Двама кандидати от индийски произход се борят за лидер на британската Консервативна партия

Двама кандидати от индийски произход се борят за лидер на британската Консервативна партия

На близо 7000 км разстояние, Индия следи с интерес политическата драма в Лондон. Това не е случайно: в надпреварата за нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия на мястото на принудения да се оттегли Борис Джонсън участват двама кандидати от индийски произход. Това са бившият британски министър на финансите Риши Сунак, който получи най-много гласове на първия тур от гласуването вчера, и, на другия полюс, Сюела Брейвърман, едва преминала прага, за да остане надпреварата, съобщава БТА.

Главният прокурор на Англия и Уелс си осигури подкрепата на 32 консерватори от Камарата на общините - само с двама повече от необходимия минимум. Брейвърман все пак остана в надпреварата, поне засега, като ще е сред шестимата претенденти на втория тур днес. 

Ако някой от двамата, които са на по 42 години, бъде избран за лидер на консерваторите, той почти сигурно ще стане първият премиер от индийски произход в историята на Великобритания. Партията има абсолютно мнозинство в долната камара на британския парламент и утвърждаването на нейния следващ лидер за нов министър-председател на практика изглежда сигурно.

Семействата и на Сунак, и на Брейвърман имигрират във Великобритания през 60-те години на миналия век в търсене на по-добър живот, посочва Ройтерс. Индия е британска колония в продължение на около два века, преди да придобие независимост през 1947 г. след продължителна борба за свобода.

"Чувството ще бъде страхотно да видим индиец като премиер на страна, управлявала много безмилостно Индия много дълго време!", написа в Туитър потребител на име Емън Мухерджи. 

Във Великобритания има около 1,4 милиона индийци - най-голямото етническо малцинство. Двете страни поддържат приятелски отношения, а стокообменът между тях през последните две години е възлизал на 21,5 милиарда лири стерлинги (над 25,5 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.

Водещият индийски индустриалец Ананд Махиндра се вля в постоянния поток от реакции в социалните мрежи на възможността човек от индийски произход да стане премиер на някогашната колониална владетелка на южноазиатската държава. Той публикува дигитално променена снимка, на която официалната резиденция на британския министър-председател на "Даунинг стрийт" 10 със своята прочутата черна врата е декорирана с невени и листа от манго - символи на успешното начало според хиндуизма. 

В Туитър някои потребители постнаха снимки на Сунак, който е сред водещите фаворити в надпреварата, под лозунга: "Империята отвръща на удара". Индийските медии от своя страна следят политическата битка в далечна Великобритания необичайно внимателно. 

Сунак е зет на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мърти - основателя на индийския аутсорсинг гигант "Инфосис" (Infosys).

Тази връзка можеше да навреди на неговата популярност, след като стана ясно, че съпругата му, дъщеря на богаташа, не е плащала данъци в страната върху доходите си в чужбина, като се е възползвала от статута си на лице, което не е декларирало, че е с постоянно местожителство във Великобритания, отбелязва Ройтерс. Впоследствие 42-годишната Ашката Мърти обеща, че ще започне да плаща данъци във Великобритания върху чуждестранните си доходи.

Съпругата на Риши Сунак е гражданка на Индия и притежава 0,9 процента от "Инфосис". Семейството е на 222-о място в класацията на най-богатите хора във Великобритания, публикувана от в. "Сънди таймс" през май, с нетно богатство в размер на 730 милиона лири стерлинги.

Заможното индийско семейство като цяло избягва да коментира политическата кариера на британски си зет.

Сюела Брейвърман от своя страна е родена в християнско семейство, чиито корени също са в Индия. Нейните родители имигрират във Великобритания от Кения и Мавриций, също през 60-те години на миналия век, и, според собствените й признания, без нищо.

През 2017 г. Брейвърман обяви във Фейсбук, че нейната майка е била удостоена с Медала на Британската империя за 45-годишния си стаж в Националната здравна система като медицинска сестра и за работата си като доброволка в чужбина.

"Великобритания беше тази, която им даде надежда, сигурност и шанс, и тази страна ми предостави невероятно възможности за образование и за моята кариера, и аз дължа благодарнст на тази страна",  каза тя наскоро в реч.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис е друг пример в последно време за политик от индийски произход, успял в чужбина, отбелязва Ройтерс. Жителите на селото в Южна Индия, откъдето са нейните корени, отпразнуваха избирането й с фойерверки и даряване на храна.

На първия тур вчера бившият британски минитър на финансите, чиято оставка миналата седмица допринесе за падането на Джонсън от власт, бе подкрепен от 88 от общо 358-те депутати консерватори. На второ място остана държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 50 членове на Камарата на общините.

От надпреварата отпаднаха двама от осмината кандидати - финансовият министър Надим Захауи и бившият член на кабинета Джереми Хънт, които не успяха да си осигурят необхидимия минимум от 30 гласа.

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля, на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен. 

Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати. След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември.

Риши Сунак може да е най-популярният претендент сред депутатите консерватори, но проучване, проведено от института ЮГав сред близо 900 партийни членове, показа, че Пени Мордонт е фаворит, като би победила всеки от останалите кандидати на общото гласуване, отбелязва Ройтерс. Мордонт има огромна преднина пред Сунак, който се представя лошо срещу почти всички други претенденти, и букмейкърите й отреждат най-големи шансове.

Според "Бет365" (Bet365) двамата почти сигурно ще се класират за финалното гласуване. Една от водещите британски букмейкърски къщи им дава коефициент само от 1,25 - шанс от 80 процента. За сравнение, Лиз Тръс е трета с коефициент от 2,50, а Сюела Брейвърман е последна с цели 26. За сметка на това е най-вероятно Брейвърман да отпадне от надпреварата още днес - коефициентът, че тя ще е последна, е едва 1,36 - вероятност от над 70 процента, и много по-нисък от тези на останалите кандидати.

Що се отнася до шансовете за крайна победа, коефициентът за фаворитката Пени Мордонт е 1,66, тоестът шансовете й са оценени на около 60 процента. Риши Сунак е втори, но с коефициент от цели 4,33, т. е. вероятност от порядъка на 20 процента. Коефициентът за Сюела Брейвърман е най-висок - 101, т. е. шансовете й са оценени на по-малко от 1 процент.

Фактът, че Риши Сунак е с най-голяма подкрепа сред депутатите консерватори, но Пени Мордонт - англичанка, родена в Торки, югозападна Великобритания - е фаворит за общото гласуване, не може да не повдигне въпроса дали редовите тори са готови да приемат човек от индийски произход за нов партиен лидер. Той остава с открит отговор.

Източник: БТА

 

Коментари

  • случаЕности

    14 Юли 2022 11:17ч.

    Или в момента, когато Великобритания изгражда (или опитва) нови съюзи с Полша, Балтийските държави, Турция, Австралия, се опитва да намигне към Индия, в задния двор на Китай и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Юли 2022 11:17ч.

    Ще бъде чудесен реванш на Индия, ако успеят индийските кандидати. Британците имат огромни грехове към Индия. Както и към България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историята е цикличен процес

    14 Юли 2022 11:18ч.

    С течение на времето винаги някой представител на колонизираните става шеф на метрополията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалката бритиш корона

    14 Юли 2022 12:18ч.

    С тия индийски кандидатури Британия иска поне да се опита да надцака руския износ за Индия, но същевременно и да си подсигури руски горива от Индия на по-изгодна основа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двама кандидати от индийски произход се борят за лидер на британската Консервативна партия

    14 Юли 2022 13:03ч.

    Индо-англичани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    14 Юли 2022 13:52ч.

    Припомням думите на духовния Учител на България Петър Дънов: "Господа англосаксонски империалисти, никога няма да избягате от Божието възмездие за злините, които причинихте на българите и славянството "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи