Другарски съд в БСП: Конгресът отново изключи Кирил Добрев, заедно с още 13 души

Другарски съд в БСП: Конгресът отново изключи Кирил Добрев, заедно с още 13 души

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Безпрецедентно изключиха редица социалисти по време на конгрес на партията. Конгресът на БСП направи това, което пленумът в петък не успя - изключи 20 социалисти, както и Кирил Добрев за поведение, което е в разрез с устава. 

Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жаблинков. Поредното наказание бе подкрепено с 490 "за", 82 против и 28 въздържали.

Като второ решение след първата порция изключени социалисти беше гласувано отстраняването от БСП на Кирил Добрев. Мотивите изложи зам.-председателят Атанас Зафиров, като посочи, че няма как реабилитираният от ВАС като член на Националния съвет Добрев да остане в партията, защото същевременнно е изключен от редиците й преди това. За неговото изключване гласуваха 498 социалисти, 24 бяха "против", а 15 се въздържаха.

Предложението за изключването провокира възмущението на дългогодишния член на ЦИК, юристката Румяна Сидерова, която предупреди, че такова нещо не се е случвало и по времето на Вълко Червенков. Тя обяви подобен акт за напълно противоуставен.

"Съжалявам, другари, ако гласувате, ще приемете противоуставно решение. И второ - на такова позорище аз присъствам за първи път. Всякакви лозунги за единство олетяха в пространството. Това вече не е партията в която съм влизала в 1975 г. като студентка", заяви пред конгреса Сидерова.

"На какво прилича това? Има си начини, има си организации. Така няма да решите кадровия въпрос, така ще го задълбочите", предупреди тя.  "Осъзнайте се какво правите, имам противно предложение", каза уважаваната юристка, но на него не беше обърнато внимание.

Един от изключените, Валери Жаблянов, заяви, че партията е на път да се превърне в извънпарламентарна. 

"Когато се вземат политически решения, които се основават на личното желание, каприза и засегнатата чест на председателя, това е друг вид управление. Надявах се, че този орган все пак може да осмисли критично къде се намираме като партия. Този изключен, онзи включен, ваш и наш списък, това е едно състояние, описано като "война на всеки срещу всеки". Превръщаме се в отрицание на демокрацията и свободата, на всичко онова, което БСП е отстоявала в най-идиотските години на Костовизма", заяви Жаблянов.

"Времето изтича. Съжалявам, че конгресът реши да се придържа към най-простото правило - този, който ни създава главоболие, най-добре да го няма", обобщи той.

"В партията БСП има еднопартийност, а не многопартийност, не да се хулиганства и да прави партията за смях пред целия дипломатически корпус", отвърна Таско Ерменков, който направи предложението за дисциплинарната мярка, като взе повод от протеста в началото на конгреса и обвиненията близо 250 социалисти в процедурни хватки и недопускане на делегати. Толкова бяха социалистите, които в знак на протест демонстративно напуснаха и залата по време на доклада на Корнелия Нинова.

Малко след 16.00 часа конгресът беше преждевремнно закрит с обяснението, че дневният ред е изчерпан. Първоначално форумът трябваше да протече в два дни - на 11 и 12 февруари. 


Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Читател

    11 Фев 2023 16:44ч.

    На Киро, кумата му Шаренкова и компания, мястото не в БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тона е краят

    11 Фев 2023 17:18ч.

    Сега вече единствено идиот би гласувал за тази мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Фев 2023 16:54ч.

    крайно време е тази сбирщина, поставила се в услуга на американските сатанисти, да бъде изгонена от страната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    11 Фев 2023 16:59ч.

    Този грозен милионер и далавераджия изобщо няма място в лява партия. Срам е и за баща си и като цяло е много неприятна личност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    11 Фев 2023 17:04ч.

    Сбирток, който сега може да отиде в кръчмата или на почивка в някой от хотелите на гоце и киро. Просташкото поведение днес достигна своята кулминация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    11 Фев 2023 17:15ч.

    Добре, че навреме избраха за председател на столичната организация Иван Таков. Паргов е чуждо тяло за БСП и отдавна я караше през просото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    11 Фев 2023 17:22ч.

    Някой да обясни на възмутената Сидерова, че днес живеем във вълчи времена и трябва да се чмисти до корен. Наглеците не разбират от приказки. Пред очите ни са резултатите от 33 годишната съсипия, съпроводена с "красиви" приказки за демокрация и не знам си какво. А сравненията с времената на Вълко Червенков са толкова неуместни, че не си струват коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По времето на Вълко Чрвенков

    11 Фев 2023 18:24ч.

    е имало 7-8 пъти повече стада, отколкото сега. България сама се е изхранвала и е изнясяла селско-стопанска продукция. Агнешкото месо е било чисто и е струвало 1 лв, а всяка година на 1-ви май цената е била намалявана на 60 ст. за килограм. Днес ни изхранват Турция, РСМ, Полша, западналата Европа с боклуци, както и със старо говеждо от складовете на Аржентина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    11 Фев 2023 21:50ч.

    а колко беше дневната надница в ТКЗС? 20 или 25 стотинки? колкото за 300 Г агнешко за 1. май май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акъла ти е фют

    11 Фев 2023 21:57ч.

    Не съм питал дядо за надницата му в ТКЗС, ното за получаваното в натура от ТКЗС, но си спомням, че през 60-е години дядо имаше биволица, три-четири овци и агнета. Отделно гледаше два дка "частно", където садеше кукуруз (а не ГМО); имаше и бостан; имаше и 40 кокошки и никой не е оставал гладен. От ТКЗС взимаше и кон за обработка на двата дка "частно". Село Хайредин, окр. Врачански беше 5500 души, а сега е 800 души. Нямаше никакви цигани, а сега циганите на село плячкосват изоставените къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоянов

    11 Фев 2023 17:36ч.

    Майкпродавците са навсякъде. Напазарувани са на кило и освен да вредят, за друго не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    11 Фев 2023 17:37ч.

    Гласувам за БСП, ама предниян път - не. Изпитвах някакви угризения, че не гласувах, но сега вече нямам …

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    11 Фев 2023 17:47ч.

    Корнела успешно ще закрие БСП. Дано да успее да се роди читава лява партия в България - а дано, ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Haho

    11 Фев 2023 17:50ч.

    Ясно е кой сте! Вашето мнение подхожда на името, с което се подписвате! Аман от продажници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антитаско

    11 Фев 2023 17:59ч.

    Таско си заработи водачество на листа, ама си купи фабрика на 8 септември. Халал да им е на чугуните в БСП Корнелия-от младежкото СДС до лидер на БСП. А безличникът Зафиров се пъчи на Велислава Дърева. Пълен срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лявото и дясното са от 1789 г.

    11 Фев 2023 18:09ч.

    Тоест, лявото и дясното са временни и условни понятия. Гледано от трибуната на НС, БСП е лява партия. А гледано към трибуната на НС, БСП е дясна партия. ЗАТОВА БОГ НИ УЧИ ПО ДЕЛАТА ИМ ДА ГИ ПОЗНАВАМЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Антитаско

    11 Фев 2023 18:20ч.

    А вие с целия изгонен сбирток не се надявайте на фабрика от сорос, защото панаирът свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    11 Фев 2023 17:52ч.

    4%. При много късмет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно обратното!

    11 Фев 2023 22:05ч.

    БСП ще си подобри резултата. Първо, защото е партия на мира. Второ, защото желаната от соросоидите машинна фалшификация няма да може да се реализира, а тези, които не искат гласът им да се краде с помощта на тоталната машинна измама ще могат да гласуват и с хартиена бюлетина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олеле, а като се събудиш, юргана на земята

    12 Фев 2023 8:21ч.

    Госпожа ви Нинова си пълни дисагите от сделки с оръжияи и ви прави смешни с лозунги за мир. Продължавайте да папагалствате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    11 Фев 2023 17:55ч.

    Гуспожа нинова държи бсп в пълно подчинение, защото познава всичките ѝ членове поименно. 500 човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извънпарламентарна? Дрън-дрън ярина

    11 Фев 2023 18:00ч.

    За успокоение на нормалните българи и на нормалните привърженици на БСП: 1. Повечето от изключените от БСП са дребна буржоазия с по няколко фирми! 2. Относно: "Това вече не е партията в която съм влизала в 1975 г. като студентка", заяви пред конгреса Сидерова." СПОКО! ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО! БСП не е партията, в която е влизала печената юристка, но не от сега, а от 04.04.1990 г. Запомнете тази дата. Датата на създаване на БСП е 04.04.1990 г. БСП е антикомунистическа партия от 04.04.1990 г.! Партията на Димитър Благоев - БРСДП от 02.08.1891 г. - никога не е била антикомунистическа партия, а основа и генезис на БКП. 3. Предвид т.1. и т.2, моля, не се тръшкайте по корем на земята! 4. БСП, докато не се откаже от антикомунистическата си реторика и същност, т.е. докато не си посипе с пепел главата за извършения анти-комунистически и контрареволюционен преврат на правоъгълната "кръгла" маса през зимата и пролетта на 1990 г., а след това и по време на ВНС; контрареволюция, която е отразена в Конституцията на Р. България, а именно, че власта НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА, макар и да произтича от народа ( от Народна република България станахме Р. България); до тогава БСП ще си остане елитарна, но малка и дребнобуржоазна партия с второстепенно и третостепенно значение в Народното събрание. 5. Всяко клониране или подражание на БСП е обречено на провал, защото е път към нищото. Примери: АБВ, Тятянка Дончева, добрия вълк Лупи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другарят философ Жаблянов

    11 Фев 2023 18:02ч.

    Е забравил как Нинова го защитаваше когато го отстрани а от зам. председател на НС . В знак на солидарност групата на БСП не предложи негов заместник Срамни сцени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шарени шорошови шаренковчета

    11 Фев 2023 18:09ч.

    Много хора в това БСП са на втора заплата при Сорос и удачно си осребряват предателствата, като се въртят и около натовския си ментор, правейки се в същото време на големи русофили. Гнусна работа е това политиката. И курвенска. Трябва да се реже до дъно, а там където косерът не стига, огънят е най-доброто лекарство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жеков

    11 Фев 2023 18:24ч.

    Трябва да се отреже пъпната връв на всички соросоиди - парите, които смучат от държавния бюджет. Погрижили са се да си прокарат закон, по силата на който само соросодни НПО получават парички и с тях работят против българската държава. Пълна забрана на всичко соросоидно. Води се война за онова, което е останало от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Фев 2023 18:27ч.

    Как така ще изключат Кирето- лекето на Партията, ами проф. Шаренкова... за къде без нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Шаренкова яко критикуваше Йончева

    11 Фев 2023 18:42ч.

    И тогава ми хареса, беше обективна. Струва ми се БСП има междуличностни проблеми. А БСП с ПП управлението доказа , че други дърпат конците у нас много здраво и нагло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Фев 2023 18:27ч.

    Днес Миряна, прекрасната Дорис, щеше да навърши 76 години. Като четох по-горе за разправиите на "конгреса" си спомних за нея, за писмото ѝ до участниците във възпоминанието по повод 100 годишнината на баща ѝ, за многото ни разговори във Форума. ................................. "И друго. Ако сте опозиция, бъдете такава не само в пленарната зала, където също сте слабички (изключвам последните два жеста), но и по улиците и площадите. Защо само Волен Сидеров извежда "шепата си спартанци" при посещения у нас на отявлени врагове и господари, уж партньори на България, а "червените" ги няма? Защо не полагате усилия по места и ППО-та за постоянно повишаване на общата култура и моралния кодекс на вашите членове и симпатизанти? Поддържате ли изобщо някакви връзки с Русия или евросанкциите ви връзват ръцете и краката? Разкъсайте тия въжета! Посетете бесарабските и донбаските българи, те не са табуирани. А след това - и Крим. Докажете, че българският народ в по-голямата си част е винаги с Русия! Установете връзки с чехи, словаци и унгарци, научете се на доблест от тях. Съживете старите революционни песни най-сетне, не се отричайте от наследството на БКП, и лошото, и хубавото, което определено беше повече! " ................................ https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=117946

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Цоко

    11 Фев 2023 18:41ч.

    С тази просташка лексика излагате единствено себе си, но едва ли го осъзнавате. Ако имахте повече от 2 мозъчни гънки щяхте да раздавате оценки на база на анализ и сравнения, а не на база на емоции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социалист

    11 Фев 2023 18:43ч.

    Аз се чудя защо в списъка отсъства Паргов? Той отдавна прекали, а и няма нищо общо с БСП. Дойде от партията на яне, търсейки реализация и успя да се добере до ръководен пост, но ... Бързо се самозабрави)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Покрай събитията днес, та се зачетох за старите години

    11 Фев 2023 18:56ч.

    """"До 1955 г. са открити Националният стадион „Васил Левски“, Народната библиотека, съвременната сграда на Софийската опера, сградите на Министерския съвет, президентството, ЦУМ, хотел „Балкан“ и полиграфическия комбинат „Димитър Благоев“. През 1952 г. започва топлофикацията на столицата. ................................ Построени и открити са десетки язовири, сред които Студена, Васил Коларов и Александър Стамболийски. Други обекти на промишлеността, създадени тогава, са и химическите комбинати в Девня и Димитровград, металургичният комбинат в Перник, завод „6 септември“ в София, заводът за антибиотици в Разград, корабостроителният комбинат „Георги Димитров“ във Варна, оловно-цинковият завод в Кърджали, обувният завод „Петър Ченгелов“ в Пловдив, памукотекстилните фабрики в Габрово и Плевен. Селското стопанство бива колективизирано, купонната система е премахната. Цените на стоките и услугите са намалявани 5 пъти с цел да се повиши покупателната способност и жизненото равнище на българите.[4] Упражнен е силен натиск за премахване на частната собственост върху земята чрез колективизация на земеделските стопанства и образуване на ТКЗС, независимо от размера на притежаваната земя от селяните .................................. """ В онова време на безвремие, какво са правили, какъв замах, каква решителност и подем ....... !!!!!!!!!!!!!!!! А днес, ............ Жалка работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паргов

    11 Фев 2023 20:20ч.

    Тръгва от младежкото СДС. После къде номадства не знам, но акостира стабилно в БСП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    11 Фев 2023 22:16ч.

    до 1989 в големите градове цареше жилищна криза. освен че за жилище се чакаше с години (горе-долу докато децата тръгнат на училище), жилищата бяха тесни за голяма част от семействата. тази криза разбира се бе непозната за "горната класа" приближени до властите. за леки коли също се чакаше по десетина години. последното десетилетие, което най-много се харесвало сега, постепенно изчезнаха редица храни - вносът от Китай, Турция и Полша почна тогава. наричаха ни "общество на дефицита". непрекъснато се изтъкваше дефицит на нещо, което не стигаше за всички. Аз чак след 1989, като почна приватизацията, открих за себе си какви количества са произвеждани и изнасяни, средната заплата до 1987 си стоеше на 150 щатски долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фют, какви ги плещиш?

    11 Фев 2023 22:43ч.

    Та по новите кодове, жилищата в момента са в пъти с по-малки параметри, големите чужди супермаркети предлагат опаковки, но не и храна. Къде си живял, какво си работил, един Господ знае, но в нашия провинциален град пазара се тресеше от стока, щандовете с бутовете по касапниците бяха отрупани, а вече изкуствено предизвиканите фалити, скриване на стоката, всичко с цел смяна на системата, е те тогава някои за първи път се запитаха, къде с.... гладните. .......... И като се започнаха едни демократични промени, та до ден днешен, пълна разруха! ....... Оня ден познати от Шипка ми носят уж така нареченото биволско мляко. Гъсто и безвкусно, щото не е мляко, а брашна и смеси с овкусител, но инче капачката с надпис "Биволско мляко". ...... Това е демокрацията. ........ На запад и в Америка какъв мислиш беше стандарта на живот? Дават снимки от небостъргачи, собственост на големи корпорации, дават осветени градове центровете им, и нищичко за гетата. .................. . Всеки, който е бил в Америка, отпреди 20 години нагоре, знае в какви къщи са живяли обикновените хора. Когато съсипаха соца, тогава малко Америка започна ново строителство и се поразмърда средната класа. Иначе стандарт смехотворен. .............. Що се отнася за колите, та у нас транспортът беше на висота, всяка точка на България можеш да стигнеш с влак, с пътнически ако е малко селото, с автобуси. ................. У нас не е имало коли, да! Но и на запад хората не са имали коли, колите станаха достъпни последните две десетилетия. ........... А сега на пазара коли колкото искаш, а джоба празен. Каква стана тя, преди имаше пари, чакаше се за коли, а сега коли има, а пари няма. Кое му е хубавото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    12 Фев 2023 0:34ч.

    не писах нито за сащ, нито за стандарта на живот сега. писах за живота при социализма. всичко написано от мен е вярно, видяно и преживяно. хубаво, че ви се е тресял от храни пазара, надявам се, че не са били вносни. и че месото и шоколада при вас не са били от соя. лично аз съжалявам за соевите продукти и за някои други неща, но добре помня и недоволствата на хората. Коли мен не ме интересуваха, но съчувствах на младите хора, не може да задължаваме всички да ползват обществения транспорт. Жилищната политика бе това, което написах. Сега поне човек има избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    11 Фев 2023 19:01ч.

    Корнелия Нинова ще държи БСП докато започне да носи бастун, а придворният й кръг ще бъде от хъркащи дедовци и бабушкери на столовете в зала в НДК на поредния Конгрес. Това не е партия, това е камарила, която живее на гърба на обещанията за повишаване на пенсиите и наливането на държавни пари в "Просвета".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социалист

    11 Фев 2023 19:37ч.

    Миме, хайде да си починеш от злобата, която те тресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    11 Фев 2023 20:15ч.

    Никаква злоба не ме тресе, защото БСП не ме касае. Правя констатации като страничен наблюдател. Познавам хора, които от 1990 г. все за БСП са гласували, но сега казват, че на априлските избоии ще натиснат на машината (къмто 80 са, но разбират от машини) "Не избирам никого."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    11 Фев 2023 19:22ч.

    Всъщност, първият, който се опита да отстрани чичко Шорос от възможност за натиск и влияние бе Жан Виденов. Той не позволи да се отделят бюджетни средства за дейността му в БГ. Е,знаем какво му си случи и нацелокупния бълга.ск народ Но г- н Шорос бе един от играчите, които спретнаха демократично погромите и Виденовата зима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В сравнение с Виденов

    11 Фев 2023 22:12ч.

    Нинова не е чиста като него, но не е и наивна, и слабохарактерна като Виденов, за да си хвърли оставката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крум бездарк0ф работи за сащ!

    11 Фев 2023 22:56ч.

    Защо не е изключен пропагандаторът на лъгъбътъ извращенията - крум бездарк0ф?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време разделно

    12 Фев 2023 8:20ч.

    Крумчо пиздарков се е самоизключил за паница американска леща и остава само да бъде оформен юридически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи