ДПС изпраща сигнал в Брюксел за незаконни действия по време на предизборните кампании

ДПС изпраща сигнал в Брюксел за незаконни действия по време на предизборните кампании

 

ДПС изпраща обобщена информация да европейските институции - Европейската комисия, Европейския парламент, за нарушения на права по време на предизборната кампания и в деня на вота от 11 юли и 14 ноември м.г Това съобщи на брифинг в парламента председателят на Движението Мустафа Карадайъ.


Става въпрос за нарушаване правото на ЕС, обобщили сме многобройните нарушения на правата на български граждани,за които сме получили сигнали в централата - права, гарантирани от Хартата на основните права на ЕС (на човешко достойнство, на неприкосновеност на личността, забрана за изтезания и др.), обобщи той.

 

На парламентарните избори и в кампанията м.г. ДПС е получило много сигнали от български граждани, симпатизанти и членове на ДПС за натиск и тормоз от "милицията", защото българската полиция никога не би позволила каквито и да са незаконни действия,  в което сме убедени, обясни председателят на партията, като уточни, че подкрепят всички законни действия на полицията и на органите на реда.

 

Ние ще се борим за гарантирането на демокрацията, за запазване държавността и държавата, дали сме свидните жертви и го чувстваме като наш дълг да защитаваме правовата държава, категоричен е Карадайъ. Той обясни, че по време на предизборните кампании натискът и тормозът на привържениците им се е изразявал в масови принудителни проверки на лицата и тяхното имущество, без достатъчни или липсващи законови основания. В множество от сигналите има данни за извършени, можем да предположим, престъпления като обида, телесна повреда, употреба на насилие, нарушаване тайната на вота, посочи председателят на партията. 

 

Евродепутатът Илхан Кючюк (АЛДЕ) уточни, че информацията, която изпращат, е, след като са получили отговори от официалните органи у нас. България е член на ЕС и като такъв имаме ангажимент да спазваме правата и свободите, подчерта той. 

 

ДПС винаги е подкрепяло и ще подкрепя борбата с купения вот, ще подкрепяме всички органи на реда в законните им действия срещу това порочно явление, но ще се противопоставим на всякакви беззакония в страната, репресии зад паравана "борба срещу купен вот", категоричен е Мустафа Карадайъ. В отговор на въпрос той потвърди, че ДПС е зад машинното гласуване във вида машинно броене на хартиените бюлетини.

 

По думите на Карадайъ, управляващите, които вече девет месеца, са на власт, задълбочават кризите и неспособността им да се справят с тях ги кара да се опитват да ги прехвърлят в различни други сфери. Така той коментира намерението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъда. Каква е била ефективността на тези съдилища във времето - трябва да има достатъчно сериозен и задълбочен анализ, да си поставим ясна цел какво искаме да постигнем като съдебна система и тогава да пристъпваме към действие, добави той. 

 

 

Коментари

  • еха

    18 Фев 2022 11:19ч.

    Този господин, дето говори на някакъм странен език, напоследък съвсем високоскоростно е яхнал метлата, че чак драго да му стане на човек. То и Гешев се оплака в Брюксел от натиск върху прокуратурата. Явно наглостта у нас вече се смята за добродетел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи