ДПС сезира прокуратурата за търговия с ток на Иво Прокопиев

ДПС сезира прокуратурата за търговия с ток на Иво Прокопиев
Прокуратурата да провери укриват ли се данъци и печалби от дружества, които произвеждат ток чрез фотоволтаици, поиска ДПС.

 

Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, които имат свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно, пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко, което Агенцията за устойчиво енергийно регулиране публикува, че по време на тиранията на ДПС в институциите и регулаторите, по негови думи, а именно от 2010 г. насам тези 13 дружества вземат средно годишно 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г., когато размерът им беше непроменен, каза зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов пред журналисти в парламента. Той обясни, че това означава, че за тези 11 г. дружествата са получили малко над половин милиард лева.

 

Колко още правят тези дружества от продажбата на ток, можем само да гадаем. Можем и да гадаем колко още дружества са свързани с него, коментира той. И подчерта, че имало и много офшорни дружества, на които не успели да установят собствеността.

 

Направи ни впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга въпросната цената, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов (б.а- бившият шеф на комисията), каза пък зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

 

Ние ще сезираме прокуратурата и компетентните органи по следните теми - тъй като забелязахме от анализа на публичните данни, че има доста сделки, при които производители на ток с фотоволтаици сключват с търговци на ток, които пък продават после на борсата и поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност дали има свързаност между определени дружества, които са производители и дружества, които продават, ние ще сезираме прокуратурата по тази тема. Тук има две теми, по които ще сезираме прокуратурата да извърши проверки. Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчни облагане през сделките между свързани лица, когато тази свързаност е укрита. Втората тема е укриване на печалби, тъй като ние виждаме, че в голяма част от дружествата във финансовите им отчети има чувствителна разлика между декларираната печалба и приходите, обясни Цонев.

 

 

ДПС иска изслушване на Асен Василев за Плана за възстановяване и устойчивост

 

ДПС настоява за изслушване на министъра на финансите Асен Василев за Плана за възстановяване и устойчивост, на което да се предостави пълна информация за случващото се с плана. Това посочи в декларация от името на парламентарната група народният представител Джевдет Чакъров. В декларацията се призовава за гарантиране на националните интереси и постигане на надпартиен консенсус.

 

Чакъров отбеляза, че за пореден път искането им за изслушване не е включено в дневния ред за работа на парламента. Той посочи, че след като премиерът е заявил, че правителството е внесло Национален план за възстановяване и устойчивост, впоследствие говорител на ЕК официално е съобщил, че ЕК и България дискутират внесения през октомври 2021 г. вариант. „Тоест, няма внесен нов вариант”, отбеляза Чакъров.

 

Той определи като „кризисна пиар акция” проведените вследствие на искането им за изслушване действия на правителството от края на миналата седмица, като визира идването на Кирил Петков за извънреден коалиционен съвет в парламента за обсъждане на плана и провелите се по спешност заседания на обществените съвети към министъра на финансите обсъждания на проектите в плана, касаещи секторите транспорт, здравеопазване, енергетика, излъчвани онлайн.

 

 

 

Коментари

  • 5kof

    16 Фев 2022 12:52ч.

    Не е ли крайно време тази партия на етническа основа да бъде забранена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    16 Фев 2022 13:12ч.

    Ти от въпросните фирми ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Въпрос Мъчи Цяла България

    16 Фев 2022 15:27ч.

    Наистина, къде е заровено кучето? Който изби рибата и разцепи мрака при скелетите в гардероба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, край Прокопи става жежко

    16 Фев 2022 16:21ч.

    Крайно време беше, зер запорчето от 200+ млн сигур ша отпадне след отстраняването на Цацата, независмо от съдебните решения да стои

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    16 Фев 2022 16:24ч.

    Гласовеее, що триете бе или Прокопи е скрития собственик тук !! Истината че хитреца използва Програмата за развитие на селските региони за да си направи централите ! Какво толкова, и ви етриете щото лоша дума за Прокопи и хората край него неможе!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    16 Фев 2022 16:45ч.

    Много жално блеят, следователно са настъпани. Лошото е, че хората им в енергетиката са по местата си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    18 Фев 2022 17:19ч.

    Вече става ясно, че години наред олигархът Иво Прокопиев е крал и ощетявал държавата! Прокуратурата дано започне разследване и да му бъдат повдигнати обвинения! Нали вече никой не бил над българския закон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи