Два кораба-сенки преминали край „Северен поток“ преди взрива

Два кораба-сенки преминали край „Северен поток“ преди взрива

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няколко дни преди появата на течовете от газопровода "Северен поток" два кораба са преминали през района в Балтийско море, където са положени тръбите, като устройствата им за проследяване на местоположението са били изключени, пише Wired като се позовава на групата SpaceKnow, която е анализирала сателитни данни.

SpaceKnow открива корабите, като проучва архивни сателитни снимки на района на теча. Анализаторите откриват общо 25 кораба, които преминават в близост до двете трасета на "Северен поток" в дните преди течовете, но само два от тях са били с изключени транспондери.

Ръководителят на SpaceKnow Джери Яворницки смята, че след като корабите не са имали работещи проследяващи устройства, това означава, че те се опитват да скрият информация за местоположението и маршрутите си.

В статията се казва, че въпросните кораби са големи - всеки от тях е с дължина между 95 и 130 метра. Както отбелязва Wired, от тези плавателни съдове се изисква да инсталират и използват транспондери, наред с други неща, за да избегнат евентуални сблъсъци с други плавателни съдове.

SpaceKnow е предал констатациите на служителите на НАТО, които разследват изтичането на информация от "Северен поток". Говорител на алианса е отказал коментар. Източник на Wired от НАТО потвърди, че Алиансът е получил данните на SpaceKnow и че сателитните изображения могат да бъдат полезни за разследването.

На 26 септември двете тръби на "Северен поток 1" и една от "Северен поток 2" започнаха да бълват съдържанието си в Балтийско море. На един от участъците на "Северен поток 1" бяха открити два отвора, които не са от естествен прозход, с дълбочина до пет метра.

Органите на ЕС смятат, че газопроводите "Северен поток" са били повредени умишлено. Шведската полиция, която е проверила течовете, заяви, че тръбопроводите са повредени от експлозии.

Все още не е известно кой е предизвикал експлозиите. По неофициални данни заподозрени са както Украйна, така и проукраински сили и Русия. Руският президент Владимир Путин обвини "англосаксовете" за инцидента. Руското министерство на отбраната заяви, че представители на британския флот са участвали в организирането и извършването на диверсиите. Британското министерство на отбраната отрича това.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • ХаймарсътИм

    12 Ное 2022 17:59ч.

    Колхозниците решиха ,че могат да накажат зелкити ,без да им дадат възможност да ги съдят за неизпълнение на договорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ручай жабета, като не искаш жито

    12 Ное 2022 20:45ч.

    Ама ги одери първо. Или охльови, като франсетата, цивилизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама остави охльовите гладни малко, да се изсерат

    12 Ное 2022 20:46ч.

    А ако си много гладен може и сурови, лекуват язва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой има интерес?

    12 Ное 2022 18:02ч.

    На първо място САЩ и Англия. Минути след взрива и преди да знаят журналистите, Лиз Тръс пише на Блинкен "It's done".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англосаксовете

    12 Ное 2022 18:11ч.

    На български с търсената конотация се казва "англосакси". На руски "англосаксов" е в падеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англоезически изроди се казва

    12 Ное 2022 18:15ч.

    Аре бегай в "Дневник" при другите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 20:41ч.

    Забележката е уместна. На български е "англосакси". Може би dir.bg са обработвали автоматичен превод и не са го доизчистили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дам

    12 Ное 2022 18:52ч.

    Украйна няма ресурс да организира подобно нещо . САЩ са главните заподозрени . Или някакви наднационали тъмни сили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То Украйна и тая война да организира няма сили

    12 Ное 2022 20:49ч.

    Но има едни други задокеански и островни сили, те са изучили занаята с чужда пита помен да правят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • павел павлов

    12 Ное 2022 19:38ч.

    може ли германците или руснаците да си взривят тръбопровод от който имат полза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има верващи

    12 Ное 2022 20:39ч.

    Има не малко хора, които ще повярват, че корабите са руски, като един от тях е възкръсналият Москва и лично Путин е бил там, като се е гмурнал и с шнорхел с ядрена глава е ударил собствения си газопровод. Само да го кажат по телевизията и гледай как ще повярват разни хора. Хубавото е, че в България повечето не вярват на подобни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    12 Ное 2022 21:01ч.

    Показва за колко глупави ни считат: Русия сама си взривява газопроводите, сама си обстрелва АЕЦ, взема чипове от перални, за да прави танкове. Северна Корея праща тайно оръжия на Русия през държави от Близкия Изток и Северна Африка, вместо да ги натовари на влак в непрозрачни контейнери и да ги пусне по ЖП линията, дето минава през общата им граница. И т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пинокио

    12 Ное 2022 21:40ч.

    Уиред е шорошка газета, собственост на Ротшил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Империята на злото в борбата си за оцеляване ще унищожо всички ни.

    12 Ное 2022 22:35ч.

    В момента води икономическа война с Китай. За целта се опитва да се ре-индустриализира, като де-индустриализира ЕС - привлича европейския бизнес в ЩАС с капитали и енергия. Унищожиха всички шансове за развитие по досегашния начин (евтината руска енергия и китайските пазари), като унищожиха дори физически руската енергийна инфраструктура в Европа. Войната в Украйна захранва яко американския военно-промишлен комплекс и отвлича вниманието на всички, парализира евр. държави както с огромните разходи по издръжката на вълната укр. мигранти така и с паричните и оръжейните потоци към режима на Zеленски. Хамер. производители на втечнен газ, LNG, процъфтяват докато европейските фирми фалират една след друга или се местят в хамерика... ЕС скоро ще се сгромоляса заради кризите - финансова, енергийна, хуманитарна (милионите украински бежанци и недоволните евр. работници)... На този геополитически пейзаж България, поласкана от "вниманието на зрелите демокрации", най-малоумно се натяга да приеме еврото, което в същност ще ни пречупи гръбнака! Младежите ни, особено софийската златна младеж, са с напълно промити мозъци, които сънуват европейски столици и евроатлантически ценности и начин на живот. Де**лчета в НС се чудят как да ни вкарат в мелето... София се пълни с всякакви мигранти... Единственият ни шанс е да останем неутрални и да съхраним поне малкото останала ни независимост и 142 годишния лев... Но нашите държавни мъже са хора на честта, и като са дали дума, че приемаме еврото, приемаме го!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаймарсаМу

    13 Ное 2022 0:55ч.

    Айол,каква енергиина руска структура.Колхозницити имаха тръби за двоен обем за зелкити, без патоцити.Построиха нови излишни тръби от Ямал,за да може дружките на Путин да имат внуци милиардери.Това е и със силата на сибир- за 10/15 млрд годишно, потрошиха инвестиции,които никога няма да се върнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    13 Ное 2022 1:46ч.

    Да причиниш "теч на информация от газопровод" е силно интригуваща версия на събитията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Ное 2022 9:36ч.

    Според мен е много лесно да се проследи кои кораби си изключват транспондерите преди и кои и кога ги включват след мястото на взривовете. Та така тези сенки могат да се превърнат в реални кораби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи