва правоохранителните органи да правораздават и прави налагат авансово. Инак да въведем тричленките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жустиниан

    25 Март 2024 15:25ч.

    Напълно съгласен. Тук обаче има и друг момент, по-важен. Кадировците можеха да хванат таджика , и както са се настървили - да му отрежат и ухото, и оная работа...Но ! Нямаше нужда да го показват в интернет. Това премества случката в съвсем друга плоскост - дава се масово внушение за МЪСТ и САМОРАЗПРАВА. А това не е добре. Медийното отразяване не е редно, а не че са му отрязали ухото. Джелнатството не е законност, дори да е извършено над джелатин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учителя

    25 Март 2024 14:50ч.

    Тези със циганските имена са животни и ако някой им падне в ръчичките ще го разчекнат . Просто не стават и за сапун. Такива би трябвало да се изгарят във крематориуми . Това е решението , но държавите които са налазени от такива боклуци не са малко и нямат единна политика за справяне , а би трябвало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    25 Март 2024 19:00ч.

    Вие с какво име сте/?/.. Кенеди Менеди? Рони Регън? Марлин Монро? Виториа Кюландд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи