Драгомир Стойнев, БСП: Призовавам към разум за военната помощ за Украйна

Драгомир Стойнев, БСП: Призовавам към разум за военната помощ за Украйна

"Заявките на БСП не трябва да се подценяват и аз апелирам към коалиционните ни партньори и към опозицията да проявят разум по въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна". Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Той не отговори конкретно на въпроса дали БСП ще напусне коалицията, ако Народното събрание одобри военна помощ за Украйна. Според него правителството може да бъде съборено по-скоро заради темата със Северна Македония.

"Как ще реагира БСП, ще видим на 4 май, но наистина това (одобряването на военна помощ б.р.) би било тежка стратегическа грешка. Това оръжие кой ще го плати, ако го подарим? Говорим за около милиард - милиард и повече лева, които, особено в момента, са ни много необходими. От БСП заявяваме твърдо и категорично, че сме против България да изнася оръжие за Украйна. Нямаме и точка в коалиционното споразумение за това. Това е наш геополитически избор. За нас е важно да има мир, а не да се готвим за война, защото положението е много трудно. Нека да се успокоим и нека големите институции да си подадат ръка, а не да си говорят през медиите", призова Драгомир  Стойнев.

Големите и богати държави снабдяват Украйна с високотехнологично оръжие, а ние сме избрали да им предоставим хуманитарна помощ и убежище, допълни социалистът. Стойнев подчерта, че България не изнася директно оръжие за Украйна, но търговските договори не могат да бъда прекратени и когато доставките пристигнат в Словакия или Полша, е тяхна работа дали оръжието ще бъде подарено на Украйна.

Според Драгомир Стойнев правителството трябва да подпомогне бизнеса в новата ситуация с газовите доставки и очакваните нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в стойността му.

"Че ще бъде по-висока цената, ще бъде. Правителството е длъжно да подпомогне българския бизнес, а бизнесът иска продължаване на преговорите с "Газпром" и замразяване на цената на синьото гориво. А когато Европейският съюз вземе общо решение за газа от Русия, тогава трябва да се съобразим с него", изтъкна той.

Стойнев допълни, че към момента не му е известно да има европейска държава, която да е платила по новия руски метод, но се говорело че има 4-5 държави, които са готови на това. Уточни обаче, че плащането в рубли не значи, че ще се запази старата цена на газа, защото тогава стойността ще зависи от валутните курсове при превалутирането и може и по-скъпо да излезе.

"Когато има санкции, е нормално да има и контрасанкции и трябваше да сме подготвени. Но може би самото правителство трябваше да вземе решение да плаща ли в рубли или не. Такова решение на Министерски съвет няма. Ако в Европейския съюз всички държави решат да не плащат в рубли, е нормално и ние да не плащаме в рубли", заяви Стойнев.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  01 Май 2022 11:12ч.

  "а ние сме избрали да им предоставим хуманитарна помощ и убежище, допълни социалистът" Кои сте, дето сте избрали това? И защо не предоставяте хуманитарна помощ и на Донбас, бе, другар? Те убежище не искат. Бронежилетки, каски - пратете и в Донецк, Луганск. Що не пращате? Хуманизмът е инвариантен по отношение на обекта - и към едните, и към другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина

  01 Май 2022 11:42ч.

  Люб, този исперкт е прав - на лугандонците жилетки и каски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люба

  01 Май 2022 11:46ч.

  Калин, може да ги чакат като минат границата и гешенк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Донбас няма хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ. Има орки, на които путлеристите им доставя помощ. Да не би вие да не вЕрвате, че тази помощ е наистина хуманитарна:)))

  01 Май 2022 13:48ч.

  Донбас е окупиран от руски екстремисти, които упражняват терор върху местното население и вече 8 години е зомбирано с рашистка пропаганда, а сега ги отвлякоха повечето от тях и ги настаниха във филтрационни лагери в Русия като заложници, някои са изпратени в отдалечени райони без право да напускат 2 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Май 2022 11:17ч.

  "...правителството трябва да подпомогне бизнеса в новата ситуация с газовите доставки и очакваните нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в стойността му" Брей! Ми аз съм съгласен - нека правителството - министри, Лена - да поемат разликата. И НС може да се включи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина

  01 Май 2022 11:33ч.

  Люб, цоциалистите ще изпуснат ли далаверата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люба

  01 Май 2022 11:47ч.

  Калин, като ги видиш какви гуши са отпрали , ще е голямо геройство да се откажат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  01 Май 2022 12:12ч.

  Това, някой да се надява за излизането на общоевропейска позиция по въпроса на газа, е направо КАУЗА ПЕРДУТА. Както беше с ковида, така ще е и сега - оставиха на държавите да се оправят сами, който както може, после много по европейски взеха победоносно пръчицата на ръководството .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ден на труда, век на труда

  01 Май 2022 12:12ч.

  Няма какво да призовавате, и вие нищо не решавате. Не си правете само реклама ами разтурвайте седянката. Научете се да работите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергийният министър: Който разпише анекса към "Газпром", е потенциален клиент на Прокуратурата. Ако бяхме приели за плащаме в рубли, газът ще поскъпне с 11% само от това

  01 Май 2022 13:50ч.

  Според него щетата само от първото плащане по този начин е щяла да бъде около 100 млн. евро и прокуратурата с право е щяла да го попита защо позволява ощетяване по този начин. -> https://business.dir.bg/energien-pazar/energiyniyat-ministar-koyto-razpishe-aneksa-kam-gazprom-e-potentsialen-klient-na-prokuraturata

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи