ДПС печели вота в чужбина

ДПС печели вота в чужбина

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

При почти 95% обработени протоколи от гласуването на предсрочните парламентарни избори зад граница най-голям процент получава ДПС – 32,5%.

Следва „Продължаваме промяната“ с 21,7%. „Възраждане“ са трети с малко над 14%. След тях се подрежда „Демократична България“ –  9,8%. ГЕРБ има почти 9%, а „Има такъв народ“ – 4,7%.

Тази сутрин приключи изборния ден за всички българи зад граница, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Сънародниците ни по света гласуваха в общо 755 секции в 62 държави - от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка.

Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, със 122 повече в сравнение с изборите през ноември 2021 година.

МВнР положи всички усилия и създаде организация, така че вотът зад граница да премине без трудности, а сънародниците ни в чужбина да упражнят безпрепятствено конституционното си право си на глас, отбелязват от ведомството.

Избирателните секции в САЩ затвориха и сега се броят получените гласове. Впечатленията до момента са, че гласувалите като брой са почти толкова, колкото и на изборите през ноември. В района на Бостън, Масачузетс, са гласували обаче почти двойно повече хора. В Синсинати, щата Охайо, гласувалите са по-малко, както и в Нейпълс, щата Флорида, предаде БНР.

Подобна е картината и в Чикаго. Не е голяма разликата от предходните избори, но е малко по-нисък броят на пусналите бюлетина. Като цяло броят на емигрантите, които гласуваха и сега, не е голям на фона на голямата емигрантска общност и в Чикаго, и в други щати на САЩ. Според предпочитанията на избирателите до момента водят ПП, следвани от "Възраждане", ДБ , ИТН, но това не са окончателните резултати.

В Обединеното кралство вотът приключи в 22 ч. българско време. Отчетена бе по-ниска активност.

По първоначални данни "Продължаваме промяната" печели най-много гласове - около 44,16%. Второто място си делят Демократична България и Възраждане с по 14,29% и трети са ГЕРБ-СДС с 12,99%. Възможни са известни пормени при пълното преброяване на бюлетините.

Около 26 600 българи са гласували на вчерашните избори. На предишните парламентарни избори - през ноември 2021 година - са гласували около 34 000 българи. Активността се засили в късните часове. Някои от хората, пристигнали в последния момент казаха, че са се активирали, след като видели предварителните резултати от България, където гласуването приключи два часа по-рано. Гласуването премина спокойно. Известна интрига имаше дали Лондонският маратон, който стартира от Гринуич към центъра на града, ще повлияе на достъпа до избиратените секции там, но организаторите казаха, че е нямало проблеми. В избирателните секции с по-компактно българско население имаше машини за гласуване. Лондончани са известни с това, че не са предубедени и не се страхуват от машинното гласуване.

На Острова първите резултати показват, че за "Продължаваме промяната" са гласували 44,16% от българите. Второто място си делят "Демократична България" и "Възраждане" с по 14,29%, трети са ГЕРБ-СДС с 12,99%.

В Италия бяха регистрирани сходни резултати с вота от ноември миналата година. 1 005 наши сънародници са упражнили правото си на глас в 26 секции.

В Малта са гласували 600 наши сънародници.

По-ниска избирателна активност от предишните избори през ноември беше отчетена и в Барселона.

Под 60 000 души дадоха своя глас в Турция, където бе разкрит рекорден брой секции - 166.

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • тралала

    03 Окт 2022 9:08ч.

    Да се надяваме, че турците ще почерпят бившите депутатстващи и външно с рахат локум, защото наистина им осигуриха рахата. Сигурен съм, че външно не си е мръднало пръста да контролира всички секции извън България, всичко е било на една "честна" дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    03 Окт 2022 10:01ч.

    Още, като направиха промяната на изборния закон с любезното съдействие на Румен Радев, писах, че това безумие обслужва ДПС и по-специално Турция. Последната, ако реши може да направи ДПС и първа политическа сила (български турци+ цигните +300 000 изселници + техните наследници с двойно гражданство)! Нашите малоумници изгориха юргана за да изгонят бълхата (Б. Борисов)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градски Либераст

    03 Окт 2022 10:59ч.

    Браво Слави, машала инвалит-будала ! Сега Иво Сиромахов ще четели пак благодарствени писма от изселници и мъртви души. От ДБ и Сорос също са много радостни за това, Асенката Генов се е праснал с Джасимката от Кеф. Помня с каква радост коментираха отпадането на тия долни националистки ограничения. сега е момента да си направят една коалиция с ДПС. А Пеевски ще му гостува в шоуто по ютуб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    03 Окт 2022 11:14ч.

    За това забрана за гласуване на хора неживеещи във България поне седем месеца в годината без прекъсване в продължение на пет години, не може някакви дето не живеят тук да определят живота ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    03 Окт 2022 14:31ч.

    Ако не се вземе предвид вота от Турция, то тогава ПП печелят гласуването в чужбина, ама се тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи